Kazahsztánban betiltják az anonim elektronikus pénztárcák közötti pénzutalást


Hozzáadva: 2020. Június 12. Megtekintve: 280

A világ sok országában fontolgatják az anonim átutalások megvalósítására alkalmas telefonos illetve különböző webes alkalmazások bevezetését. Ezek nagyon csábítóak lehetnek ha nem szeretnénk felfedni identitásunkat pénz küldés során, valami hasonló ötleten alapult mint jól tudjuk a bitcoin kifejlesztése is, azonban a módszer sok veszélyt is rejt magában.


A kazahsztáni hírügynökség, a kurziv.kz oldalán nemrégiben megjelent egy, az anonim pénzátutalásokkal foglalkozó bejegyzés.


Ebből azt tudtuk meg, hogy a kazahsztáni parlament a pénzmozgások jobb átláthatósága érdekében, illetve a pénzügyi világban gyakran használt csalási módszerek megakadályozása céljából az anonim pénzátutalások betiltását tervezi.


Ez azért különösen érdekes jelenség, mert a világon több ország, köztük Kína is nemrég jelentett be olyan hivatalos kriptovalutákat, amelyeket akár offline módban is átküldhetünk egymásnak, tehát a különböző országok kormányainak hozzáállása az elektronikus fizetési módszerekhez teljesen eltérő.


A kazahsztáni kormány tovább szeretnél szigorítani a felhasználók azonosításával kapcsolatos eljárásokat, meg szeretnék tiltani az anonim elektronikus pénztárcák közötti pénzmozgásokat, korlátozni szeretnék az átutalható összegek mennyiségét, de ezek mellett szeretnék a pénzügyi fizetési lehetőségek tárházát szélesíteni mind a magán és mind a vállalati szektorban is.


A kazahsztáni parlament egyik törvényhozója, Szergej Szimonov nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely a külföldi valuták beváltásáról és a különböző fizetési szolgáltatások piacának szabályozásáról szól.


A kazahsztáni politikus véleménye szerint szükség van az illegális pénzmozgások megakadályozására és ennek a felelősségét a fizetési rendszer üzemeltetőjének kell vállalnia.


A Kazahsztáni Nemzeti Bank teljes mértékű feljogosítást kap arra továbbá, hogy a fizetési platformokat üzemeltető cégek minimális tőkéjének összegét meghatározzák.


Blokklánc technológia Kazahsztánban


Szergej Szimonov tevékenykedése azért különösen érdekes, mert Kazahsztán nemrégiben döntött úgy hogy a kriptovaluta bányászattal kapcsolatos tevékenységeket nem adóztatja meg. Kazahsztán fővárosában, Nur-Sultanban blokklánccal kapcsolatos konferenciákat is tartanak. A kurziv.kz értesülése szerint az új kazahsztáni törvények értelmében nagyobb tér nyílik a blokklánc alapú technológiák fejlesztésére is.


Kriptovaluta bányászat Kazahsztánban


Kazahsztánban olyan törvényeket dolgoznak ki, amelyek kimondják, hogy a kriptovalutát bányászata nem üzleti tevékenység, hanem csak és kizárólag egy technológiai folyamat. Az ilyeneket pedig nem adóztatják meg. Adót akkor vetnének ki, amikor bevétel jelenik meg valós valutában. Vagy más szóval élve, amikor a kriptovaluta egy tőzsdén eladásra kerül. A valós valutában keletkezett bevételt adóztatnak meg. - mondja Madi Szaken.


Abban az esetben ha egy Bitcoint bányász számítási kapacitást vásárol kriptovaluta bányászat céljából, az már üzleti tevékenységnek minősülne. Ebben az értelemben tehát a szabályokat lehetne alkalmazni a bányászattal foglalkozó cégekre és adatközpontokra is és az adókat a már megszokott módokon vetnek ki.


Mivel Kazahsztánba meglehetősen olcsó az elektromos áram és aktívan folynak a beruházások a kriptovaluta bányászat fejlesztésére, célszerű lenne egy olyan jogi környezetet kialakítani, amely nem gátolja hanem inkább elősegíti a blokklánc alapú technológiák fejlődését.


A villamos energia díja Kazahsztánban és Magyarországon


Érdekes megnézni, hogy mennyibe kerül a villamos energia Kazahsztánban. A zakon.kz hivatalos adatai szerint 1488, 1868, 2335 kazahsztáni tengét kell fizetnünk 100 kW elektromos áram használatáért.


A különböző összegek valószínűleg a különböző fogyasztási időszakokat illetve teljesítmény felvevőket jelentik.


1 kW elektromos áram ára Kazahsztánban tehát 11.3-17.73 forint között mozog. 2020 júniusában az EON magyarországi hivatalos villamos energia díja például csúcsidőszakban 43.42 forint volt.


Jól látszik tehát, hogy Kazahsztánban megközelítőleg fele annyiba kerül az elektromos áram és ha Bitcoint akarunk bányászni ez egy nagyon fontos tényező. Ettől függ nagyban, hogy pozitív vagy negatív lesz-e vállalkozásunk mérlege.
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top