Kriptovaluta bányászat az alapoktól kezdőknek


Hozzáadva: 2020. Június 29. Megtekintve: 461

Kriptovaluták bányászata során alapvetően négy dologra lesz szükséged. Pénzre, hardware-re, software-re és türelemre. Nyilvánvalóan a pénzről és a türelemről most nem szeretnék beszélni, így nézzük inkább a sokkal kézzelfoghatóbb hardware és software összetevőket. A kriptovaluta bányászat megtérülését igazándiból ez a két paraméter fogja meghatározni. Gyors programra és gyors eszközökre lesz szükséged.


A Bitcoin bányászatához szükséges kezdeti beruházások mértéke olyannyira elszállt, hogy egy egyszerű felhasználónak nem sok esélye van megépíteni egy komoly Bitcoin bányát. Meg lehet vele próbálkozni, de mondjuk egy mai bányász nagyjából 150 millió forint értékű eszközpark felhasználásával képes egy blokkot hitelesíteni a blokkláncon. Ehhez megközelítőleg 1000 darab videókártyára van szükség és ezek párhuzamos üzemét folyamatosan felügyelni kell.


A kicsit egyszerűbb tárgyalás érdekében nézzünk másodlagos kriptovalutákat, köztük is a Zcash-nek nevezett, néhány éve megjelent virtuális pénzt. A Zcash is blokkláncot használ a tranzakciók megerősítésére és igazándiból egy Bitcoin mutánsnak lehetne felfogni.


Azt már gondolom mindenki tudja, hogy a kriptovaluta bányászat során matematikai problémát kell megoldani és erre különböző algoritmusokat találnak ki. A Zcash esetében ezt Equihash-nek nevezik.


Mi az az Equihash?


Az Equihash algoritmust nagyon hatékonyan tudják futtatni a mezei felhasználók is és ez lehetőséget ad az alacsonyabb büdzsével rendelkező bányászoknak. Ha meg szeretnénk érteni, hogy miért van ez így, érdemes elolvasni a Bitcoin bányászattal kapcsolatos bejegyzésemet és, amelyben alaposan részletezem az ASIC bányászat veszélyeit.


Az Equihash algoritmus esetében hash értékek közötti azonosságot kell megvizsgálni és ezért memóriaigényes számításokat kell elvégezni. Így az ASIC bányászok nem tudnak olyan előnyre szert tenni, mint mondjuk a Bitcoin esetében. Ebből következően egy bányász nagyjából annyit tud bányászni, amennyi RAM-ja van.


Vagyis ez volt a Zcash kitalálásakor a vezérelv. A kriptovalutákat decentralizált rendszereknek teremtették, magyarul nem lenne előnyös, ha valaki képes lenne nagy befektetéssel ASIC gépeket felvásárolni és így egy olyan hatalmas kriptovaluta bányát kialakítani, amely utána elnyomná a kicsi bányászokat.


A kínai Bitmain céget nem nagyon érdekelte ez a nemes eszme, ők inkább pénzt szeretnének keresni és 2018 májusában piacra dobták az Antminer Z9-et. Ez az ASIC bányagép pontosan a Zcash hivatott megtámadni, miután egy hónappal előtte már Ethereum bányászására optimalizált bányagépet dobtak piacra a kínaiak. Ha viszont úgy tekintjük, hogy ők adott feladatra optimalizált hardware-t gyártanak, akkor meg lehet érteni őket is.


A Zcash közösség vezetőit teljesen ledöbbentette a hír, hiszen a kínaiak keresztülhúzták számításaikat és vizsgálják az új ASIC Antminerek által jelentett veszélyeket. Végső soron az irányítás az ő kezükben van, hiszen a Zcash protokoll bármikor megváltoztatható és ha sikerül olyan algoritmikus változást eszközölni, amely kiküszöböli a jelenlegi Antminerek előnyeit, akkor a Bitmain-nél kezdhetik az új felesztéseket mind hardware mind szoftver téren is. Ez nem is nagy baj, hiszen nekik már van elég erőforrásuk, de mi lesz azokkal a bányászokkal, akik utolsó fillérjüket ölték a legújabb Antminer-ekbe? Az már egy másik kérdés...


A rövid elméleti bevezető után nézzük a kriptovaluta bányászat konkrét lépéseit és a sebességet is.


Ha valaki Zcash-t szeretne bányászni, a célhardware kiválasztásakor 3 lehetősége van. A számítógépe processzorával bányászik (CPU mining), vesz egy nagyteljesítményű videókártyát és azon bányászik (GPU mining) vagy rendel a Bitmain-től egy ASIC bányagépet.


Mivel én még az utolsó kettőt nem tettem meg, nézzük a CPU-n való bányászás lépéseit.


Első körben egy friss Ubuntu rendszerre töltsük le a hivatalos Zcash szoftvert a Github-ról. Ez a legbiztonságosabb, és biztosak lehetünk benne, hogy nincsenek benne vírusok.


Használjuk hozzá a következő parancsot:


$ git clone https://github.com/zcash/zcash.git


Ezek után lépjünk be a letöltött projektbe:


$ cd zcash/


És szedjük le a 3.0.0-s verziót:


$ git checkout v3.0.0


A következő parancs segítségével fel tudjuk telepíteni a szükséges programokat:


$ sudo apt-get install build-essential pkg-config libc6-dev m4 g++-multilib autoconf libtool ncurses-dev unzip git python zlib1g-dev curl bsdmainutils automake


Nekem a python-zmq-t valamiért nem tudta elsőre feltelepíteni, azt talán külön forrásból kell letölteni és kézzel feltenni.


Ezek után le kell tölteni a szükséges paramétereket:


$ ./zcutil/fetch-params.sh


És le kell fordítani a Zcash alkalmazást:


$ ./zcutil/build.sh -j$(nproc)


A fordítás eltart néhány percig. Igyunk egy teát közben, együnk egy szendvicset.


Ha végzet a fordítással ki kell alakítanunk egy konfigurációs fájlt. Ezt a követekező parancsok kiadásával tehetjük meg:


$ mkdir -p ~/.zcash
$ echo "addnode=mainnet.z.cash" >~/.zcash/zcash.conf
$ echo 'gen=1' >> ~/.zcash/zcash.conf
$ echo "genproclimit=-1" >> ~/.zcash/zcash.conf


Így lehet Zcash bányászatra ösztönözni a programot. Ha el szeretnénk indítani a modult, használjuk a következő parancsot:


$ ./src/zcashd


Ekkor a következő kép fogad minket.


Zcash bánya képe.

Mi is történik pontosan a háttérben?


Az első futás során a program letölti és szinkronizálja teljes blokkláncot, amely tartalmazza az összes tranzakciós adatot. Ez viszonylag sokáig tart, nekem megközelítőleg 7 órát kellett várnom. Ezt természetesen nem kell minden egyes alkalommal kivárni, a következő futás során már csak a különbséget fogja szinkronizálni.


Ha elindult a kriptovaluta bányászás a program ki fogja írni a hálózat teljes teljesítményét és a saját teljesítményünket is. Ennek a két számnak az arányából derül majd ki a profitabilitás is. Jelenleg egy Intel 8. generációs i5 processzor egyetlen magját használom Zcash bányászatára és ekkor a következőt írja ki a program:


Zcash bánya képe.

Láthatjuk, hogy a processzor 0.0334 megoldást számol ki egy másodperc alatt, ami elég siralmas. A GPU bányászok megközelítőleg 2-300 megoldást tudnak kiszámolni ugyanennyi idő alatt és a Bitmain ASIC bányásza 420.000 megoldást képes egy másodperc alatt kiszámolni. Ugye ebből lehet érezni a különbségeket.


Nyilván nagyobb teljesítménnyel nagyobb áramfelvétel is jár, de a kriptovaluta bányászata során a legmeghatározóbb tényező nem ez. Ha van néhány nagyobb befektető, akik bevásárol az ASIC Antminer-ből és hatalmas Zcash bányákat hoz létre, akkor a CPU alapú bányászoknak teljesen befellegzett, de a videókártyát használók is könnyen veszteséges tartományban találhatják magukat.


Ha valaki kíváncsi, a ~/.zcash/blocks helyen megtalálja a letöltött blokkokat, nekem ez 26 gigabyte helyet foglal el. A ~/.zcash/debug.log pedig tartalmazza az alkalmazás kimenetét kriptovaluta bányászás során:


Zcash bánya logja.

Mire figyeljünk ha GPU-n bányászunk?


A fent ismertetett lépések segítségével néhány perc alatt fel tudjuk telepíteni a hivatalos Zcash alkalmazást és elkezdhetjük CPU alapú bányászatunkat, azonban ez negyvalószínűséggel nem fog sok pénzt hozni. Persze lehet játszani arra, hogy a Zcash ára emelkedik és akkor a többet fog érni a tulajdonunkban lévő valuta is, de itt azért nagy a kockázat.


Ha viszont videókártyán szeretnénk bányászni különböző, nem teljesen megbízható forrásból származó szoftvert kell használnunk. Ezeket a programokat bizonyos rendszerességgel teszik elérhetővé a fejlesztők az online fórumokon. Jobb esetben van valamilyen fix díja az alkalmazásnak, rosszabb esetben vírust is telepítünk számítógépünkre és ezzel mondjuk közben kriptovalutát bányászunk az oroszoknak vagy a kínaiaknak. Erre figyeljünk oda és egy víruskereső szoftver legalább legyen bekapcsolva miközben futtatjuk a GPU bányászt.


Ha már kicsit tapasztaltabbak vagyunk, nagyjából meg tudjuk becsülni, hogy mennyi kriptovalutát tudunk egy adott idő alatt kibányászni és, ha nagyon nem stimmelnek a számok, akkor következtethetünk a vírusok jelenlétére.
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top