Névtelen pénzátadás és a hongkongi üzleti érzék


Hozzáadva: 2019-12-02 Megtekintve: 154

Hong Kong a lehetőségek városa, ahol sok pénz forog. A pénz bejut Hong Kongba, majd kijut onnan. Történik ez sokféle okból. A névtelenség megőrzése sokak számára fontos lehet, főleg manapság. Vannak, akiket különösen bosszant, hogy minden mozzanatuk dokumentálva van valamilyen online rendszerben. Alapjában véve ezeket a rendszereket jóindulatúaknak tételezzük fel, de vannak olyan eshetőségek, amikkel senki nem számol. A következőekben nézzünk egy olyan abnormális esetet, amikor valaki nagyobb összeget szeretne bejuttatni Hong Kongba, anélkül, hogy azt készpénzben átvinné a határon, vagy közvetlenül átutalná az illetőnek rögzítvén a saját és a kedvezményezett nevét egyszerre legalább két banki rendszerben. Az ATM-ből való készpénzfelvétel nagyobb összegek esetén gyanút kelthet, illetve természetesen rögzül a használt ATM száma is a tranzakció során.

A módszert sajnos nem tudja mindenki alkalmazni, csak az, akinek már van valamilyen ismeretségi köre Hong Kongban és tisztában van a helyi viszonyokkal. Első lépésként szükség van egy hitelkártyára, illetve egy olyan megbízható helyire, aki segít a tranzakció végrehajtásában. Ennek a helyinek vannak ismerősei, akik ékszerboltot üzemeltetnek. Ezekből Tsim Sha Tsui környékén kifejezetten sok van.Tsim Sha Tsui környéke


Telefonálunk ismerősünknek és megpróbálunk megegyezni egy 90 és 100 közötti számban, amelyet ismerősünk leközvetít az ékszerboltosnak, természetesen már a saját hasznával korrigálva. Ez lesz az a százalékos érték, amin a tranzakció végbe megy. A hitelkártya kiállítója is számol fel valamennyit egy fizetés után, ha az például 3%, akkor 97%-tól kezdődik az alku. Ha 94% a kialkudott érték, akkor a közben lévő ember még levesz fél százalékot és 93.5%-on történik meg a csere.

Miért van sok ékszerbolt Hong Kongban?

Sok fejlett országban az emberek a megtakarításukat az állami bankban tartják, rosszabb esetben otthon a szekrényben. Nem igaz ez a hongkongiakra, akik a pénzre, állam által kibocsájtott hitelpénzként tekintenek és sokkal értékesebbnek tartják az aranyból készült ékszereket. Úgy gondolják, hogy ha az állam egyszer becsődöl, az aranyakat még mindig magukra tudják aggatni és le tudnak lépni a süllyedő félszigetről. Tekintve a 2019 tavaszától Hong Kongban zajló tüntetéseket, lehet, hogy jogos az elővigyázatosság.

Hogyan történik a csere?

Hongkongi közbenjáró emberünk ismerteti az ékszerboltot, ahol már vár a főnök. Előhozzák a pontosan a kívánt összegnek megfelelő értéktárgyat, tehát például egy 1 millió forintos nyakéket, amire 94%-on alkudtunk meg. Lehúzzák a hitelkártyát, amelyen így zárolnak 1 millió forintot, hiszen vettünk egy nyakéket Hong Kongban, amelyről a boltban blokkot is kapunk. Ezt természetesen otthon jobb nem költségként feltüntetni, maradjon személyes kiadás. A következő lépést a bolt extra szolgáltatásával tesszük meg. A főnök ekkor a nyakéket visszaveszi 93.5%-on, tehát ad érte 935.000 forintnak megfelelő hongkongi dollárt, a fél százaléknak megfelelő pénzt pedig odaadja a közbenjáró embernek. A pénzt általában csekk formájában adják, amire olyan nevet írnak, amilyet szeretnénk, azaz bárki lehet a készpénz kedvezményezettje innentől kezdve. A csekket bármelyik hongkongi helyi bankban be lehet váltani és már is A embertől B emberhez került a készpénz Hong Kongban, anélkül, hogy az bárhol is nyomot hagyott volna. A vásárlás természetesen rögzítésre kerül, de a tranzakció nem.

Mi a koczkázat és mi a garancia?

A 10 percnél tovább nem tartó ügylettel az ékszerbolt 60.000 forintnak (mínusz a hitelkártya kiállító cég által felszámolt díj) megfelelő hongkongi dollárt keres. Kiváló üzleti érzék. Arra, hogy az ékszerbolt tulajdonosától valós, beváltható csekket kapjunk, amely nem hamis nincsen semmilyen garancia. Megtörténhet az is, hogy a bank nem váltja be készpénzre és ekkor nagy a problémával találjuk szembe magunkat. A legfontosabb a közbenjáró ember. Hong Kongban alapvető üzleti szabályok közé tartozik az, hogy az ismerősünket nem verjük át, mert ezzel lejáratjuk magunkat és ez a legrosszabb, ami történhet velünk. Ezzel szemben, azzal, aki a körünkön kívül van bármit megtehetünk, mert a vele való kacsolat esetében nem áll fent a saját magunk lejáratásának veszélye.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Scroll to Top