Mysql adatbázis feltelepítése Ubuntu rendszerre és adatbázis elérés Pythonban


Hozzáadva: 2020. Május 09. Megtekintve: 319

A Mysql az egyik legelterjedtebb adatbázis nyelv, amelyet használnak mind a vállalati környezetben, mind a kutatások területén. Maga a nyelv megértése nem igényel sok szaktudást és egy nagyon hasznos eszközt tudhat magáénak az, aki tud Mysql segítségével adatbázist programozni. Viszonylag keresett szaktudás a munkaerőpiacon is ezért érdemes elsajátítani legalább az alapokat. Ilyen célból nézzük tehát az első lépéseket, amelyek segítségével egy Ubuntu rendszeren fogunk telepíteni ingyenesen egy Mysql szoftvert.

Első lépésként meg kell ismerkednünk a Linux rendszer termináljával, ahol ki fogjuk adni a parancsokat. Ennek a megtalálása nem egyszerű, hiszen attól függ, hogy milyen grafikus felületet használunk. A legújabb grafikus felületen az alábbi módon tudjuk megnyitni a terminált.


1. Kattintsunk a bal felső sarokban lévő “Activities” részre, írjuk be, hogy “terminal” és nyomjuk egy Enter-t:


2. Amit feljön a Terminál, a következő parancsok kiadásával frissítsük a rendszert:


$ sudo apt-get update


3. A következő lépés a Mysql szerver feltelepítése:


$ sudo apt-get install mysql-server4. Ezek után próbáljuk meg elindítani a Mysql szervert:


$ sudo systemctl start mysql


5. A következő lépés az, hogy belépünk a Mysql adatbázisba:

$ mysql -u rootBizonyos telepítéseknél tapasztaltam azt, hogy ezen a ponton nem enged be a Mysql adatbázis és a következő hibát adja:

ERROR 1698 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost'

Ezt orvosolhatjuk úgy, hogy kiadjuk a következő parancsot:

$ sudo mysql

És a mysql-ben megváltoztatjuk a root felhasználó jelszavát a következő parancs segítségével (nekem nagyon szigorú a jelszó struktúrája, ezért ilyen bonyolult a jelszavam, ezt persze nem muszáj követni)

mysql> ALTER USER 'root'@'localhost' IDENTIFIED WITH mysql_native_password BY 'databasepassword2020!A';

Ekkor az adatbázist használhatjuk a root felhasználóval és a "databasepassword2020!A" jelszóval.

6. Hozzunk létre egy teszt adatbázist:


$ create database test;

7. Álljunk át a teszt adatbázisra a következő parancs segítségével:

$ use test;8. Hozzuk létre első, mondjuk data_to_store nevű táblánkat, ebben lesz egy elsődleges kulcs (“pr_key”) és egy 150 byte hosszú karaktereket tároló mező (“data_id_value”):

$ CREATE TABLE IF NOT EXISTS `data_to_store` ( `pr_key` INT AUTO_INCREMENT , `data_id_value` VARCHAR(150) NOT NULL , PRIMARY KEY (`pr_key`) ) ENGINE = InnoDB;9. Ha lekérjük a tábla tartalmát a következő parancs segítségével, láthatjuk, hogy az üres:

$ select * from data_to_store;10. A következőekben Python programozási nyelv segítségével fogjuk írni a tábla tartalmát és ezzel befejezzük a mai leckét. Első körben fel kell telepítenünk azt a modult, amely segít a Mysql szerverhez való kapcsolodáshoz. Ehhez ki kell lépni a mysql-ből a quit; parancs segítségével és ezzel a paranccsal telepítjük a “mysql-connector-python” csomagot.

$ pip install mysql-connector-python

11. Amennyiben ez sikerült indítsuk el a python értelmezőjét a “python” parancs kiadásával és adjuk ki benne egymás után a következő parancsokat:

$ import mysql.connector
$ cnx = mysql.connector.connect(user='root', password='root',host='127.0.0.1',database='test')
$ cursor = cnx.cursor()
$ insert_query = """INSERT INTO data_to_store (data_id_value) VALUES ('20200509-p1') """
$ cursor.execute(insert_query)
$ cnx.commit()


12. A már ismert parancsok segítségével bizonyosodjunk meg arról, hogy az adat bekerült az adatbázisba. Ezzel sikerült Python programnyelv segítségével a Mysql adatbázisba adatot beilleszteni.13. Ha szeretnénk további oszlopot hozzáadni az adatbázishoz, akkor használhatjuk a következő parancsot:


mysql> ALTER TABLE data_to_store ADD COLUMN data_time_coordinate VARCHAR(150);Hozzászólások (1)

B. Bence 2020.05.10 06:05

K


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top