Tudnivalók a Vietnámban való cégalapításról


Hozzáadva: 2020. Május 29. Megtekintve: 195

Ha Vietnámban szeretnénk céget alapítani különböző akadályokba ütközünk. Nézzük tehát a cégalapítás menetét alaposan illetve azt hogy milyen pontokra kell figyelnünk amikor vállalkozni kezdünk az ország területén.


Vietnám az utóbbi évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül, amelynek keretében infrastruktúrája valamint gazdasága is rakéta sebességgel haladt előre. A vietnámi piacgazdaság felkeltette a külföldiek érdeklődését is, a japánok elkezdtek az ország irányába tekintgetni mint egy jó befektetési lehetőség. Természetesen a helyzet nem ennyire egyszerű, vannak előnyök és hátrányok is.


Amikor Vietnámban szeretnénk vállalkozásba kezdeni, alapvetően négy fajta vállalkozási formát különböztethetünk meg. Ezeket helyi vállalkozás, kihelyezett iroda (fióktelep), fiók és projekt jellegű vállalkozási fajtákra bonthatjuk szét.


A külföldiek általában a legelső, helyi vállalkozási formát választják. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem választhatnánk a többit is, csak attól függően, hogy milyen vállalkozásba szeretnék kezdeni ezek a formák különbözőek lehetnek.


A helyi vállalkozási forma mellett sokan választják még a kihelyezett irodát (fióktelep) is. A kihelyezett iroda alapítása során a helyi vállalkozáshoz képest gyorsabb ügyintézés és alacsonyabb eljárási díjak azok amik az előnyöket jelentik. Azonban a tevékenységi kör nagyon erősen lekorlátozott amikor fióktelepet alapítunk.


A fióktelep esetében piackutatást lehet végezni, az anyavállalattal való kapcsolattartás lehet biztosítani, az anyavállalat és a vietnámi cégek között köttetett szerződések tartalmának felülvizsgálatát lehet végezni, illetve vietnámi cégekkel lehet üzleti kapcsolatba lépni. Üzleti tevékenységet konkrétan azonban nem lehet végezni, tilos továbbá a vállalati profit megjelenítése is, ezek jelentik a hátrányokat.


A külföldiek által alapított fióktelep esetén ha a tevékenység időtartam korlátok közé van szorítva és például több mint egy éven keresztül szeretnénk tevékenykedni, akkor a fióktelepnek működése több mint egy évre engedélyezett kell hogy legyen.


A tevékenységet általában 5 évre engedélyezik. Ezt meg lehet hosszabbítani és vállalatot is lehet végül alapítani. Azonban fontos megjegyezni, hogy ha a kihelyezett fióktelep működési engedélyének időtartama lejár és az időtartam meghosszabbítására való procedúrán nem megyünk keresztül a megújítást megtagadhatják és beszüntethetik tevékenységünket.


Amikor fiókot szeretnénk üzemeltetni Vietnámban a tevékenységi körre szinte semmilyen megszorítás nem vonatkozik és a helyi cégekkel megközelítőleg azonos tevékenységeket végeztethetünk vele. Ezek a fiókok általában bankok vagy jogi tanácsadó irodák által vannak alapítva, tehát nagy valószínűséggel nem ez lesz az a vállalkozási forma amit akkor választunk amikor Vietnámba szeretnénk terjeszkedni.


Az utolsó vállalkozási forma a projekt jellegű vállalkozások. Ezt akkor vehetjük igénybe ha az ország infrastruktúráját tervezzük fejleszteni, illetve különböző speciális projekteket szeretnénk az országba hozni.


Korlátolt felelősségű társaság 1 betétes esetén


Ez a Magyarországon alapított korlátolt felelősségű társasághoz nagyon hasonló, amikor is egy személy a betétes. Kiváló lehet akkor, hogyha egyedül szeretnénk vállalkozni.


Korlátolt felelősségű társaság több mint 1 betétes esetén


Japán cégek esetében megközelítőleg 80 százalékuk választja ezt a vállalkozási formát. 50 főig alapítható ilyen társaság. Akkor érdemes ebben a vállalkozási formában gondolkozni, amikor helyi cégekkel szeretnénk együttműködni.


Részvénytársaság több mint 2 fő esetén


Kétfajta részvénytársaságot különböztethetünk meg, attól függően hogy a betétet egy személy vagy több személy biztosítja. Ha egy személy biztosítja az lehet 100%-ban vietnámi állampolgár vagy 100%-ban külföldi állampolgár. Ettől függően az eljárási díj és az alapításhoz szükséges idő eltér.


A korlátolt felelősségű társasághoz képest a működési költségek magasabbak. Valamint több alapítótag is szükséges lehet. Viszonylag kevesen választják ezt a működési formát.


Fontos lépések vietnámi cég alapítás során...


Mennyi időbe telik illetve mennyibe kerül?


1. Cégalapításhoz szükséges idő: megközelítőleg három-hat hónap


2. Cégalapításhoz szükséges alaptőke: tevékenységi körtől függően változik


A tevékenységi körtől függően a cég alapítás feltételei is változnak.


A minimum cégalapításhoz szükséges tőke összege nincs feltétlenül szabályokhoz kötve, de ha egészségügy biztosítás, banki ügylet vagy ingatlan forgalmazó céget szeretnék alapítani abban az esetben már van minimum összeg. Továbbá igaz az is, hogy ha túl kevés az az összeg amit be szeretnénk fektetni vietnámi vállalkozásunkba a befektetéseket kezelő hivatal nem hagyja jóvá jelentkezésüket. A befektetési hivatal minden egyes tevékenységi köre külön minimum összeghatárt állapít meg, nem publikus módon, amelyet ha nem teljesítünk nem hagyja jóvá cégalapítási kérelmünket.


Biztos ami biztos érdemes elegendő tőkét felhasználásra kész állapotban tartani és így beadni a cégalapításhoz szükséges dokumentumokat.


A tőkébe beleszámítanak a vietnámi pénznemben tartott pénz, beváltható valuta, arany, föld tulajdonjog, szellemi tulajdonjog, technológiai tulajdonok és olyan értékek is, amelyek értéke a vietnámi valutával kifejezhető.

Továbbá megjegyzendő, hogy a vietnámi cégalapítás menete különösen macerás folyamat és a legtöbben nem próbálkoznak egyedül, hanem egy vietnámi vagy egy külföldi tanácsadó céget bíznak meg ezzel.


A vietnámi cégalapítás lépései lépésről lépésre részletesen...


Első lépés: a különböző szabályzókról való tájékozódás


Vietnámban viszonylag sok olyan szabályzó van, amely a külföldi tőke beáramlása akadályozza. A cégalapítási dokumentumok elbírálása függ a tevékenységi körtől illetve a tőke összetételétől is. Vannak olyan tevékenységi körök, mint például az informatika amelyben akár 100%-os külföldi tőkével is lehet céget alapítani, viszont például a médiaiparban csak úgy alapíthatunk céget ha van benne valamilyen vietnámi részesedés is.


Második lépés: A vállalkozási forma kiválasztása


A fentiekben bemutatott vállalkozási formák közül kell egyet alapos átgondolás után kiválasztani.


Az egyik legnépszerűbb megoldás a helyi vállalkozási forma, amelynek keretében korlátolt felelősségű társaságot alapítanak a külföldiek.


Egy további fontos pont a Vietnámba való terjeszkedés során az, hogy a cégalapításhoz használt tőkét milyen összetételben biztosítjuk. Lehet 100%-ban külföldi forrású tőkét, illetve lehet valamilyen részben vietnámi tőkét is bevonni. Abban az esetben ha a vállalkozási kör tevékenységéhez szükséges tőkét valamilyen szabály korlátozza érdemes megfontolni azt, hogy egy helyi vietnámi céggel lépjünk együttműködésre.


Harmadik lépés: a cím regisztrálása és az iroda szerződése


Vietnámban amikor céget alapítunk elkerülhetetlen egy bejegyzett iroda címével való rendelkezés. Ez tulajdonképp csak annyit jelent, hogy egy irodának használt helyiséget kell bérelniünk az országban. A bérlő és a tőkét biztosító személy természetesen ugyanaz kell hogy legyen.


Negyedik lépés: a cég nevének kiválasztása


A hivatalos céges dokumentumokon természetesen szerepelnie kell új cégünk nevének és mivel beleütközhetünk mások által használt nevekbe is, illetve szerzői jogokba fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az általunk választott cégnév használható-e. Az alábbi URL en ezt megtehetjük:


dangkykinhdoanh


A cégnév választása során érdemes azt vietnámiul, angolul és rövidített módon is megadni. A cégalapítás után kötelező a cégnevet az iroda külső részén megjeleníteni.


Ötödik lépés: A benyújtandó dokumentumok elkészítése, lefordítása és hitelesítése


A cím és a cégnév kiválasztása után elő kell készíteni a benyújtandó dokumentumokat. Ha követjük a helyi tanácsadó útmutatását és a hivatalos módon járunk el, nagy valószínűséggel nem lesz probléma.


Hatodik lépés: Befektetési regisztrációs igazolás megigénylése


A procedúra során a legfontosabb lépés a “Befektetési regisztrációs igazolás” megszerzése. Vietnámban a 2015 júniusi szabályok változása következtében a cégeket két lépésben regisztrálják be. Az előtt egy “Befektetési igazolás” megszerzésével készen is voltunk, azonban ma két igazolásra van szükség. Az egyik a “Befektetési regisztrációs igazolás” és a “Cég regisztrációs igazolás”.


A legtöbb esetben a “Befektetési regisztrációs igazolás” igényelik meg először. El kell készíteni a szükséges dokumentumokat, le kell fordítani vietnámi nyelvre hitelesíttetni kell őket, majd beadni az helyi hatóságoknak. Ha nincs velük gond, az igazolást 3-6 héten belül megkapjuk.


A befektetési összegtől függően a következő procedúrákon kell átverekedni magunkat:


Befektetési regisztráció


-- Ha a befektetett összeg nem haladja meg a 300.000.000.000 vietnámi dont (4 milliárd forint).


-- Feltételekhez nem kötött vállalkozási formákba való befektetés


-- Az államfő engedélyét nem igénylő tevékenységek


Ha beadjuk a szükséges dokumentumokat és regisztráljuk befektetésünket, készen is vagyunk.


Ha minden szükséges dokumentumot hiánytalanul benyújtottunk, a benyújtástól számított 15 napon belül a hivatalos befektetési igazolásnak meg kell érkeznie.


Befektetés felülvizsgálata


-- Ha a befektetett összeg meg haladja a 300.000.000.000 vietnámi dont (4 milliárd forint).


-- Feltételekhez kötött vállalkozási formákba való befektetés


-- Az államfő engedélyét igénylő tevékenységek


Ha a fentiek közül bármelyik teljesül ránk a befektetési dokumentumok benyújtása mellett szükség van a befektetés felülvizsgálatára.


Ha hiánytalanul benyújtottuk a dokumentumokat, a hivatalos szervek elbírálják azokat és a hivatalos igazolás megközelítőleg 25 napon belül megérkezik.


Hetedik lépés: Cégregisztrációs igazolás megszerzése


A befektetési igazolás megszerzése után meg kell igényelni a cégregisztrációs igazolás. A kiállítás során vietnámi adószámot is kapunk. Az igénylés után megközelítőleg 1 hetet kell várnunk. Amint kézbe kaptuk a cégregisztrációs igazolásunkat a vietnámi cégalapítás folyamata befejeződött.


Nyolcadik lépés: A cégregisztrációs igazolás tartalmának feltöltése az országos weboldalra


A cégregisztrációs igazolás megszerzése után 30 napon belül lehetőség van a vietnámi országos cégadatbázisba való regisztráció megigénylésére. Ezt nem csak akkor kell megtennünk, amikor megalapítjuk cégünket, hanem akkor is, amikor valamilyen információ megváltozik.


Kilencedik lépés: Hivatalos pecsét elkészítése


Amikor Vietnámba szeretnénk terjeszkedni, üzleti ügyeink intézése során különösen fontos mozzanat a hivatalos pecsét használata. Általában a cégalapítás után egyből érdemes megcsináltatni a hivatalos céges pecsétet. Az alakját szabadon megválaszthatjuk, azonban a cégünk nevét, vagy kódját mindenképp fel kell tüntetni.


Tizedik lépés: A hivatalos pecsét beregisztrálása az országos internetes rendszerbe


Amit megszereztük a céges pecsétünket, azt jelezni kell a hivatalos szerveknek, akik segítenek a beregisztrálásban. Ekkor erről kapunk egy igazolást és a pecsét innentől kezdve használható hivatalosan.


Tizenegyedik lépés: Bankszámla nyitása Vietnámban


Amikor Vietnámban céget alapítunk, 2 féle bankszámlára lesz szükség. Nyitnunk kell egy olyat, amelyre a külföldi befektetésből származó pénzeket fogadjuk és egy olyat, amellyel a hétköznapi fizetéseket kezeljük. Nincs feltétlenül szükség arra, hogy a két bankszámla azonos banknál legyen.


A bankszámla nyitása során a következő dokumentumokra lesz szükségünk.


-- Befektetési engedély


-- Cégregisztrációs igazolás (céges adószám)


-- Céges hitelességének pecsét igazolása


Forrás: yappangoHozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top