Kína bitcoin bányászainak a 2020-as esősévszak keményebb, mint valaha


Hozzáadva: 2020. Augusztus 20. Megtekintve: 76

Ez az év más, mint a többi, soha nem látott nehézségekkel küzdenek a kínai bitcoin bányászok és bányászfarm üzemeltetők, akik a globális, multimilliárd dolláros bitcoin piac 65%-t tudhatják magáénak. Az elmúlt egy év arról szólt, hogy a bányászfarm üzemeltetők megrohamozták a délnyugat kínai térségét, hogy az itt felhúzott új létesítményeknek és persze a meredeken ívelő bitcoin árának köszönhetően meggazdagodjanak.


Ám a tavalyi monszunidőszakhoz képest a nehézségek megkétszereződtek, míg a blokk jutalmak a felére csökkentek, bányászni sokkal nehezebb lett, sokkal kevesebb jutalékért cserébe.


Azoknak a befektetőknek, aki tavaly óta léptek a piacra, sokkal tovább kell várniuk, hogy megtérülni lássák a pénzüket.


Thomas Heller, az F2Pool bányászcég igazgatója így foglalta össze a helyzetet egy blog bejegyzésében:


“Még csak a 2020-as év felén vagyunk túl, de bányászatnak már így is rengeteg nehézséggel kellett szembenéznie. A bányászoknak meg kellett küzdeniük a márciusi makrogazdasági összeomlással, át kellett vészelniük a felezést és a világjárványt, most mindenki igyekszik megerősödni az év hátralévő részére.“


1. Nehezebb, mint bármikor


Kevin Pan a kínai PoolIn vezérigazgatója és társalapítója (a legnagyobb a világon, versenyben az F2Pool-lal) szerint a felezést követően minden bányász éles bitcoin áremelkedésben reménykedett.


Azt mondja, hogy „A valóságban, nemcsak az ártömeg csökkent a felére, hanem a március 12.-i megaeladás hatalmas kényszerű felszámolást és veszteségeket eredményezett.”


A felezést követő két hónapban a bitcoin ára 9000 dollár körül stagnált. Jóllehet múlt héten 10 000 dollár fölé ugrott és most már 11 000 dollárért cserél gazdát, még mindig hasonló árszinten van, mint tavaly ilyenkor. Ezzel szemben, a felezés utáni két hónapban a hálózat bányászati nehézségei eddig soha nem látott mértékeket öltöttek.


Most majdnem kétszer olyan nehéz lett bányászni, mint tavaly júliusban, miközben a jutalom a felére csökkent.


Mindenféle áttörés nélkül a bitcoin bányászok napi bevétele 70%-kal csökkent a tavalyi számokkal összevetve - véli Pan – bár nemrégiben lezajlott bitcoin áremelkedése hozzájárult a helyzet javulásához.


Valójában a Bitinfochart adatai azt mutatják, hogy míg a bányászat nyeresége 2019 júliusában 0.33 dollár volt terahash másodpercenként (TH/s), addigra ez most lecsökkent 0.1 TH/s környékére.


2. Többletkapacitás


Mindeközben a bitcoin-bányászat iránti hatalmas érdeklődés és nagyvolumenű beruházások tavaly óta oda vezettek, hogy a kínai létesítmények túltermelnek.


Áprilisban ez az ügy odáig fajult, hogy már a vevők kezdték el megszabni a piacon a feltételeket, a bányász farmok 20%-os árengedményt kínáltak az előző évhez képest. „Az esős évszakban a bányászati kapacitások közel 20-30% lesz kihasználatlan Szecsuan és Yunan tartományokban,” Pan jóslata szerint.


Hogy érthetőek legyünk, a bitcoin bányászok és bányász farmok továbbra is termelnek profitot, de sokkal hosszabb megtérülési idővel kell, hogy számoljanak a befektetők.


A kínai érdekeltségű bitcoin bányászok esetében az átlagos megtérülési időszak fél és egy év közé szokott esni, de amennyiben a bitcoin megőrzi a mostani értékét, ami 11.000 dollárt jelent, úgy akár két év is eltelhet, mire valaki profitot könyvelhet el.


“Sok régi kínai bányász szerint, a mostani villamosenergia-ára nem csak alacsonyabb, mint 2016 esős időszakában, amikor az ár a felére csökkent, de még a 2015-ös lapos piacához képest is kevesebb.” - mondja Heller az F2Pooltól.


Hozzáteszi még, hogy “az alacsony villamosenergia árak vonzóak lehetnek a bányászok számára, de ez azt is jelenti, hogy a bányász farmok üzemeltetői példátlan befektetési kihívással néznek szembe, minthogy a piac egyensúlya a vásárlók irányába tolódott el."


3. Áradások


Az eső viszont a bányászatot mindenképpen megnehezíti. A kínai árvizek évtizedek óta nem voltak ilyen súlyosak, több mint 50 millió lakos érintett, közel 4 millió ember volt kénytelen elhagyni az otthonát és 150-nél is több halottat és eltűntet tartanak számon. „A jó hír az, hogy lehetne sokkal rosszabb is.” - Pan elmondja, hogy a Jangce folyó alsó és középső szakasza a leginkább érintett az árvizek által.


Mivel, hogy a farmok többsége a Szecsuan és Yunnan hegyvidékein helyezkedik el, ami több mint 1200 kilométerre vagy 800 mérföldre van a krízis központjától, kevés probléma adódik, bár már előfordult, hogy az esőzés közvetlenül elárasztotta őket. De Pan szerint ilyenre ritkán van példa, mivel a monszun miatt a víznyomás megnövekszik, ami túlterheli a gátat, a vízerőműveket pedig le kellett állítani, így az áramtermelés is leállt.


A pekingi székhelyű elemzőcég a TokenInsight vezető elemzője Johnson Xu úgy vélekedik, hogy


“a bányászfarmok üzemeltetői mára már elég tapasztaltak ahhoz, hogy jól válasszák meg a beruházások helyszínét, miután az elmúlt években a több alkalommal tette tönkre az árvíz és a sár a létesítményeiket. Mostanra a kínai bányászfarmok alapos vizsgálatokat végeztetnek el a kiválasztott telken az árvízveszély szempontjából, olyan helyet keresve ahol a kockázat minimális. Így tehát az árvíznek igen kevés ráhatása van a munkájukra.” - meséli Xu.


Image by PIRO4D from PixabayHozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top