Makaó kaszinói nem adnak esélyt a pénzmosás kockázatára


Hozzáadva: 2020. Augusztus 04. Megtekintve: 129

2016 márciusában 101 millió dollárt loptak el a bangladesi Központi Bank New York-I, Szövetségi Tartalékbanknál vezetett számlájáról. Azt mondják, hogy ebből az összegből 81 millió dollárt a Fülöp-szigetek kaszinóin keresztül mostak tisztára.


A Pénzügyi Akció Munkacsoport (Financial Action Task Force, FATF), a pénzügyi bűnözés elleni nemzetközi harcot vezető szervezet már egy ideje a látómezejében tartja a kaszinószektort. 2003-ban kiterjesztésre kerültek a FATF pénzmosás-ellenes (AML) és terrorizmus finanszírozása elleni (CFT) irányelvei, hogy a nem-pénzügyi vállalkozásokra és foglalkozásokra (DNFPB-re) is kiterjedjenek, a kaszinókat is beleértve; 2008-ban a FATF kifejezett iránymutatást adott ki a kaszinók számára kockázatalapú megközelítéssel a pénzmosás elleni küzdelemhez.


2. A nagyszabású bulik növelik a tétet


A nagyszabású bulik dominanciája Makaóban – a kaszinóturizmus működtetői utazást, szállást és étkezést biztosítanak az Ázsia minden területéről érkező szerencsejátékosoknak, gyakran a vagyonos VIP szerencsejátékosokat megcélozva, cserébe az ügyfelek tétjeinek egy részéért – egy további bonyodalom.


A makaói kaszinóbevételek akár 70%-a is ezekből a szervezett utakból származhat. Viszonylag egyszerű a szerencsejátékosok számára, hogy a kínai szárazföldön befizesse a pénzét egy ilyen szervezőcégnek, Makaóban a szerencsejáték miatt hozzáférjen ehhez a pénzhez, majd USA alapokba vagy hong kongi dollárba tegye a pénzét, és offshore számlákra utalja.


A Pénzmosás Ázsia-Csendes-óceáni Csoport a Makaóról szóló 2017-es kiértékelő jelentésében arra figyelmeztetett, hogy bár a koncessziósok és al-koncessziósok megértik az AML kockázatokat és kötelességeket, “nem teljes a figyelem” a buliszervezők körében. A makaói buliknak működési engedélyt kell kérniük a makaói Játékfelügyelő és Koordináló Bizottságtól (DICJ), és be kell tartatniuk az AML/CFT követelményeket.


3. A szigorúbb szabályozás kereskedelmi nyomást hoz létre


Az utóbbi időben a DICJ szigorította mindhárom makaói kaszinószint – koncessziós, alkoncessziós és buliszervező – követelményeit a FATF ajánlásoknak megfelelően, beleértve, hogy:


  • kötelező napi jegyzőkönyvet készíteni, és egy megfelelőségi hivatalnokot alkalmazni
  • kötelező ügyfél-átvilágítást végezni (CDD)
  • kötelező jelenteni és beazonosítani a nagy pénzmozgások résztvevőit, a kezdeményezettet is ideértve
  • be kell azonosítani, ellenőrizni, és monitorozni kell a politikailag kitett személyeket (PEP-ek)
  • kötelező jelenteni a gyanús tranzakciókat (STD-ket) a DICJ-nek
  • közös felelősség a bulik és a kaszinók között a bulik szabályozásnak való megfeleléséért


Az egyik következmény, hogy a koncessziósok és az alkoncessziósok szigorúbb követelményekkel néznek szembe a buliszervezőkkel való üzleti kapcsolataikban.


A koncessziósoknak/alkoncessziósoknak és a buliszervezőknek együtt kell működniük az AML megelőző intézkedéseinek alkalmazása során.


A közös felelősség elképzelése azt jelenti, hogy a bulik hiánya magának a kaszinónak a kockázatkezelését is befolyásolja.


Lényegében a DICJ mind a koncessziósokon/alkoncessziósokon, mind a bulikon vizsgálatokat fog végezni. Látható, hogy az utóbbi években Makaó szigorúbb megközelítést alkalmaz a buliszervezők engedélyezése és felügyelete során, akik amellett, hogy harmadik félként működnek, meg kell, hogy feleljenek az AML követelményeknek.


Ez a terület a DICJ javított és megújult figyelmét élvezi. Az engedélyezett buliszervezők száma a 2013-beli 235-ről körülbelül 100-ra csökkent 2019-re.A makaói kaszinók 2016-ban, amikor az új szabályozásokat bevezették, rámutattak, hogy többletköltségeket és nyomást helyeznek rájuk, miközben a területnek szembe kell néznie a délkelet-ázsiai versennyel, a kaszinókból származó bevétel pedig elért egy ötéves mélypontot.


Míg a VIP-ekből származó bevétel Makaóban élesen visszaesett 2016-ban, részben a kínai szárazföldön történő korrupcióval való leszámolás miatt, Délkelet-Ázsia új kaszinói üzleti növekedést tapasztaltak. A bulik is kiterjesztették a területüket, az új kambodzsai és fülöp-szigeteki buliszervezők legalább 1,4 milliárd dollárt szereztek a VIP szerencsejátékosokból 2017-ben.


Válaszként Makaó buliműködtetői diverzifikálták az üzleti tevékenységüket, és kiterjesztették a játékkal kapcsolatos működéseiket más területekre, például a Fülöp-szigetekre, Dél-Koreába és Vietnámba. A Suncity, Makaó legnagyobb üzemeltetője például nemrég bejelentette, hogy az év végén megnyílik az új, 4 milliárd dolláros integrált kaszinótelepe Vietnámban; a cég a Fülöp-szigeteket, Kambodzsát és Japánt is figyelembe veszi a következő befektetésének célpontjaként.


A kaszinós szerencsejátékot aktívan elősegítő országok száma növekszik, de a Jóváhagyott Pénzmosás-Ellenes Szakértők Szervezete (ACAMS) 2018-as jelentése rámutatott, hogy ezen új szerencsejáték-központok némelyike specifikus AML veszélyt hordoz, beleértve a nem megfelelő kormányzást, vagy nem biztosított határokat olyan országokkal, amelyek magas pénzmosási kockázatot jelentenek. “Ha a buliszervezők olyan kaszinókkal működnek együtt, amelyek több országban működnek”, tette hozzá a jelentés, “megjelenik a lehetőség, hogy az egyik országban lévő pénzt egy másikban szerencsejátékra használják fel, ezáltal folyamatosan bonyolultabb kihívást jelentve a pénzek forrásának ellenőrzésében, és jelentős pénzmosási kockázatot létrehozva”.


A sikeres, Makaóhoz hasonló szerencsejáték központok által jelentett AML-kockázat továbbra is aggodalommal tölti el a kormányokat és szabályozókat világszerte. Az USA államhivatalának nemrég megjelent stratégiai jelentése például azt javasolja, hogy Makaó kormányának “továbbra is szigorítania kellene a tárcaközi együttműködést, hogy megelőzzék a pénzmosást a játékiparban”.


A kaszinók számára az a kihívás, hogy hatékonyan megfeleljenek az AML követelményeknek anélkül, hogy negatívan érintenék a vendégek élményét.


Hagyjuk, hogy a technológia végezze a munkát: AML a bankokon túl


A régió egészében szigorodó AML megfelelőségi követelményeket láthatunk a kifejezetten nem-pénzügyi vállakozások és szakemberek (DNFBP-k) számára. Fontos, hogy legyen hozzáférés egy átfogó, megbízható és friss szűrőlistához, mint például a folyamatosan változó szankcionált szervezetekhez és politikailag kitett személyek adataihoz, valamint negatív hír adatbázisokhoz, hogy lehetővé tegye a DNFBP-k számára, hogy pontos ügyfél-átvilágítást végezzenek. A megoldás a technológiában rejlik.


Egy ügyfélközpontú iparban, az ügyfél élménye kulcsfontosságú, mivel közvetlenül befolyásolja a kaszinó látogatottságát, és így a bevételét. A kaszinóknak meg kell győződniük róla, hogy az átvilágítási folyamat megfelel a szabályozási követelményeknek, ugyanakkor pozitív ügyfél-élményt nyújt. A kulcs ehhez a folyamathoz az automatizáció. Az automatizációval a valósidejű szűrést és ellenőrzéseket végre lehet hajtani az új vendégeken és a nagy összegű tranzakciókban részt vevő feleken.


Ahogy a kaszinók száma világszerte nő, az AML szabályozások az iparban nemzetközileg is szigorodni fognak. Hogy továbbra is megfeleljenek, és ne tegyék kockára a kaszinóengedélyüket, a kaszinóknak időnként felül kell vizsgálniuk az átvilágítási folyamataikat.


A kaszinók világszerte, és különösen egy olyan sikeres szerencsejáték-központban mint Makaó, nem kockáztathatnak semmilyen pénzügyi bűnözési veszélyt. Valójában sokat nyerhetnek azzal, ha bizalmat építenek ki a szektor iránt, és védik az ipart a pénzügyi bűnözés jelentette növekvő pénzügyi és hírnévbeli veszélyektől.


Photo by 竟傲 汤 from PexelsHozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top