Tengeren az álmok világába


Hozzáadva: 2019-11-25 Megtekintve: 125

Egy jobb jövő reményében indulnak útnak azok a szegény, jellemzően Dél-Kínában élő egyének, akik először felkeresik a helyi maffia szervezetet és mindent maguk mögött hagyva egy különösen veszélyes vállalkozásba kezdenek. A Kínában és Hong Kongban tevékenykedő, embercsempészettel foglalkozó, angolul Sneakhead-nek, kínaiul 蛇頭-nak hívott maffia segít azoknak, akik megelégelték szegény sorsukat és egy fejlett világban szeretnének szerencsét próbálni. A fejlett világ lehet Japán, az USA, Taiwan vagy akár Európa is. Ezekbe a paradicsomi országokba ajánlanak személyre szabott utazásokat a Dél-Kínában és Hong Kongban megtalálható “utazási irodák”.

Népszerű a Kínához közel lévő Japán. Egy illegális határátlépést körülbelül 3 millió japán yenért intéznek el a kígyófejűek. Ez a mai árfolyamon nagyjából 7.5 millió forint. Az utazás Kínai partjaitól indul egy teherszállító hajón. Innen bejutnak Dél-Japánba, főként Okinawán keresztül, majd egy belföldi járattal Tokóba utaznak az illegális bevándorlók munkakeresés céljából. Japánban, ha valakinél nincs személyi igazolványnak megfelelő irat, például útlevél, egyből letartóztatják a rendőrők. Ez történik a kínaikkal is, akiket rövid időn belül kitoloncolnak az országból és a több milliós befektetés egy pillanat alatt a semmibe vész.

Ki keres ezen?

Természetesen a kigyófejűek, illetve a hongkongi triád. Úgy tartják, hogy az illegális emberkereskedelemből milliárdokat kaszálnak évente. A kétségbeesettek utasok van, hogy a tengerbe vetik magukat, illetve a hajókon kialakult bandatagok közötti balhék sem ritkák. Ez történt 1993-ban a Golden Venture-on, amely Amerikába indult, de a hajón kialakult nézeteltérések miatt tíz ember a tengerbe fulladt. A hajó Bangkokból indult és Kenyát érintve Boston felé vette az irányt, amely akkor több hónapos hajókázást jelentett. A hajón iszonyatos körülmények uralkodtak, nem volt megfelelő ivóvíz, étel és tisztálkodni sem lehetett. Sok nőt megerőszakoltak. Ezért az útért cserébe nagyjából 10 millió forintnak megfelelő viteldíjat számítottak fel a kígyófejűek. Amerikában a legszerencsétlenebbekre 4 év börtön várt és 1997-ben engedték ki az utolsó illegális bevándorlókat.

Mi történik azokkal, akik sikeresen bejutnak Amerikába?

Az 1989-es Tienanmen téri vérengzés követően hatalmas tempóban növekedett a Kínából távozni kívánók száma. Amerika egy mindig is csábító célállomás volt és a Kínából Amerikába vezető illegális utak ki vannak taposva. A, New Yorkot szinte teljes ellenőrzése alatt tartó, a világ számos városára kiterjedő illegális hálózatot üzemeltető Fuqingbang (福清幫) szövetkezet tagjai tárt karokkal várják az Amerikába érkező honfitársakat. Azt tartják róluk, hogy a 90-es években olyan kínai negyedet tartottak fent New York-ban, hogy még a rendőrők sem merték betenni a lábukat. Foglalkoztak itt a már említett emberkereskedelemmel, szerencsejátékkel, prostitúcióval és pénzmosással. Ez eredetileg a Dél-Kínában található Fujian (福建省) tartományból érkezett kínaiak legtöbbje már megszerezte az amerikai útlevelet, így szabadon mozoghatnak Amerika és Kína között.

Az illegális bevándorlók toborozása

Az amerikai útlevéllel a Fuqingban tagok visszautaznak Kínába. Itt rábeszélik az Amerikába emigrálni kívánókat, azt ajánlva nekik, hogy egy csekély összeg befizetése mellett segítenek nekik illegálisan bejutni az Egyesült Államokba. A csomag tartalmaz teljes ellátást, munkakeresést, különböző büntetések kifizetését, illetve váltságdíjat is. Szinte minden garantált az illegális bevándoról részére. Csak egy kis bátorság kell na meg egy kicsike pénz. A maffia állítólag nem foglalkozik politikai bűncselekményeket elkövetőkkel. Abban az esetben, ha az amerikai oldalon kérdéseket tennének fel az illegális bevándorlónak. Az utazás szervezője azt javasolja, hogy hivatkozzanak Kína egy gyermek politikájára. Mondják, hogy több, mint egy gyermeket vállaltak, és a kínai állam emiatt üldözi őket. Tisztában vannak vele, hogy az amerikaiaknak tetszeni fog az illegális bevándorló nehéz helyzete és megesik rajta a szívük.

Mennyibe kerül az utazás?

A teljes illegális bevándorlási csomag nagyjából az előbb említett ártartományban mozog. Tehát 7-10 millió forintnak megfelelő dollár. A Fujian tartományban élő kínaiak havi átlagfizetése nagyjából 100 ezer forint, tehát egyedül teljesen esélytelen kifizetni a csomag árát. Az összeget általában a barátok, családtagok dobják össze és a bevándorló az Amerikában megkeresett pénzéből fizeti vissza. Dél-Kínában természetesen virágzik az uzsora is. Az összeget uzsorásoktól is fel lehet venni, akik arra csillagászati kamatokat számolnak fel és kínosan ügyelnek arra, hogy a pénzüket visszakapják.

A barátok összetartanak, úgy vannak vele, hogy ha rájuk kerülne a sor ők is elvárnák a segítségét. Ilyen környezetben az előleg összegyűjtése nem nehéz feladat. Az Amerikában állomásozó kígyófejűeknek a Dél-Kínából jövő utasok jól kezelhető ügyfeleknek számítanak. Főként azért, mert a nyelvük megegyezik, és a kiterjedt hálózatban nehezen tud valaki csak úgy felszívódni miután Amerikába érkezik. A maffia már az előleggel is keres. Ha 100 embert fel tudnak pakolni a hajóra, azon már jelentős a haszon, és ha senki sem fizetni ki a teljes csomagot, mert mondjuk eltűnnek, akkor is nagy pénzeket kaszálnak. Az Amerikában behajtott pénzeket bónuszként fogják fel. A hatalmas hasznok lehetőségét látván, hasonló összegekért Franciaországba is szerveznek illegális bevándorlást, főként Wenzhou(温州市)-ból.

Mi történik az úton és utána?

A Golden Venture példája nem egyedi. A Kínából induló hajókon borzasztó állapotok uralkodnak. Ivóvíz, illetve táplálék hiánnyal kell szembenézniük az utasoknak. A személyzet a Kína közeli vizeken nem engedi őket ki a fedélzetre, nehogy a partiőrség felfigyeljen rájuk. Előszőr a nyílt óceánon van lehetőség belepillantani a szabad égbe.

Sikeres partraszállás és illegális határátlépés után a frissen érkezetteket kínai éttermekben dolgoztatják heti hét nap napi 10-12 órában. A nőket szövőüzemekben helyezik el. Rosszabb esetben bordélyházakban. A kemény munkával keresett pénz nagy része a maffiának megy, hiszen törleszteni kell az utazási költséget. Sokat kell továbbá visszaküldeni a családnak is, illetve támogatni kell azokat is, akik még Kínában vannak, de szeretnének, hasonló módon, kijutni onnan.

Japán, Amerikához hasonlóan kifejezetten közkedvelt célpontja az illegális bevándorlóknak. Főleg Dél-Kínából érkeznek ide sokan, hiszen közel van. A pontos számadatok ismeretlenek, de a szakértők szerint a legális módon határt átlépő kínaiak száma, illetve a kínai postahivatalokba beérkező Japánból származó pénzátutalási megbízások száma valahogyan nem egyezik. Mindenki számára világos, hogy ezekben az országokban az illegális bevándorlók, illetve a vízumuk lejárta után is az országban tartozkodók száma jelentős.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Scroll to Top