Kriptovaluta ATM


Hozzáadva: 2020. Február 17. Megtekintve: 370

A világ első Bitcoin automatáját 2013 Október 29-én állították forgalomba egy vancouveri kávézóban Kanadában. Ez volt az első olyan eszköz, amelyet a világ publikus Bitcoin automataként ismert meg. A Robocoin gépet 2016 Januárjában sajnos leállították, majd ezt követően az első amerikai kriptovaluta ATM 2014 Február 18-án lépett működésbe Új-Mexikóban egy szivar bárban, azonban 30 napnál ő sem élt tovább. 2014 Áprilisában a Coinme volt az első, aki Bitcoin ATM-et tudott pénz átutalásra való jogosultsággal beállítani Seattleben. Európában az első Bitcoin ATM Pozsonyban jelent meg 2018 December 8-án.


A hivatalos adatok szerint minden nap megközelítőleg 6.3 új kriptovaluta ATM jelenik meg a világban, ami azt jelenti, hogy az elkövetkezendő 800 nap alatt nagyjából 10.000 helyen vehetünk majd fel kriptovalutát automatákból. Azonban ez csak egy feltételezés, amely nem biztos, hogy meg is fog valósulni.


Sok ígéretet hallottunk már a Bitcoin ATM-ekkel kapcsolatban, de nem mindig halad minden a tervek szerint.


Az amerikai Odyssey Group, amely Bitcoin ATM-ek gyártásával foglalkozik azt ígérte, hogy 2019-re Argentínában 150 gépet fog beállítani, majd az elkövetkezendő években tovább bővíti a repertoárját, azonban úgy tűnik, hogy az Odyssey Group-nak nem sikerült teljesíteni a dolgokat.


A Coin ATM Radar szerint jelenleg mindösszesen 10 Bitcoin ATM található Argentínában és úgy tartják, hogy a számok növekedésével a vizsgálatok is egyre gyakoribbak lesznek.


Vancouverben például a helyi vezetés megtiltotta a gépek forgalomba hozatalát, mivel pénzmosás-gyanús tevékenységet lehet velük állítólag folytatni.


A kriptovaluta ATM gyártó General Bytes egy jelentős szereplő a piacon, akik nagy számban telepítik automatáikat.


A Genesis Coin mellett Lamassu és a Bitaccess is nagy lendülettel szállítja kriptovaluta ATM-jeit.


Jelenleg a világban az Egyesült Államokban találhatjuk a legtöbb eszközt, 60% a világ ATM-jeinek itt található Kanadában pedig 12.4%. Ez tehát azt jelenti, hogy csak Észak Amerikában több mint 70%-a található a kriptovaluta ATM-eknek.


Európa a teljes tortából 22%-ot foglal el és Ázsia a 2%-ával a sor végén kullog.

A kriptovaluta ATM díjai


A kriptovaluta ATM használata meglehetősen kényelmes és valamilyen szintű anonimitást is biztosít a használat során, azonban ez költséges lehet. Az átlagos díj, amelyet a Bitcoin ATM felszámol 9.46%-körül mozog és maga az árfolyam, amellyel az automata számol általában 8%-al a piaci ár felett mozog.


A különösen jó megtérülést biztosító kriptovaluta ATM üzemeltetés azt eredményezi, hogy a világon egyre több helyen találhatunk automatákat. Ezek száma nemrég átlépte az 5.000-et. 2019 végére már több mint 6000 eszközt találhattunk a világ különböző pontjain.


A piacon megjelenő kriptovaluta ATM gyártók egyre nagyobb mennyiségben állítják csatasorba automatáikat, azonban a vállalkozók számára nem feltétlenül egyszerű egy ilyen gép üzemeltetése. Elsősorban azért, mert azt meg kell vásárolni, másrészről pedig folyamatos fenntartási költséggel is kell számolni. Ha valaki kriptovaluta ATM-et szeretne vásárolni először ajánlatos a helyi jogszabályokat alaposan áttanulmányozni és megbizonyosodni arról, hogy engedélyezett-e az adott területen a pénz átutalásra használt automaták telepítése. A kriptovaluta automatákat érdemes olyan helyeken elhelyezni, ahol viszonylag nagy a gyalogos forgalom. Mielőtt tehát kriptovaluta ATM telepítésébe kezdenél érdemes körüljárni egy kicsit a kérdést.


Nézzük tehát elsősorban azokat a gyártókat, akik kriptovaluta ATM-eket fabrikálnak


General Bytes

A prágai General Bytes 2014 óta szerepe a kriptovaluta ATM-ek piacán és jelenleg 2156 automatát üzemeltetnek a világ különböző pontjain. Ők voltak az elsők, akik NFC (near field communication, rövid hatótávú kommunikációs szabványgyűjtemény) technológiát vezettek be a kriptovaluta ATM-ek világába.


A General Bytes jelenleg 2 fajta automatát gyárt, amelyek a következők: BATMTwo (ára: 2999 dollár ingyenes szállítással) és BATMThree (ára 6999 dollár).


A General Bytes által gyártott automaták szinte minden hagyományos valutával kompatibilisek és több, mint 40 kriptovalutát kezelnek.


Lamassu

A Lamassu egy izraeli cég, amely több éve fogalalkozik kriptovaluta ATM-ek gyártásával. Ők voltak az elsők, akik olyan automatát tudtak forgalomba hozni, amelyből nem csak venni lehetett kriptovalutát, hanem el is lehetett neki adni. Lamassu jelenleg 4 különböző automatát gyárt: Douro II (ára: 5897 dollár), Sintra Forte Cryptomat (ára: 10.094 dollár), Sintra kétirányú II (ára: 8506 dollár), Gaia (ára: 4083 dollár)


Lamassu Gaia automatája jelenleg a legolcsóbb, azonban állítólag ez is azokból a legjobb alkatrészekből tevődik össze, mint a gyártó többi modelljei.


A Lamassu által gyártott kriptovaluta ATM támogatják szinte a világ összes pénznemét, és ezt a szállítás előtt tudjuk velük beállíttatni.


A gépek jelenleg a következő kriptovalutákat kezelik: LTC, BCH, BTC, ZEC, DASH és ETH.


A Coinatmradar.com oldal adatai szerint a világon jelenleg 467 Lamassu által forgalmazott kriptovaluta ATM található.


Genesis Coin

A kriptovaluta ATM gyártók között az egyik legnépszerűbb szereplő a Genesis Coin. Jelenleg 2313 gépet üzemeltetnek világszerte és 3 modell közül választhatunk. Ezek a Genesis1 (venni és eladni is lehet vele, ára 14.500 dollár) a Satoshi1 (csak venni tudunk vele, ára 6800 dollár) és a Satoshi2 (venni és eladni is lehet vele, ára 8900 dollár).


A Satoshi2 modell, amelyben kamerát is találhatunk, bankjegy elfogadó és kiadó kazettával felszerelve kétirányú kriptovaluta tranzakciók lebonyolítására alkalmas.


Bitaccess

A Bitaccess egy kanadai cég, amely alapvetően blokklánc fejlesztéssel foglalkozik, de emellett kriptovaluta ATM-eket is gyárt. A világban jelenleg 492 helyszínen találhatunk Bitaccess ATM-eket. Két model közül választhatunk. Az egyik a BTM C, amely ára 6000 dollár és a minimum rendelési mennyiség 2 darab. A másik pedig a BTM SE, amely ára 8000 dollár és a minimum rendelési mennyiség 50 darab. Mind a két ATM kétirányú, tehát kriptovalutát lehet vele venni is és eladni is. Kamerával szereltek és viszonylag sok kriptovalutát kezelnek.


Sumo ATM vagy Bitxatm

A BitXatm főleg Európában és Amerikában telepít kriptovaluta ATM-eket, amelyek kétirányúak és POS terminálként is használhatóak.


Szeretnél még többet megtudni a kriptovalutákról? Olvass még: Hogyan bányásszak bitcoint


Sumo útmutatója alapján a telepítési eljárás nagyon egyszerű. Mindösszesen 30 percre van szükségünk és már megy is a kriptovaluta ATM, amelyet a Sumo biztosít. A Sumo ATM V.4S a következő kriptovalutákat kezeli: BTC, LTC, BCH, ETH és XMR.


Jelenleg a világ 87 helyszínén találhatunk BitXatm-eket.


A Sumo által gyártott kriptovaluta ATM-ek valamelyest eltérnek a többi gyártó termékeitől és némileg kisebbek. A White Label sorozat tulajdonképpen nem egy külön modell, hanem 10 Sumo ATM V.4S kedvezményes áron árusítva.

Megéri-e kriptovaluta ATM-ben Bitcoin-t venni?

Mielőtt Bitcoin-t vásárolnál kripiptovaluta ATM-ből érdemes meggyőződni arről, hogy biztosan ez-e a legjobb megoldás arra, hogy a kriptovalutát a pénztárcádba juttasd. Nézzük tehát, hogy mik lehetnek a kriptovaluta ATM használatának előnyei és hátrányai.


A Bitcoin automata használatának előnyei

A Bitcoin vásárlása automatából egy sokkal gyorsabb folyamat, mint egy kriptovaluta tőzsdére való regisztráció.


A Bitcoin vásárlása során, szolgáltatótól függően változva, de nagyfokú anonimitás mellett tevékenykedhetünk.


Készpénzt használva vehetsz Bitcoin-t.


A Bitcoin automata használatának hátrányai

Jóval drágább, mint egy kriptovaluta tőzsdén való vásárlás.


Abban az esetben, ha nincs a közeledben Bitcoin automata nehéz ilyen módon Bitcoin-hoz jutni.


Hol találhatok kriptovaluta ATM-et?

A legegyszerűbb mód a kriptovaluta ATM-ek megkeresésérea a Coin ATM Radar szolgátatásának használata. Az oldalukon kiválaszthatjuk az adott országok, illetve szolgáltatót és pár másodperc alatt megtalálhatjuk a kívánt helyszínt. Mindezek mellett, az oldalon találhatunk még információt arról, hogy milyen kriptovalutát használhatunk az adott automatánál, milyen díjakkal számolhatunk illetve arról is, hogy milyen tranzakciós korlátok vannak az adott automatán.


Itt van még egy néhány olyan oldal, amelyek segítségével kriptovaluta ATM-et találhatunk:A Miami Nemzetközi Repülőtéren beüzemelik az első Bitcoin ATM-et

A Miami Nemzetközi Repülőtéren a BitStop volt az első olyan cég, amely Bitcoin ATM-et állított be. Ezen automata segítségével, amely a 16-os kapu mellett található Bitcoin-t vásárolhatunk készpénzért. A Miami Nemzetközi Repülőtér az Egyesült Államok harmadik legforgalmasabb reptere, ezáltal egy kiváló helyszín a BitStop automatája számára. A reptér továbbá a legnagyobb összekötő pont Dél-Amerika és az Egyesült Államok között, amelynek következtében hatalmas átmenő forgalommal rendelkezik. Egyes szakértők úgy tartják, hogy a Bitcoin egy kiváló alternatíva lehet a turisták számára, akik külföldre utaznak és biztonsági megfontolásokból nem szeretnek maguknál tartani nagy mennyiségű készpénzt. Azt mondják, sok olyan, például Dél-Amerikába utazó van, aki az amerikai dollárját a reptéren Bitcoinra váltja és azt fokozatosan veszik ki a célországban a helyi valutában. Ez természetesen a másik irányba is megtörténik, amikor a turista visszafelé utazik az Egyesült Államokba.


Szeretnél még többet megtudni a kriptovalutákról? Olvass még: Hol bányásszák a legtöbb Bitcoint a világon?


A BitStop ezzel a 130. Automatáját telepítette Amerikában és a célja 2020-ra az, hogy legalább 500 eszközt üzemeltessen a világ különböző pontjain.


A BitStop leszerződik egy amerikai bevásárlóközpont üzemeltetővel

A miami-ban székelő kriptovaluta ATM gyártó Bitstop leszerződött az egyik legnagyobb amerikai bevásárlóközpont üzemeltetővel a Simon Malls-al. A szerződés értelmében a BitStop számtalan helyszínen telepíthet majd kriptovaluta ATM-eket.


A BitStop Kaliforniában, Floridában és Georgiában is telepített már Simon Malls központokban automatákat.


Az automatákat a Black Friday előtt helyezték üzembe, főleg azokat a vásárlókat célozván, akik Bitcoin-t szeretnének venni az ünnepek előtt miközben ajándékokat vesznek szeretteiknek. A BitStop hivatalos források szerint legálisan működik és nagy léptekkel terjeszkedik mind az Egyesült Államokban mind a világ többi pontján.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top