Megérkezett Kínába az első bank által kibocsátott hivatalos digitális valuta!


Hozzáadva: 2020. Május 31. Megtekintve: 358

A kriptovaluták életútja Kínában meglehetősen érdekes pályát jár be. A kezdeti időszakokban hatalmas népszerűségnek örvendett a bitcoin is az országban, azonban miután betiltották a kriptovalutákkal való kereskedelmet az országban, azok világpiaci árfolyama nagyot zuhant. A hivatalos szabályzó szervek odáig jutottak, hogy a bankoknak zárolniuk kellett a bitcoin tranzakciókat bonyolító számlákat is.


2018 január elejére pedig be kellett zárni a legtöbb Kínában üzemelő bitcoin bányának is, amelyekről már jelent meg cikk az oldalon. Mindezek mellett egy érdekes hírt olvashatunk az egyik legnépszerűbb kínai hírportálon a people.cn-en. A 2020 május 15-én publikált hír szerint lebonyolítottak olyan két pont között történő fizetést, amelyhez nem kellett internet kapcsolatot használni.


A digitális valuták korszaka elérkezett!


A Kínai Mezőgazdasági Bank (中国农业银行) belső információi szerint megjelent egy olyan digitális valuta, amelyet elektronikus fizetésre használnak és a Kínai Központi Bank (央行) bocsátja ki. Ez sok polgárnak a hivatalosan kibocsátott digitális fizetőeszközről való fantáziálgatásra ad alapot.


A kínai média közlése szerint a Kínai Központi Bank által kibocsátott digitális valuta első használatára ebben a hónapban kerül sor. Az egyik legizgalmasabb hír pedig az, hogy a bizonyos Suzhou (苏州市)-ban található hivatalnokok fizetésének egy része már ebben a digitális valutában lesz kifizetve. A digitális pletykák középpontjában álló valuták korszaka elérkezett!


Más országok is kutatnak a témában


A hivatalos fizetőeszköz megbízhatóságáért a Kínai Központi bank vállal felelősséget. A kínai hírportál információi szerint a hivatalosan kibocsátott digitális valuta jogi értelmezése és funkciója az ország valutájával egyenértékű. A különbség kizárólag a megjelenési formában van, a kínai valuta digitális formája. Kína mellett egyébként Svédországban, Franciaországban, Kanadában, Angliában, Hollandiában, Szaúd-Arábiában, Thaiföldön, Törökországban és más országokban is kísérleteznek a hivatalos digitális pénznem kibocsátásával.


Hatalmas költségek megtakarítása


A kínai szakértők szerint a digitális valuta kibocsátása alacsony költségekkel jár, könnyen terjeszthető a régiók között és még számos más kedvező tulajdonsága van, amelyek alacsonyabb működési költséget biztosítanak a hagyományos valuta kibocsátásához képest. Bevezetésével növelhető a tőke mozgási sebessége és a fizetési rendszerek is nagy fejlődésen mennek majd keresztül ha átállnak a digitális valuta használatára.


A kriptovaluta biznisz államosítása Kínában


Ezzel egyidőben a hivatalos digitális valuta kibocsátása a hagyományos banki rendszer innovációs fejlesztése mellett történik és a központi bank felügyeleti szerve ellenőrzik a monetáris politika alakulását és a különböző pénzügyi feltételek teljesülését. 2014-ben a Kínai Jegybank speciális kutató csoportot hozott létre és hivatalosan indítványozta a digitális valutákkal kapcsolatos kutatások beindítását.


2017 június 3-án a Kínai Jegybank hivatalos állásajánlatot hirdetett, amelynek keretében digitális valutával foglalkozó specialistákat, kutatókat kerestek.


2019-ben a kínai állam hivatalosan is engedélyezte a digitális valuták kutatást.


Idén, április 10-én a Kínai Jegybank vezetője, Zhouxue Dong (周学东) a negyedéves statisztikai ülésen bejelentette, hogy a Központi Bank a hivatalos tervek szerint elkezdi a digitális valuta forgalomba helyezését.


Belső tesztek Kínában


A digitális valutával kapcsolatos kutatások és fejlesztések Shenzhen (深圳), Suzhou (苏州), Xiongan (雄安新区) és Chengdu (成都) városában is folynak, a technológiát fejlesztik, új funkciókat adnak a rendszerekhez. A titkos környzetben folytatott teszteléshez felhasználnak téli olimpiai helyszíneket is, ahol a tesztüzemhez már rendelkezésre áll az informatikai háttér. A Kínai Jegybank által kiadott hivatalos közleményben a kínai digitális fizetőeszköz teljes mértékben a központi bankhoz tartozik, az felelősséget vállal érte és annak elfogadhatóságát is törvénybe iktatják. Ez azt jelenti, hogy hasonlóan a kínai yuan-hez, fizetés során a fogadó fél nem utasíthatja vissza a valuta használatát.


A digitális valuta kibocsátása során a központi bank és a kereskedelmi bank kettős rendszerét használják. Kezdetben a forgalomban lévő készpénz effektív pótlására használják a digitális formába öntött valutát.


Olvass még: Hogyan bányásszak bitcoint?


Kiszivárgott képernyőképek


Április 15-től kezdve a kínai világhálón kiszivárogtak olyan képernyő fotók, amelyen a Kínai Mezőgazadsági Bank belső digitális valuta alkalmazását mutatják be. Ezeken a képeken látszik a QR kódos fizetés, átutalás, fizetés fogadása és az végpontok közti tranzakciókat bonyolító funkciók is.


A végpontok közötti tranzakciók esetében a felhasználók úgy is képesek fizetni, hogy közben nem csatlakoznak az internetre. Például egy garázsban, egy várostól távol eső helyen, illetve ott ahol az infrastruktúra még nem túl fejlett.


A mostani digitális valuták fejlődését figyelvén a bitcoin blokklánca az utóbbi pár évben a kriptovaluta technológiák alapvető építőeleme lett.


A blokklánc technológia segítségével a tranzakciós előzmények elosztott módon tárolódnak és ezzel nagyon egyszerűen megvalósítható a végpontok közötti információcsere. Ez megváltoztatta a hagyományos fizetési módokat. A hivatalos, bankok által kibocsátott digitális valuta azonban különbözik a privát kriptovalutáktól. A központi bank a társadalom felé garantálja annak hitelességét és mivel megjelenik egy ilyen központi szerv, az elosztott működést is központosítani kell. Ezáltal a rendszer hatékonyabban működhet és biztonságosabb lesz. A privát szférában használat kriptovaluta technológiákból tanulva alakítják ki a központosított digitális valuta rendszerét folyamatos innovációval.


Folyamatos technológiai fejlesztés


A Kínai Jegybank előző vezetője szerint a blokklánc technológia hatalmas keresletet generált a piacon és a pénzügyi világ általános véleménye az, hogy a hivatalosan kibocsátott digitális valuta megőrzi neutralitását, nem fog egy technológia mellett elköteleződni. Valószínűleg meg fogják ezeket versenyeztetni és így a legjobb technológiák ötvözetét fogják használni az új digitális valuta infrastruktúrájának kialakítása során.


Olvass még: Hogyan kereshetünk pénzt Bitcoin-al?


Blokklánc alapokon


Jelenleg számos más országban is folyik a blokklánc technológián alapuló digitális valuták kifejlesztése. Kínában a digitális valutával kapcsolatos kutatások meglehetősen korán kezdődtek. A már beadott ezzel kapcsolatos szabadalmak száma meghaladja a százat. A specialisták az javasolják, hogy a blokklánc már kiforrott elemeit érdemes lenne bevenni a rendszerbe és big data technológiák segítségével további innovációt kellene tenni a központosított digitális valuta alatt dübörgő gépezetbe.


Forrás: people.cn
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top