Leleményes és érintkezésmentes élelmiszer kiszállítás a járványok ellen


Hozzáadva: 2020. Május 15. Megtekintve: 326

A utcáink on a dugó mértéke nem csökken hanem inkább nő. Ezt a problémát próbálja meg orvosolni a következő ötletes megoldás. Ezt a problémát próbálja meg orvosolni a következő ötletes megoldás.


A londoni Magway hyperloop technológián alapulva lineáris motorok hálózatát alakítaná ki az Egyesült Királyság területén. Föld alatt vezetnék a csöveket, ezáltal hatékonyan tudnának segíteni a járványok megelőzésében. Csatornákban utazik majd az élelmiszer és robotok szállítják ki a háztartásoknak, elkerülvén ezzel az ember-ember kontaktust, ami a legnagyobb veszélyt jelenti például a koronavírus terjedése során is.


A kényelem központú nyugati társadalmak sok területén nincsenek egyetemes megoldások. Az online vásárlás és az étel kiszolgálás biztosító platformok hatalmas lendülettel fejlődnek és manapság különösen könnyű hozzájutni a nap 24 órájában ahhoz amit éppen megkívánunk. Ez az iszonyatosan kényelmes fogyasztói viselkedés azonban jár bizonyos hátrányokkal. A város utcáit ellepik a futárok és egyre nehezebb közlekedni.


A logisztikai katyvaszra való megoldásként egyre több olyan automatikus kiszállítást megvalósító rendszer lát napvilágot, amely nagytávolságú áruszállítást oldanak meg, de drónok is segítik a folyamatokat. Az egyik nemrégiben napvilágot látott koncepció ez a vákuumcsövekben közlekedő kapszulák terve amelyeket az angol nyelvterületen hyperloop-nak neveznek. A Starship Technologies ezen a területen végez kutatásokat és egy néhány hónapja megjelent technológiája hatkerekű robotokat állít csatasorba élelmiszer valamint forró étel csomagok kiszállítására. A 2016-os jelentések szerint 5000 mérföldes területen tesztelték a technológia alkalmazhatóságát. Az utóbbi négy évben sokat haladtak.A Starship marketing szakembere (Henry Harris-Burland) azt nyilatkozta hogy összesen több mint 350 000 mérföldet tettek meg robotjaik.


Nagy különbség az volt, hogy régen Inkább csak hobbi szinten működött a technológia. Akkoriban csak néhány tesztet végeztek el és egyszer kétszer szállítottak partnereiknek de hatalmas változás állt be a cégnél. Több mint 100.000 automatikus kiszállítást végeztek el, amelynek keretében 5 millió kereszteződésen keltek át és minden nap megközelítőleg 10-15 000 kereszteződést kereszteznek robotjaik.


Jelentős újítások


A cég robotjai megközelítőleg négy mérföldes sebességgel közlekednek a járdán illetve két út között, ezáltal ügyesen meg tudják osztani a felületet a gyalogosokkal. A technológiájuk gépi látást és GPS technológiát használ a navigációhoz és a környező térből egy jól elemezhető képet épít össze. Ami a robotok megjelenését illeti, a négy évvel ezelőtti megjelenéshez képest nem túl sok változás történt, de a hardvert fokozatosan javítják igaz ez továbbá a szoftverre és az akkumulátorokra is. Robotokat állítólag új kamerákkal szerelik föl. Régen nyolc kamerát tettek egy robotra most tízzel operálnak. Sok új szenzor is felszerelésre kerül. Olyanok is amelyek eddig nem voltak a robotok részei.


Az akkumulátorok is jelentősen megváltoztak. Az eddig használt akkumulátorok nagyjából 3 órát bírtak, a mostaniak viszont akár egész nap is üzemelnek. Vannak olyanok amelyek 18 vagy akár több órán keresztül is használhatók.


A forgalmas napokon a kiszállító robotok egy feltöltéssel több mint 50 mérföldet képesek bejárni. Ezek az előrelépések, illetve az önműködő robotok fejlesztése volt az amely elősegítette a Starship piaci terjeszkedését.


“Főként az önműködő autók vezetésének technológiája, illetve a gépi tanulás fejlődése volt az amely sokat segített a kiszállító robotok fejlesztésében. Robotok meg tudják különböztetni hogy egy kerékpárral, egy gyalogossal vagy egy szemetes kukával állnak szemben. Ehhez is gépi tanulást és képfeldolgozó technológiákat alkalmaznak.” - meséli Harris-Burland.


Új platformot fejlesztenek


Négy évvel ezelőtt a Starship különböző ételekkel foglalkozó internetes cégekkel működött együtt (Just Eat) mára azonban saját platformot fejleszt, amire mások is beregisztrálhatnak. Külföldön lehetőség van arra, hogy letöltsük az alkalmazásukat és élelmiszert vásároljunk. Például a Tesco-ból vagy Coop-ból. A kiszállító robot 30 perc múlva érkezik meg a kijelölt helyszínre és a felhasználó telefonja segítségével tudja feloldani a robot tetejét ezáltal hozzájut vásárolt élelmiszeréhez.


“Napi több száz kiszállítást végzünk.” - magyaráz a cég szóvivője.


“Többezer ügyfelük van. Azon a részen, ahol a cég üzemel több mint 75 %-os lefedettséget biztosítanak.” - meséli Harris-Burland.


Milton Keynes az egyik legnagyobb siker sztori. Ennek ellenére a legnagyobb piacot az Egyesült Államok jelenti, ahol robotok nyolc egyetemi kampuszon és egy vállalati kampuszon is megtalálhatóak. A cég robotjai tevékenykednek továbbá ipari kampuszon Németországban, Dániában, Tallinban és Észtországban is. Úgy tartják ezeken a helyszíneken a technológia gyorsan el fog terjedni miután ahhoz hozzászoktak az emberek.


A cég szóvivője arról számolt be hogy ezek a robotok már lassan közhellyé válnak.


“Minden nap lehet őket látni kint a köztereken nem lehet úgy sétálni, hogy a járdán ne jöjjön el egy melletted. A legfontosabb, hogy az emberek elfogadták őket.” - mondta Harris-Burland.


Megoldások problémákra


Emberi természetünkből fakad az hogy feltesszük a kérdést: Hányszor lopják el ezeket a robotokat? Hányszor van az hogy összetörnek egy ilyen robotot? Gondolhatjuk az egyetemi kampuszokon különösen nagy veszélynek vannak kitéve.


A cég szóvivője beszámol arról, hogy természetesen voltak problémák, de mára sikerült eljutni egy olyan szintre hogy nyugodt szívvel kihelyezik a robotokat, mert a lopások szinte megszűntek. Ezt úgy érték el, hogy a robotba helyeztek egy figyelmeztető riasztót, amely az autók lopásgátlójához hasonlít és ha valaki felemeli a robotot egyből elkezd visítozni.

A cég egyik legjobb ütőkártyája a környezetszennyezés és a dugók. Nyilván nem minden egyes robot képes kiváltani egy utazást amit a kocsiban teszünk, de valószínűleg sok olyan autós utat megspórol nekünk, amikor csak egy doboz tejet vagy pelenkát szeretnénk venni. Ezek az önműködő robotok képesek arra tehát, hogy csökkentsék az autós forgalmat az utcákon de természetesen, amikor kicsit több dolgot szeretnénk kiszállíttatni, akkor ezek a picike robotok valószínűleg nem lesznek jól használhatók.


A Magway egy olyan brit cég, amely erre keres megoldást. Alapvetően a hyperloop technológiára alapoznak, lineáris motorok segítségével szándékoznak országos cső rendszert kialakítani és már több mint másfél millió fontot sikerült projektükre összegyűjteni. Ez több mint kétszerese az eredeti célkitűzésnek. Az ötlet úgy néz ki nagyon tetszik a fiatal vállalkozó szellemű embereknek.


A befektetők 53 százaléka 30 év alatt van és több mint 70 százaléka a befektetőknek 40 évnél fiatalabb.


Decemberben 1,9 millió fontos állami támogatást nyertek, amelynek segítségével márciusban elindult a projekt és úgy néz ki, hogy az elkövetkezendő két évre is van elegendő tőkéjük.


Ugyan a hyperloop technológiából indultak ki, de a különbség az, hogy nincs szükség vákuumra és az átviteli sebesség 54 km/h. A lineáris motorokat precíziós technológiával irányítják, amelynek segítségével a másodperc tört része alatt képesek változtatni. Ezáltal a hálózat iszonyatosan nagy kapacitással rendelkezik és nincs szükség a magas sebességű továbbításra. Az első tesztek is úgy néz ki, hogy jól sikerültek. A tesztelő üzemben ugyancsak egy rövid szekciót lehet használni amely mindösszesen 12 m hosszú és ezen 8 méter/másodperc-re sikerült felgyorsítani a rendszert, amely mind a két irányban működött. A gyorsulás mértéke ezen a teszt rendszeren egy erős városi motorral egyenértékű.


A csapatnak nemrégiben sikerült tőkét szerezni egy 1 km hosszú pályaszakasz kialakítására. Jelenleg keresik a kivitelezés helyszínét.


Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás az amikor a csöveket a föld felszínén vezetik el. A csapat azonban egy olyan tervet készített, amelynek keretében a csöveket nem túl mélyen ugyan, de a földbe fektetik. A csövek először 12 méterenként kerülnének a földbe, amelyek össze vannak kapcsolva és ezek után egyszerre kilométerenként helyeznék el a rendszert a földben.


Ausztrál megoldások


A megvalósítással kapcsolatban a csapat optimista, hiszen egyre több csövek fektetésével foglalkozó cég van a piacon. Ausztráliában a Long Pipes Ltd-nél például textil jellegű anyagból készült folytonos csövek gyártásával kísérleteznek. Ezek a csövek nem igényelnek forrasztó anyagot és nem kell őket külön egymáshoz csatlakoztatni, hiszen felfújtatással érik el végleges formájukat. A fejlesztés jelenleg kezdeti szakaszában jár, de a technológia a jövőben eljuthat olyan szintre, amely segítheti a hyperloop jellegű megvalósításokat.


A britek napi 200 km csövet képesek lefektetni, azonban az ausztráliai cég akár 2-6 km hosszan is meg tudja ezt valósítani.


A földhöz közelebbi szakaszok ellenőrzésével természetesen nincsen probléma, de akkor amikor a csöveket mélyen a földbe kell fektetni és esetleg felmerül valamilyen probléma a karbantartás meglehetősen nehezen kivitelezhető. Kételkedők gyakran teszik fel ezt a kérdést a csapatnak. Erre a válasz általában az, hogy a megvalósítás során figyelnek az ellenállóságra és a redundanciára.


A redundancia ebben az esetben két párhuzamos csövet jelent. Második lépés során minden kilométeren összekötik ezeket a csöveket. Ekkor ha a kifelé áramlást meggátolná valami, ezt a forgalmat át lehet irányítani. A járművek is mind a két irányban képesek lennének haladni a csövekben. Ha tehát megtörténik egy cső eldugulása a forgalmat vissza lehet fordítani és ki lehet üríteni a hibás szakaszt.


A csövek eltömődését robotokkal is lehet majd javítani. Ha robotok már képtelenek megoldani a problémát lehetőség lesz arra is, hogy az adott szakaszt kiássák a földből. Azonban ha minden a tervek szerint halad majd az ilyen jellegű beavatkozások valószínűsége nagyon kicsi lesz. Lineáris motorokat úgy tervezik hogy nagyon sokáig lehessen majd őket használni.


A lineáris motorokat gyártó cég akivel kapcsolatban állnak már 30 éve is szállított eszközöket Disney részére és még sohasem kellett őket cserélni. Volt már olyan motorjuk is amely 20 éve volt víz alatt és ezzel sem volt soha probléma.


Ha valami elromolhat az a kerék. De mivel ezek folyamatosan ki-be járkálnak a csőrendszerből, ezek cseréje viszonylag egyszerű. A pályát természetesen ennél sokkal masszívabbra kell tervezni, hiszen ez folyamatosan a föld alatt lesz és nem szeretnék az elkövetkezendő 40-50 évben szervizelni.


Egy ilyen hálózat csak akkor működhet hatékonyan ha együttműködésre lép a világ legnagyobb disztribútoraival. Lehet ez Amazon vagy Ocado. Ezzel nincs is gond, hiszen ők is nagy energiát fektetnek az automatizálásra irányuló fejlesztésekre. Ezek a rövidtávú kiszállítási technológiák nagyon fontos láncszemet jelentenek a teljes logisztikai folyamatban.


Sok szolgáltató esetében azonban nagyon fontos a küszöbön történő ember-ember kapcsolat. Emiatt tehát felmerül a kérdés, hogy biztosan jól használható lesz-e egy ilyen robotokon alapuló technológia.


Az emberek általában több mint 50 terméket vásárolnak egy ilyen online élelmiszerboltban és nagyon fontos számukra az ajtójuk előtt megtörténő fizikai kézbesítés. Sokan kényelmi szolgáltatásként használják ezt, ezért nagyon fontos mi történik az utolsó pillanatokban.


Teljesen új terület


A hagyományos kiszállítás során rendelkezésre álltak klasszikus forgalomból vett adatok. Ezeket használták föl az útvonalak optimalizálására, valamint különböző előrejelzésekre. Amikor viszont automatikus robotok által végzett kiszállításról beszélünk ilyen adatok nem nagyon állnak rendelkezésre. A tesztelés mértéke sem növelhető tetszőlegesen így a puding próbája lesz az evés.


Érdekes, hogy a termékek kifejlesztése tulajdonképpen egyidejűleg történt a szolgáltatás elindításával. A cég több millió ügyfélnek szállított már akkor, amikor újabb és újabb technológiákkal próbálkoztak.


Az új projekt keretében először egy ipari parkban majd a megyében szeretnének tesztelni. Vizsgálják majd az önműködő járművek, a drónok, a robotok, az okos infrastruktúrák és az okos szolgáltatások szimbiózisát. Először az élelmiszerek automatizált kiszállításával próbálkoznak és ezek után következik az emberek szállítása.


Az egész megyét szeretnék végül intelligens megyévé alakítani.


Project végső célja az hogy kitapossák az intelligens városod kifejlesztése irányába tartó utakat.


A tavalyi évben egy nyugat londoni raktárházat kötöttek össze és ezen szolgáltatás segítségével több mint tízezer terméket tudnak kiszállítani akár 60 perc alatt is.


Ezt az időt bizonyos esetekben akár 20 perc alá is le tudják nyomni.


Mi a motiváció?


A jövőben úgy gondolják képesek lesznek farmokat és ipari konyhákat is összekapcsolni és ennek következtében friss termékekkel valamint főtt ételekkel ellátni ügyfeleket pár perc alatt. Ezen zöld logisztikai infrastruktúra segítségével kényelmet és egyetemes megoldásokat kívánnak nyújtani.


A cél az, hogy az élelmiszer 2 óra alatt eljusson az ültetvényről a konyhába. Ha valaki nem él egy ilyen ültetvényhez közel, valószínűleg soha életében nem tapasztalt ilyen frissességet. Ez lenne tehát a az élelmiszer termelés és az automatikus automatizált ételkiszállítás összekapcsolásának hatalmas eredménye.


Illusztráció: freepikHozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top