Homeoffice koncepciók a koronavírus pandémia után


Hozzáadva: 2020. Június 21. Megtekintve: 71

A 2020-as koronavírus pandémia kitörésével sokan otthonról kényszerülünk dolgozni. azonban egyre inkább az derül ki, hogy a dolgozók ezt élvezik és a vírus lecsengése után is otthonról szeretnének dolgozni. A világon több 10 millió ember otthonról dolgozik, sokaknak ez az első ilyen élményük és ez is hatalmas sebességű technológiai fejlesztéseket igényelt. A következőkben nézzük a helyzet következtében létrejövő új potenciális problémákat.


A dolgozok tehát úgy tűnik élvezik az otthonról való munkavégzést, de mi a helyzet valójában a főnökökkel?


Nem érthető módon aggodalmaskodnak azok a csapatvezetők, akik ekkor arra gondolnak, hogy a dolgozók otthonról majd csak megpróbálják elbliccelni a munkát? Na és természetesen ezért még fizetni is kellene…


Ezt a problémát valahogyan orvosolni kellene és a munkaadók részéről megjelent az igény a dolgozók teljesítményének követésére. Egyre nagyobb az érdeklődés az ilyen teljesítmények mérésére alkalmas szoftverek iránt.


Az ilyen jellegű megfigyelés egyébként nem újkeletű. Tulajdonképp a munkaszerződés aláírása során jogi kötelékbe tesszük magunkat és ezáltal könnyen megfigyelhető környezetbe kerülünk. Az informatikai világban tevékenykedők talán még jobban tisztában vannak ezzel a jelenséggel. Notebookot kaptunk a főnöktől? Először nagyon örülünk neki, de bele sem gondolunk a következményekbe. Tisztában kell lennünk azzal, hogy minden információ, amelyet céges eszközök segítségével továbbítunk általában ugye céges hálózatokon keresztül nyomonkövethető.


Legtöbb ilyen technológiai megoldást egyébként már a koronavírus pandémia előtt bevezették. A biometrikus azonosító segítségével ismerik a dolgozók munka kezdésének időpontját, tudják a munka zárásának időpontját is és ezekből következtetni tudnak a munkavégzés hatékonyságára. Az alacsonyabb szinteken végzett munkák egyébként jobban követhetőek, minél több szaktudást igényel egy adott pozíció annál nehezebb annak teljesítményének mérése. A karantén időszak alatt megjelent egy trend, miszerint a magasabb szinten dolgozók teljesítményét is mérni szeretnék majd a munkaadók.


Azt már valamilyen szinten elfogadtuk, hogy a munkahelyen megfigyelnek minket, hiszen csak így tudják mérni teljesítményünket, azonban kicsit hátborzongató belegondolni abba, hogy ezek a megfigyelésre alkalmazott eszközök akár lakásainkban is bejuthatnak.


Kik profitálnak a koronavírusból?


A dolgozók teljesítményének mérésére fejlesztett szoftveres megoldások már a koronavírus megjelenése előtt is léteztek a piacon.


Csak egy pár nevet említsünk itt meg:


Prodoscore


Hubstaff


Interguard


Time Doctor


Teramind


VeriClock


TransparentBusiness


Csak az első cég igazgatója 600%-os keresletnövekedésről számolt be mióta a Covid-19 járvány elindult.


Alapos ellenőrzés


A Prodoscore szoftverének segítségével lehetőség van a dolgozó minden egyes mozdulatának ellenőrzésére. Ez számon tartja hány emailt küldött ki a dolgozó, milyen dokumentumokat készített, illetve minden egyes telefonhívását rögzíti szóról szóra.


A szoftver mesterséges inteligencia technológia segítségével dolgozza fel a nyers adatot és végezetül egy összesített pontszámot a dolgozónak és ebből lehet következtetni annak teljesítményére. Ezt a pontszámot természetesen látja a cég igazgatója és a további vezetők is.


A dolgozó minden reggel kap egy levelet, ebben szerepel az összesített pontszáma. Ezt összehasonlítják a többi dolgozóéval és ez alapján ítélik meg teljesítményét.


Az online rendszer segítségével látható egyébként egy dolgozó idővonala is. Ezen szerepel, hogy az adott idő pillanatában mit csinált a dolgozó. E-mailt küldött ki? Szoftvert fejleszt? Tárgyaláson vett részt? Nem csinált semmit? Mindent lehet látni a Prodoscore online felületén.


Dolgozók megfigyelése


A TransparentBusiness 500%-os kereslet emelkedést jelentett. Az ő rendszerük a munka kezdéséig semmit nem követ a dolgozóról, azonban utána bizonyos időközönként képernyő felvételt készít és azt elküldi a dolgozó menedzserének. Ezek után természetesen lehetőség van a felvételek törlésére illetve a szoftver működése megáll a munkaidő lejátával. A lényeg tehát, hogy csak munkavégzés közben készülnek a felvételek és ezáltal kevesebb a nyomás a dolgozón, akit egyébként más helyzetekben kamerákkal folyamatosan megfigyelnének.


Vannak egyébként, akik ezt szőrszálhasogatásnak tartják és bizonyos esetekben ott is hagyják a munkahelyet, mondván nekik ne mérjék a kattintásaik számát, mert amúgy is keményen dolgoznának.


Sok vezető örömmel vezeti be ezeket a termékeket, hiszen ettől érzi újra vezető szerepét. Tudja mindig mit csinálnak az emberek és lehetnek akár otthon is, minden mozdulatuk ellenőrizve van. A tudományos kutatások viszont kicsit más eredményeket mutatnak.


Az esetek nagy hányadában a dolgozók nem érzik motiváltnak magukat, nem látják céljaikat és csökken teljesítményük, tehát ellentétes hatást vált ki a rendszer.


Az ipari forradalom utáni tapasztalatok alapján tudjuk, hogy akkor dolgozunk hatékonyan, ha vannak konkrét céljaink és ehhez a kezünkbe adják az eszközöket. Sokszor nagyobb szükség lenne egy személyes beszélgetésre a dolgozó és a főnök között.


Nem tudjuk azonban élesen megkülönböztetni a keményen dolgozó alkalmazottakat a lazsálóktól. Ehhez szükség lehet bevezetni egy TransparentBusiness jellegű szoftvert.


Az alkalmazottak részéről alapvetően kétféle reakció jelentkezik. Az egyik csoport ellenzi a megfigyelést a másik csoport pedig szívesen megfigyelteti magát csak kapjon munkát. Különösen a nemrég kialakult gazdasági hullámvölgyben.


Jogi szabályozások


Az összegyűjtött adatokat elemzésekre felhasználva különböző mutatókat lehet készíteni és ilyen esetben tulajdonképp igazolható a bevezetés helyessége. Amikor viszont minden egyes dolgozott egyenként követnek ott már merülhetnek föl vitás kérdések. Hiszen mi másért tenni ezt a főnek mint hogy nem bízik az alkalmazottban. nyilván az alkalmazott neki is vannak jogai munkavégzés közben azonban az ilyen mértékű megfigyelésre se a nyugati se a keleti jogrendszer nincsen felkészülve még.


A különböző megfigyelési rendszerek egyébként zárt láthatóságra helyezik a hangsúlyt, de mivel az adatokat munkavégzés közben gyűjtik túl sokat nem akadékoskodhatnak a dolgozók. Ez mind céges adatnak számít.


Van, ahol nem figyelik meg a dolgozókat


Nem minden cég alkalmazza a megfigyelő szoftvereket. A Gitlab mondjuk mióta megállapították folyamatosan alkalmaz homeofficeból dolgozó munkásokat. Az ő alapelvük a dokumentálás és az átlátható kommunikáció. A hangsúlyt inkább az eredményekre fektetik. Szerintük a számítógép előtt eltöltött munka órákkal képtelenség a teljesítményt mérni. A lényeg, hogy el legyen végezve a munka és a mutatók pozitívak legyenek. Ezt határidőkkel, emlékeztetőkkel és folyamatos jelentésekkel próbálják elérni.


Fontosnak tartják, hogy a dolgozók ne robotként dolgozzanak és érezzék azt, hogy részesei a csapatnak hiszen ez ad nekik motivációt.


Nem lehet megfeledkezni a dolgozók és vezetők közt zajló kommunikációról sem. Ez fontosabb lenne, mint egy egyszerű vállalati szoftver bevezetése. Tudja mindenki, hogy jó úton halad és ezért végül kompenzálva is legyen.


Hasonló ötletek keleten


Japánban is hasonló rendszereken dolgoznak. Ott a blokklánc technológián alapulva a dolgozók egymást értékelhetik és ez alapján mérik a teljesítményt a cégen belül. Ez egy jóval barátibb megoldás és nem stresszeli feleslegesen a dolgozókat sem.


Forrás: YouTube
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top