Vásárolj kriptovalutát a legjobb áron!


Hozzáadva: 2020. Július 02. Megtekintve: 342

A kriptovalutákkal való kereskedés mérete a klasszikus valuták piacán történő pénzmozgásokhoz képest egyelőre még miniatűrnek tekinthető. Egy stabil kereskedelmi infrastruktúra kialakítása során ezt is figyelembe kell venni. Hagyományos tőzsdén való vásárlás illetve eladás során a tranzakciók szinte pillanatszerűen mennek végbe és a rendszerek alapjában véve hatékonyan működnek. A kriptovaluta tőzsdéken kicsit más a helyzet, folyamatos új ötletekre van szükség. A néhány napja megjelent Matcha projekt pontosan ilyen területen próbál reformálni.


Amikor valaki kriptovalutát vesz, vagy elad egy kriptovaluta tőzsdén általában két problémával találkozik. Az egyik az idő tényező a másik pedig az ár.


Az idő alapvetően két faktorból tevődik össze. Az egyik, ha eladásról van szó, akkor a vevő megtalálásáig számított idő, a másik pedig a tranzakció hitelesítéséhez szükséges idő. A tranzakciókat a blokkláncon hitelesítik a bányászok, hasonlóan, mint amikor mondjuk kriptovaluta ATM-et használunk. Ennek a sebességét a kriptovaluta tőzsde nem nagyon tudja szabályozni.


Az ár esetében van egy jelenség, amelyet az angol irodalomban “slippage”-nek hívnak és magyarul csúszásnak lehetne nevezni. Ez azt az árfolyamingadozást jelöli, amelyet a vevő tapasztal a megrendelési ár és az tranzakció árfolyama között. Nyilván minél többet kell várni egy kereskedelmi tranzakció létrejöttére ez annál nagyobb lehet. Úgy lehet elképzelni, hogy mondjuk a piacon 350 forintos tejet szeretnénk vásárolni, de amikor a néni készül odaadni a tejet, annak ára hirtelen felugrik 370-re, mert megváltozott a piaci ára. Nyilván egy digitális rendszerben ez a változás sokkal jelentősebb.


Gyors kriptovaluta tranzakciók minimalizált csúszással


Érthető módon, ha egy kriptovaluta tőzsdén kevés a felhasználó, ott likviditási problémák jelentkeznek, magyarul sokat kell majd várni a vevők és az eladók egymásra találására. Természetesen ezek a rendszerek is decentralizált módon működnek, tehát a felhasználók egymás között tudják különböző kriptovalutájukat cserélgetni.


A nemrég megjelent Matcha-nak nevezett webes szolgáltatás a 0x protokollon alapulva egy DeFi (decentralized finance, decentralizált pénzügy) megoldással rukkolt elő, amely a fenti problémákat hivatott orvosolni.


A Matcha összekapcsolja az Oasis, a Curve és más kriptovaluta tőzsdék likviditását és egy sokkal nagyobb felhasználói bázisban képes tranzakciókat kiosztani.


Ha szeretnénk vásárolni valamilyen kriptovalutát a Matcha platformon keresztül, az igényünket 2-3 kriptovaluta tőzsdére is kiteríti és megpróbálja úgy összekombinálni az eladásokat, hogy nekünk a legjobb áron kerüljön be a kívánt kriptovaluta. Tehát tulajdonképp egy optimalizációs folyamatot végez a különböző kriptovaluta tőzsdék között.


A terület nem vadiúj, az 1Inch, a Paraswap, a Uniswap és a Kyber dobott már piacra hasonló megoldásokat.


Miben új a Matcha?


Főleg a jól használható webes felületében. Míg az előbb említett platformok használata bizonyos esetekben bonyolult lehet, a Matcha weboldala a jó használhatóságra lett kifejlesztve. Regisztrációra igazándiból nincs szükség, ki kell választanunk, hogy milyen kriptovalutát szeretnénk vásárolni és miután a szolgáltatás megtalálta nekünk a legoptimálisabb kriptovaluta tőzsde kombinációt el kell küldeni a megjelölt címre a kriptovalutát.


Milyen valutákat támogat a Matcha?


Főleg olyanokat, amelyek valamilyen klasszikus pénznem árfolyamához vannak rögzítve. Ilyen például a Dai, amely az amerikai dollár árfolyamát követi, tehát 1 Dai elivleg mindig 1 USD-re cserélhető. Hasonló működésű az USDC vagy USD Coin is, amely 1 USD-t ér. Ezt úgy érik el, hogy egy szigorúan ellenőrzött bankszámlán pontosan annyi amerikai dollárt tárolnak, mint a ahány USDC-t kibocsátottak.


Innentől kezdve, ha például a Fülöp Szigetekről Kolumbiába küldünk 1 USDC-t, az olyan, mintha 1 amerikai dollárt küldtünk volna, azzal a különbséggel, hogy a tranzakció néhány másodperc alatt hitelesítésre került és a tranzakciós költségek is jóval alacsonyabbak voltak.


A Matcha fejlesztőinek a végső célja az, hogy az amerikai Robinhood-hoz hasonló platformot hozzanak létre, amellyel akár a fiatalabb generációk is megismerkedhetnek a kriptovaluták világával.


Mindezek mellett a Matcha platform még csak néhány kriptovaluta párt támogat, de a cél az, hogy a jövőben több ezer kriptovaluta pár lehessen majd cserélni rajta.


Rohamosan növekedő felhasználói bázis


A bejegyzés keletkezését megelőzően, 19 órája azt olvashattuk a Twitteren, hogy a teljes forgalom már meghaladta a 2 millió amerikai dollárt, amely elég szép teljesítmény, ahhoz képest, hogy az alkalmazás nemrég kapott szárnyakat.


Ezen a linken ti is követhetitek a platform teljesítményét: https://explore.duneanalytics.com/public/dashboards/9ZKcuL1TM0wQSp2hgj5Nbpq5WP6GZX1XCVYEh4eX


A Matcha alatt dübörgő API


Ha jól értelmezem, a Matcha nem más mint egy webes felület a 0x protokollhoz. Ennek az implementációnak a részleteit megtalálhatjátok a GitHub-on.


https://github.com/0xProject/0x-api


Ez egy nemzetközi projekt, amelyet amerikai, olasz, ausztrál, svéd és német programozók fejlesztenek.


Ha érdekel a következő egyszerű parancs segítségével kipróbálhatjátok ti is a protokollt, mondjuk egy Ubuntu vagy Mac OS rendszeren:


$ curl "https://api.0x.org/swap/v0/quote?sellAmount=100000000&buyToken=DAI&sellToken=USDC"


Kép: dungthuyvunguyen from Pixabay
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top