Magyarországi kriptovaluta bányászat költsége 2020-ban érthetően


Hozzáadva: 2020. Június 25. Megtekintve: 434

A Bitcoin és az első kriptovaluták megjelenése óta az informatikai világban vállalkozók számára az egyik legfelkapottabb téma a kriptovaluták bányászata. A kezdeti időszakban hatalmas megtérülésekkel kecsegtetett az iparág és ez késztette a befektetőket további cselekedésre. Ennek következtében elöntötték a piacot az új kriptovaluta típusok valamint a bányászatukra szolgáló eszközök is. Ezek között felsorolhatjuk a hagyományos processzorokat a videókártyákat és az ASIC bányászokat is. Nézzünk egy konkrét számítást, amelynek keretében ismertetem a kriptovaluta bányászat költségeit és ebből kiderül az is, hogy kereshetünk-e pénzt kriptovaluták bányászatával.


Maga a bányászat egy bonyolult matematikai folyamat. Ez tulajdonképp hash függvények generálásából áll és a kimeneti hashnek bizonyos feltételeket teljesítenie kell. A feltételek szigorításának változtatásával lehetőség van a bányászat nehézségének változtatására is. Ezt angolul difficulty-nak hívják és sokszor találkozhatunk vele az angol nyelvű szakirodalmak olvasása során. Ez a nehézség az egyik legfontosabb tényező, amit figyelembe kell vennünk a bányászati folyamat megtervezésekor, de ezt a lentiekben még részletezem.


A célország kiválasztása


Egy további nagyon fontos paraméter az elektromos energia ára, hiszen enélkül nincs bányászat. Magyarországon az EON hivatalos adatai alapján ezt 43.42 forintnak fogom venni, amelyet a mai dollár-forint árfolyamon átszámolva 0.137 dollárnak adnék meg. Nyilván minden ilyen elektronikai kütyü árammal megy. Vannak országok, ahol olcsóbb az energia (ilyen például Kazahsztán, ahol akár negyede is lehet az elektromos energia ára, amiről már olvashattatok a portálon) és vannak olyanok, ahol jóval drágább, lásd Magyarország. A kínai szabályzók szigorítása előtt Kína Szecsuán tartománya volt még egy jelentős központ, főként alacsony elektromos energia árának köszönhetően. Akit érdekel a történet olvassa el a következő bejegyzést is!


Kriptovalutát bányászó eszközök


Nem szabad megfeledkezni a bányagépek áráról sem. Ez fix költség, ha feltételezzük, hogy nem romlanak el, akkor egyszer kell őket megvennünk is egy jó pár évig bányászhatunk majd velük. A célhardwaren kívül szükség van valamiféle perifériára is. Gondolok itt az alaplapra, tápegységre, monitorra és hasonlókra. Ez is fix költség lesz, a képletbe nem szerepeltetném, aki szeretné kiegészítheti azt. Inkább akkor érdekes ezek ára, amikor a konkrét megtérülési időtartamot számoljuk.


GPU, mint bányagép


Bányásszunk most videokártyán (GPU-n). Egy viszonylag felkapottnak mondható a GeForce GTX 1660 Ti kártya, amely 2020 júniusában az ipon.hu-n 117.690 forint volt.


GeForce GTX 1660 Ti ára.

Eddig szerintem jól érthető a számítás. A következőekben meg kell tudnunk becsülni az egy eszközből kivehető teljesítményt, hiszen ezzel lesz arányos a keresett (vagy vesztett) pénzünk is. Erre egy nagyon egyszerű mérőszámot, a hashrátát fogom használni. Ezt angolul hashrate-nek hívják, onnan vettem ezt a csúnya magyarosított elnevezést. Ez igazándiból annyit jelent, hogy egy eszköz egy másodperc alatt hány hash-t tud nekünk legenerálni. Nyilván nagyon sokat, ezért itt a mega előtagot használják sok esetben. Nyilván minél több, annál jobb, hiszen egy másodperc alatt szeretnénk jó sokszor próbálkozni. Ez függ az eszköztől, a használt hash algoritmustól és az operációs rendszertől is, tehát itt csak valamilyen átlagos értékkel tudunk számolni. Nézzük mondjuk a hashrates.com adatait erről a kártyáról.


Ethereum bányászata Linux rendszeren


Ha például Ethereum-ot szeretnénk Linux rendszeren ezzel a GeForce GTX 1660 Ti kártyával bányászni és az ethminer 0.18.0 algoritmust használjuk, akkor 26.8 mega hash-t tudunk kihozni a buliból. Magyarul egy másodperc alatt 26.800.000 hash függvény értéket generál le nekünk.


GeForce GTX 1660 Ti hashrátája.

A számításhoz majdnem minden rendelkezésre áll. Még két paraméterre lesz szükségünk. Az egyik a nehézség számszerűsítése a másik pedig a blokkokért járó jutalom.


A nehézséget le tudjuk olvasni például a coinwarz.com oldaláról. A cikk írása idején ez 2,348,478,591,780,572 volt, ami azt jelenti, hogy egy Ethereum blokk kibányászásához átlagosan ennyi hash-t kell legenerálni.


Nézzük gyorsan a blokkokért járó jutalmat. A minerstat.com oldalán megtalálhatjuk ezt a hivatalos értéket. Nekem ma 2.6762530477874 ETH volt. Ez azt jelenti, hogy minden egyes kibányászott blokkért ennyi Ethereumot kapnánk.


Egy napi bányászat


Akkor nézzük a konkrét számítást mondjuk egy napi futás mellett.


Ha egy másodperc alatt 26.8 mega hash-t állít elő a GPU, akkor 1 nap alatt ennek a 86400-szorosát, azaz 2315520000000 hash-t tud legenerálni a GeForce GTX 1660 Ti kártya.


Ezzel 2315520000000/2348478591780572 azaz 0.00098596598159509581 blokkot lehet kibányászni, amit megszorozva a jutalom-rátával 0.00263869446325857069 Ethereum-ot kapunk. Ha mondjuk dollárban szeretnénk számolni használhatjuk az Ethereum-dollár árfolyamot, ez ma 232.50573947, így egy nap ezzel bruttó 0.61351160741532872541 dollárt lehet keresni. Ez megközelítőleg 193 forint per nap egy GeForce GTX 1660 Ti kártyával.


Mennyibe kerül a kriptovaluta bányászat egy nap?


Nézzük a napi költségeket is.


A Google elmondja nekünk, hogy egy ilyen GeForce GTX 1660 Ti kártya fogyasztása mennyi. Láthatjátok a lenti képen is.


GeForce GTX 1660 Ti fogyasztása.

Tehát 120 watt. Ez a kártya pörög egy napon keresztül, ami 0.12kWx24 óra fogyasztást jelent. Ha az EON-nál 1 kWh 43.42 forint, akkor ennek a költsége 0.12x24x43.42 azaz 125 forint.


Mennyit kereshetünk egy ilyen bányagéppel?


193 forint - 125 forint azaz 68 forintot. Legalább pozitív a mérleg.


Ha megnézzük minerstat.com adatait, nekik is hasonló nagyságrendű profit jött ki ezekkel az adatokkal. Az anomáliát a folyamatosan változó nehézség és a fluktuláló árfolyam okozza.


Kriptovaluta bányászat profitja.

Ez egy nagyon durva számítás, hiszen az internet havi előfizetését nem számoltam bele, ileltve más költségek (adók) is felmerülhetnek. Ez tulajdonképp egy skálázható profit, amelyet több videókártya beállításával akár egész komoly értékre is eljuttathatunk.


A kriptovaluta bányászat havi hozama


Ha egy nap egy GeForce GTX 1660 Ti kártya 68 forintot hoz a konyhára, akkor bruttó 1632 forintot tehetünk zsebre egy hónap alatt egy ilyen kártyával. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt az eszköz 19584 forintot fog hozni ha konstans árfolyamot, nehézséget és villamosenergia árat feltételezünk, ami természetesen lehetetlen. Láttuk, hogy egy ilyen videókártya ára 117.690 forint tehát ha nem számoljuk a többi periféria, a saját befektetett munkánk árát és az adókat, akkor nagyjából 15-20%-os hozamot tudunk elérni, ami nem is olyan rossz. Az árfolyam fluktuációból származó kockázatról a jelen beszámolóban nincs szó, ezt mindenki maga fontolja meg!


Hogyan lehet kockázatot minimalizálni?


Látjuk tehát, hogy a fenti számítással élve pozitív mérleggel lehet kriptovalutát bányászni. Nagyon fontos maga a bányagép teljesítménye, magyarul, hogy egy watt teljesítmény felvétele mellett hány hash-t tud generálni. Emelett nem szabad megfeledkeznünk az elektromos energia áráról sem. Ezek a paraméterek folyamatosan változnak. A kezünk viszont nincs megkötve. Ha egy adott kriptovaluta bányászása során azt tapasztaljuk, hogy túl alacsony lenne a hozam, mert megnőtt a nehézség vagy csökkent az árfolyam érdemes lehet átváltani egy másik kriptovalutára. Optimális esetben pedig olyan rendszert lehet célszerű kifejleszteni, amelyik mindig azt a kriptovalutát bányássza, amelyik a legjobb hozammal rendelkezik.
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top