Szentpétervárt elborítja a szemét és megjelentek a patkányok


Hozzáadva: 2020-05-16 Megtekintve: 84

Szentpétervárott is a lakók nagy része önkéntes karanténban van és eközben problémák jelentkeztek a szeméttel. A házak előtt lévő kukák megteltek és a szemétszállító vállalatok, akik a szemét elszállításával foglalkoznak felfüggesztették működésüket mert a lakosok és a cégek csak a számlák 40 százalékát fizetik be. A szemét mennyisége nyárra kritikus szintet érhet el.

A helyzet, amelyet az orosz versia.ru jelent nem túl bonyolult. A hivatalos számadatok szerint a szentpétervári magánszemélyek az ugyan nem hivatalosan bejelentett, de tulajdonképp mindenki által betartott karanté ideje alatt viszonylag becsületesen fizetik a szemétszállítás díját (megközelítőleg a 64%-uk) a kereskedelmi cégek szinte teljesen felhagytak ezzel a dologgal. Mondjuk nem is túl meglepő, hiszen ami azt illeti be vannak zárva. A számlák meg csak jönnek.


A cégek nem fizetik a szemétszállítás díját


Nézzük mi folyik Oroszország északi fővárosában. Ugyanazt lehet látni a belvárosban és a külvárosban is. A kukák megteltek a peremig. A szemét kiömlik a kukák környékére és a helyiek arról számolnak be, hogy egyre több a patkány is. Undorító az utcakép.


A városban április második felétől kezdve a szemétszállítás akadozik. A több mint 50 cég, amely szemétszállítással foglalkozik állítólag nyomós okokkal rendelkezik. Az egyik szemétszállítással foglalkozó cég szóvivője a következőképp nyilatkozott:


“Folyamatosan jönnek a megkeresések hogy takarítsuk el város különböző negyedéből a szemetet. Dehát mégiscsak üzletet viszünk. Fizetnünk kell a munkásoknak. Fizetni kell a benzinért, illetve a szeméttelep is fizetős. Közben a pénz, amit kapunk egyre kevesebb mert nem fizetnek nekünk. Egyszerűen nem kapunk pénzt, most mit csináljunk?”


A helyzet valóban aggasztó. A városfejlesztésért felelős szervezet, amely felügyeli a szemét elszállítását, annak ellenére, hogy márciusban minden kötelességének eleget tett 38%-os bevételkieséssel számol. Érdekes a helyzet, hiszen az állampolgárok tisztességesebb fele a rezsik 64%-át befizette. A probléma valószínűleg a cégekkel van.


Eugénia Grishina (Евгения Гришина), egy szentpétervári közgazdász véleménye szerint az orosz cégek helyzete is érhető. Tulajdonképp ők is karanténban vannak és nincs bevételük sem. Vannak olyan kisebb cégek, amelyek irodaépületekben bérelnek irodát és mivel nem tartózkodnak ott az alkalmazottak úgy döntöttek, hogy nem fizetik a szemétszállítást sem. Gondoljuk csak bele az ő helyzetükbe is. - mondja Eugénia Grishina.


A felső körökben folynak a tárgyalások, de pénz még nincs


A tények ellenére folyamatosan nyomás alá helyezik az orosz szemétszállító cégeket. A város fejlesztésért felelős bizottság elnöke Kirill Paschenko (Кирилл Пащенко) áprilisban keményhangú levelet fogalmazott és küldött a szemétszállító cégeknek, amelyben felszólította őket a szemétszállítás határidejének betartására. A levélben azzal indokolt, hogy a vírus terjedésének megállítására való tekintettel nagyon szigorúan kell venni a szemétszállítás időtartamának betartását is.


A szentpétervári vezetés állítólag tárgyal a szemétszállítókkal és a városi büdzséből tervezik pótolni a kiesett bevételeket. A tárgyalások döcögősen haladnak. Terveztek egyébként egy átfogó reformot is a szemétszállítás terén, de jegelték az oroszok a dolgot.


Mindeközben a szemétszállítók azt vetítik előre, hogy májusra a kiesés 50-60%-os lesz, mert a polgároknak sem lesz pénzük fizetni. Lehet, hogy az északi fővárosban elburjánzik a szemét. A következmények pedig kiszámíthatatlanok.


Egy lakosra egy patkány


Mik lehetnek a következmények?


“Mindenkinek világos, hogy a patkányok meg fognak jelenni.” - magyaráz Viktor Szmirnov egy ex-patkányirtó. A városban hasonló volt a helyzet az 1990-es években. Ugyan ekkor még nem voltak versenyzők a szemétszállítás piacán, mert a párt foglalkozott ezzel is, de ők sem voltak állítólag a helyzet magaslatán. Kicsit cinikusan szólva, szerencsére akkor még az emberek kevesebbet ettek és a szemét is jelentősen kevesebb volt. Ma meglehetősen sokat fogyasztanak az emberek és sokkal több a csomagolás is. Ennek ellenére, már akkor, mintha blokád alatt lett volna Szentpétervár. Patkányinvázió fenyegette a várost.


Ha higiéniai ökölszabályok szerint, amelyet ugyan nem mondanak ki, de más városok példáiból tanulva tudjuk, hogy nem szabad, hogy több mint egy patkány legyen egy főre nézve. Tehát 5-6 millió patkány, amely Szentpétervár lakosságával egyenlő teljesen normális lehet. Ha több van, akkor szükségállapotról beszélünk, mert a patkányok, a galambok mellett a legfőbb hordozói a fertőző betegségeknek a városokban. Mi van ha koronavírust is fognak hordozni a patkányok? Az orosz hírügynökségek arról tájékoztatnak minket, hogy macskák már megfertőződtek az újtípusú koronavírussal.


A félig hivatalos karantén idején nincsenek pontos statisztikák a patkányok számáról, viszont a különböző orosz közösségi médiában a szentpétervári lakosok azt írják, hogy már szemet szúrt nekik a szürke rohadékok számának növekedése. A városépítész, Kirill Szorokin azt tanácsolja nekünk, hogy nem kell ebben a nehéz időszakban kiragadni a szövekörnyezetből az információkat.


“Felmész az orosz közösségi médiára, elolvasol pár hírt és azt hiszed, hogy vége a világnak. Igen, van valós probléma a szemétszállítással Oroszországban, de ez még messze van a kritikus szinttől. Szoktam beszélni a specialistákkal és a szemétszállítókkal. Elismerik, hogy a probléma létezik, a helyzet nehéz, de keresik a megoldásokat és nem pánikolnak. Remélem, hogy az újságírók sem fújják fel az ügyet.”


Az orosz újságírók sem próbálják felfújni az ügyet, csak felhívják a figyelmet a létező problémára, amely kapcsolatban állhat a koronavírus rohamos terjedésével az országban.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Scroll to Top