Marketinges partnerprogram csalások Kínában


Hozzáadva: 2020. Június 14. Megtekintve: 172

Az egyik online pénzkereseti lehetőség lehet az angolul affiliate marketingnek vagy marketinges partnerprogramnak nevezett tevékenység. Mindenki nagyon örülne egy kis passzív jövedelemnek, otthon néhány kattintással szeretne pénzt keresni és talán már rá is talált ezekre a partnerprogramokra. Az elsőre szembeötlő egyszerű pénzkereseti lehetőség mögött azonban nagyon sok buktató rejlik. Ilyen kifinomult módszerekről lesz most szó, egy kínai telefonos alkalmazáson mutatom be az affiliate marketing tématerületének hatalmas csapdáit.


Az online világban már valamelyest jártas felhasználók ismerik a marketinges partnerprogramok lényegét. Annyiról van egyszerűen szó, hogy mások termékeit reklámozzuk és ezért pénzt kapunk. A reklámozást sokféleképp megtehetjük, írhatunk blogbejegyzéseket, készíthetünk YouTube csatornát illetve akár egy podcastban is reklámozhatjuk az eladó termékeit, aki miután ezekből eladás generál a befolyó pénzekből szívesen visszaforgat nekünk egy kicsit. A modellel tulajdonképp nincsen semmiféle probléma mi is dolgozunk, mások is dolgoznak és a fogyasztók hajlandóak pénzt fizetni egy olyan szolgáltatásért vagy termékért, amely valamiféle értéket hoz az életünkbe. A pénznek sokan sokféle jelentést tulajdonítanak, de alapvetően érték cserére lett kitalálva.


A baj akkor kezdődik, amikor sarlatánok, illetve egyéb csalók lépnek a rendszerbe. Itt igazándiból az emberi természet gyenge pontjait használják ki, elhitetik sokszor az emberekkel, hogy néhány forint befizetésével csodákat lehet művelni. A következőekben, egy “kis piros könyvnek” (小紅書, XiaoHongShu) nevezett telefonos alkalmazás példáján szeretném bemutatni, hogy Kínában mennyire kiforrott már az az online értékesítési technológia, amelyhez elengedhetetlenek a marketinges partnerprogramok.


Kínában a Taobao (淘寶網) az egyik legnagyobb online piactér és főleg a koronavírus idején nagyon sokan vásároltak rajta. Mindenki egész nap otthon ült és csak nyomkodta a telefonját keresvén, hogy mit lehet esetleg megvásárolni az online platformon.


Az eladóknak viszonylag nehéz dolguk van, hiszen nagyon sok konkurens céggel kell versenyezniük és amikor például egy felhasználó megnyitja az alkalmazást csak néhány terméket néz meg az adott területen. Természetesen felmerül az ötlet, hogy a valamilyen módon el kellene jutni a potenciális vásárlókhoz. Ekkor jönnek létre a marketinges partnerprogramok és ezeket szolgálja ki az előzőekben említett XiaoHongShu.


A baromságok tárháza


Az alkalmazást néhány másodperc alatt telepíthetjük telefonunkra, regisztrálhatunk egy fiókot és elkezdhetjük saját profilunkat felépíteni. Valószínűsítem, hogy az Instagram ezért nem használható Kínában. Ez az alkalmazás szinte pontosan ugyanazt a funkciót látja el, viszont szinte csak a kínai felhasználók körében elterjedt. Fiókunkba föltölthetünk néhány fényképet és aláírhatunk néhány sor szöveget. Láttunk már sok ilyen alkalmazást, nem?


A XiaoHongShu telefonos alkalmazás.

A lényeg tehát, hogy jópofa posztok segítségével követőkre tehetünk szert. Kaphatunk hasonló módon értékeléseket, a kommenteket és a lájkokat is. Ha már jó sok követőnk van, akkor jön a következő lépés, bizonyos termékek reklámozása. Összeállunk egy-két eladóval és egész jó pénzeket kereshetünk képek és szövegek feltöltögetésével. Nem egy nagy mutatvány ugye? Vagyis de, hiszen csalásra épül az egész.


Egyébként én is letöltöttem az alkalmazást, kicsit böngészgettem és hajmeresztő ötleteket találtam rajta. Vannak olyan felhasználók, akik hét nap alatt 15 kg-ot fogytak csak azzal, hogy különböző pozíciókban tekerték ujjukra a befőttes gumit. Ha valamit tehát meg akarunk vásárolni neki kell hinnünk. De most egy kicsit ne a vásárlói oldallal foglalkozzunk, hiszen a nagyobb lehúzások inkább a hirdetői oldalon vannak.


Tehát a feltételezés a következő, valaki szeretne képek és szövegek feltöltögetésével passzív jövedelemre szert tenni.


Látja, hogy a felhasználók nagy része teljesen béna és úgy gondolja, hogy ezeknél ő tud sokkal jobb képet csinálni illetve szöveget írni. Látja továbbá azt is, hogy ezek a nevetségesen gyenge minőségű tartalmak is több ezer követőt vonzanak be, valamint folyamatosan kapják a lájkokat és sokan kommentelnek is ezen képek alá. Hát ez nem lesz túl nehéz…


Elkezdi a fényképek feltöltögetését és megírják alá termékleírást is. Azonban pár likenál és követőnél nem kap többet. Mit lehet ilyenkor csinálni?


Óóó semmi gond, hiszen a platform nagymesterei egyből megtalálják ezeket a kezdő felhasználókat. Ingyenes kurzusokat ajánlanak nekik, és kioktatják őket hogyan kell ügyesen fényképezni valamint milyen tartalmat kell feltölteni a fiókba, ahhoz hogy több lájkot kapjunk és követőket szerezzünk.


Látszik egyébként a platformon, hogy a legtöbb kép pár másodperc alatt lett elkészítve egy telefonos képszerkesztő alkalmazás (mondjuk Meitu) segítségével.


Itt a szokásos “egy hét alatt eltűnik minden pattanásod” típusú grafikákról beszélünk. Tehát ezek az internetes guruk sem tanítanak tulajdonképpen semmit. De a dolog mégis működik!


A szokásos előtte és utána illusztráció.

A megtanult technikákat alkalmazva feltöltünk egy pár új képet, megírunk néhány új leírást és beküldjük az oktatást vezető guru csoportjába újonnan elkészített posztunk linkjét. Lássunk csodát! Szépen jönnek a lájkok és nő a követők száma is.


Igen ám, de ezeket a lájkokat a guru emberei generálják! Neki vannak külön csoportjaik, amelyekbe küldi ezeket a linkeket és mindenki házi feladat jelleggel nyomkodja ezerrel a lájkokat ezen posztokra.


Egyébként nincs is feltétlenül szükség ilyen beépített emberekre. Hiszen manapság már köztudott tény az is, hogy lájkokat, kommenteket és követőket vásárolni is lehet. Ezekről egyébként a kínai televízióban már többször készítettek riportot és felhívták az emberek figyelmét a fals adatokra. Az előbb említett telefonos alkalmazás sem kivétel természetesen.


A legegyszerűbb likeszerzési módszer a robotokkal való pásztázás. Ekkor számítógépes programok nyitják meg ezeket a fiókokat és mesterséges lájkokat, követéseket generálnak. Ha a platform, az intelligensebb fajtából származik ezeket képes kiszűrni és letilthatja ezeket a fiókokat. A számítógépes programok által generált követések és lájkok tehát viszonylag olcsóak emiatt.


Kifinomultabb módszerek közé tartozik a humán erőforrásokból generált likeszerzés. Itt valós emberek nyomkodják a like gombot és ez a szolgáltatás valamivel drágább, viszont nehezebben felfedezhető.


Ezek a vállalkozók minden nap küldik a hirdetéseket bizonyos csoportokba szolgáltatásokról. Mesterséges lájkokkal, követőkell és kommentekkel próbálják felkelteni a kezdő bloggerek érdeklődését.


10 valódi követő 400 Ft, 110 valódi követő pedig 4000 Ft. Minél többet vásárolunk, annál nagyobb a kedvezmény. Hasonló a helyzet lájkokkal is illetve a kedvencekbe rakással is. Ha szeretnénk ezeket akár kombinálhatjuk is és mint a McDonald’s-ban menüt is vásárolhatunk belőlük. 10 like, 10 követőt és 10 komment például. A legviccesebb az egészben az, hogy a kommenteket mi magunk is megírhatjuk majd elküldvén azt a szolgáltatás nyújtójának azt fogja nekünk kiírni.


Néhány forint befizetésével tehát kilőtt a likerakéta és követőink száma is jelentősen megnőtt.


Ezen technika segítségével már helyezhetünk el fizetett hirdetéseket a fiókunkban és jöhet a pénz!


Minél több egy poszton a lájkok száma, illetve azon emberek száma, akik betették a kedvencek közé annál valósabbnak látszik az azon szereplő termék. Így a platform algoritmus segítségével kikerülhetünk akár a főoldalra is.


Pár hét alatt celebekhez hasonló iszonyatosan népszerű és tökéletes fiókot hozhatunk így létre. Ezen már rendesen hirdethetünk is, havi több százezer forintnak megfelelő profitra is szert tehetünk. Ehhez képest a mesterséges likegenerálás költsége elhanyagolható. Mivel a követőket megvásároltuk a jövőben nem lesz probléma a bejegyzések népszerűségével sem.


A legfontosabb, hogy a vásárló által keresett kulcsszót elhelyezzük a hirdetésben. Ezek mellett nagyon fontos még az illusztráció is. Maga a töltelékszöveg szinte teljesen mindegy. Az illusztrációk esetében szinte kötelező jelleggel kell egy előtte-utána kép, amin a lehető legdurvább módon el van túlozva az adott termék hatása.


Miért vásárolnak mégis a felhasználók?


Azért mert ha valaki rákeres valamilyen specifikus területre, mondjuk hogy “fogyás”, akkor az ott kijövő tartalom mind valamilyen eladási célt szolgál. Ehhez a háttérben dolgozóknak több száz vagy ezer felhasználóval kell együttműködniük és mindenki az adott kulcsszavak optimalizálásán dolgozik, azzal kapcsolatban tölt fel tartalmat.


Termékmegjelenítés 585 like-al. Valaki kér kollagént?

Ezek között, azonban csak néhány olyan felhasználó szerepel, aki valóban postázni is tudja a terméket. A vásárlóknak tehát nincs túl sok választásuk csak az, hogy a csalóktól vegyenek.


Hogyan állnak kapcsolatban ennyi felhasználóval?


Egy egyszerű példával élve, el akar adni valaki mondjuk egy kozmetikai terméket.


Felveszi a kapcsolatot a marketingesekkel, akik üzleti tervet készítenek neki. A marketingdíj megfizetése után nagy, kicsi és kezdő felhasználói fiókokkal kapcsolják őt össze. Ez egy több lépcsőből álló rendszer és közben mindenki lecsípi a kis jutalékát. Így mindenki boldog lesz. Az is, aki egy kis befektetéséért cserébe felfejlesztette fiókját, az is aki szeretne reklámozni illetve az aki az ellátási lánc közepén lecsíp jutalékát is örülni fog. Az egyetlen aki rosszul jár, az a használhatatlan terméket vásárló fogyasztó.


A kezdő felhasználók eleinte teljesen ingyen dolgoznak. Készítik a fényképeket, megírják a leírásokat és ingyen reklámozzák egy adott cég termékeit.


Teljesen elment volna az eszük?


Itt nem erről van szó.


Ezek az emberek általában amúgy is alacsony fizetési szinten állnak és örülnek neki ha például a cég küld nekik néha egy-két ingyenes próbaterméket. Ezek mellett gyakran megígérik nekik azt is, hogy követőkkell látják el a fiókjukat vagy pedig lájkot nyomnak a posztjaikra és ezért a kezdő felhasználók szívesen dolgoznak. Kiváló eszköz beképzeltségük erősítésére és folyamatosan ringathatják magukat abban az illúzióban, miszerint majd egyszer ők is hírességek lesznek.


A guruk lehúzzák a diákokat


Ha már valaki kitanulta a mesterséget általában online kurzusok gyártásába kezd.


Itt természetesen az új felhasználókat becsábító hirdetési szövegek tárháza kimeríthetetlen. Konkrét eredményekkel és számokkal próbálják meg átverni a gyanútlan kezdőket. Az oktatás kezdetben ingyenes, ki ne szeretné kitanulni hogyan szerezzünk követőket, lájkokat, kommenteket egy ilyen közösségi platformon?


Egyébként meg is tanítanak a kulcsszavak optimalizálására és a leírások megírására is. Valljuk be ez azért nem rakétatudomány...


A tanítás után elkészítik az új diákok a tartalmat, majd a rá mutató linket elküldik az oktatónak és egy éjszaka alatt fiókjuk berobban.


Ez minek köszönhető?


Természetesen a kemény munkának és tanulásnak...


Azonban érdekes módon ha az újoncok folytatják a tartalom létrehozását és így töltik fel a platformra, nem kapnak többé túl nagy reakciót.


Ekkor az oktatóhoz fordulnak és megkérdezik, hogy mi a probléma.


Nincsen semmi probléma csak a következő szintre való eljutáshoz már fizetős kurzuson kell részt venni. A fizetős kurzus természetesen nem drága, havi 4000 Ft, ha invitálunk másokat is ez lehet olcsóbb. Nem ismerik ezt a rendszert? Piramisjáték gyanús a dolog…


A guruk természetesen nagyon dörzsöltek. Ha fiókunk elkezd nőni, azt az oktatóanyagnak köszönhetjük. Ha viszont nem látunk semmi fejlődést és megkérdezzük, hogy mi a probléma a válasz általában az, hogy nem tanultunk még eleget vagy rosszul csináltunk valamit.


2019-es fióktörlések


A 2019-es évben több mint 4 millió bejegyzést távolítottak el a platformról, 20 millió gyanús felhasználói fiókot zártak be és 1.4 milliárd illegális tevékenységet akadályoztak meg.


Ördögi kör és tanulság


Az ilyen marketing technikán alapuló platform ötletek általában domino elv alapján szoktak bedőlni, hiszen a legfontosabb a vásárló lenne. Amint a vásárlók észreveszik, hogy már nem lehet hinni a platformon megjelenített információnak elkezdik elhagyni azt.


Ezek után pedig a passzív jövedelemforrást kialakított bloggerek vesztenek forgalmukból, majd miután az ördögi kör bezárul a platform általában összeomlik.


Tulajdonképpen az a probléma, hogy ezek a kezdő bloggerek, azt hiszik, hogy egy néhány sor megírásával, illetve pár fénykép készítésével pillanatok alatt fel tudnak építeni egy passzív jövedelemforrást, ami azután majd eltartja őket életük végéig.


Forrás: YouTube
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top