Hogyan tűnnek el az autók Japánban és Dél-Kínában


Hozzáadva: 2019-11-25 Megtekintve: 102

A Hongkongban a 90-es évek elejétől egyre több autót lopnak el. Bizonyos szakértők szerint minden este 30-60, főként japán márkájú autót tulajdonítanak el. Ezek mellett természetesen népszerűek a Mercedes Benz modellek, a BMW-k és a Porschék is. Ezeket nagy sebességű motorcsónakokra pakolják föl és ~100 km/h-s sebességgel szállítják őket Dél-Kína partjai felé.

A hivatalos számadatok szerint 1992-ben például 6918 gépjárművet tulajdonítottak el. A szakértők úgy tartják, hogy a kínai maffia és a hongkongi Triád (三合會) együttműködik a gépjárművek ellopásában. Végletekig kifinomult módszereket alkalmaznak és az ellopott autó nagyjából 2-3 óra alatt hajóra kerül.

A kínai maffia először az autókereskedőtől felveszi a rendelést. Például: három Mercedes Benzre van szüksége. A kínai maffia ezek után felveszi a kapcsolatot a hongkongi triáddal és leadja a rendelést. A következő lépés az, hogy a kínai maffia este 10 körül nagy sebességű motorcsónakokkal megjelenik a Hong Kong körüli vizeken. A hongkongiak természetesen tisztában vannak a partiőrség mozdulataival.

Értesítik a kínaiakat, hogy hol várható viszonylag gyenge ellenőrzés majd daruk segítségével az eltulajdonított autókat átpakolják a kínaiakhoz. Az ő motorcsónakjaik általában sokkal gyorsabbak, mint a hongkongi partiőrségé, így utolérésük szinte lehetetlen. Viszonylag rövid idő alatt megérkeznek Guandong (廣東省) tartományba.

Hongkong és Kína között természetesen mindig is állt fenn kereskedelmi kapcsolat. A 80-as években kínai gyógyszerekkel kereskedtek. A kínai gazdaság fejlődésével azonban egyre több termék kezdett áramlani Hongkongból Kínába. Főként televízió készülékek és videó lejátszók. A további gazdasági növekedéssel egyre nagyobb és nagyobb lett az igény a drágább termékek iránt. A 90-es évekre már megindult a lopott autók kereskedelme is.

Miért olyan fontos a kínaiaknak a luxus autó?

Természetesen nagyon sok autó készül Kínában, illetve nagyon sokat szállítanak be Japánból is. A gazdagok igényeit ezek viszont nem elégítik ki. Azok, akik szeretnék megmutatni, hogy nekik különleges értéktárgyaik vannak, luxus autókkal kívánnak villogni Kína utcáin. Ezek behozatala viszont nagyon szigorú szabályok betartása mellett történik és ez okozza lopott gépjárműpiac virágzását.

Az autólopások Hongkongban nem ismernek határokat!

Ha szükség van egy gépjárműre azt ellopják akár a mafiavezértől is.

Miért könnyű Hongkongban autót lopni?

Abban az esetben, ha valaki egy luxus étteremben megy étkezni az autóját leparkolják neki. Ez természetesen úgy történik, hogy a kulcsot át kell adni egy sofőrnek, aki ezután elvezeti a gépjárművet a megfelelő helyre. Miközben az adott egyén étkezik, a kulcsot lemásolják. A vacsora befejeztével követik az illetőt és megbizonyosodnak az autó hollétéről, amikor pedig Kínából érkezik egy rendelés az adott autó típusra a kulcs és a helyzet információ birtokában működésbe lépnek a bűnözők.

Hogyan kerül vissza az autó a gazdájához?

Sokszor van, hogy megkerül az ellopott autó és annyi pénzt ajánlanak a tolvajnak, hogy az nem adja el Kínába az autót, hanem inkább visszaadja a hongkongi gazdájának. A helyiek úgy tartják, hogy ha valakinek ellopták az autóját jobb nem a rendőrséget hanem a maffiát értesíteni, mert így nagyobb az esély a gépjármű megkerülésére. Ugyanakkor nagyon gyorsan kell cselekedni, hiszen az eltűnéstől számítva eltelt 2-3 óránbelül a gépjármű valószínűleg már Kínában jár.

Mi a helyzet a gépjárműbiztosítással?

Ilyen környezetben természetesen nagyon nagy probléma a gépjármű biztosítás is. A biztosítás díja elég magas és vannak olyan autó például, amelyek szinte eladhatatlanok, hiszen köztudottan célpontjai gépjármű tolvajoknak. Vannak olyan típusok is, amelyekre lehetetlen biztosítást kötni. Továbbá vannak olyanok, amelyekre ha kötünk is biztosítást csak 40-50 százalék körül térül meg az ára ha ellopják azt.

Van ezzel ugyan még egy probléma.

Hanem avatjuk be a rendőrséget az ügybe megüthetik a bokánkat. Ez azért van, mert ha közvetlenül a maffiától vesszük vissza az ellopott gépjárművet akkor orgazdaság miatt vesznek elő minket. Hongkongiak tehát először bejelentik a rendőrségnek majd a maffia a rendőrség tudtára adja az ellopott jármű hollétét és az végül így kerül vissza az eredeti tulajdonosához.

Mi az autók sorsa Kínában?

A kínai kormány 1992 októberében betiltotta a jobbkormányos autókkal való közlekedést. Elméletben tehát egy Hong Kongból behozott autóval nem lehet Kínában közlekedni. Gyakorlatban viszont igen. Virágoznak a jobbkormányos autókat balkormányossá alakító garázsok. Továbbá vannak olyan módszerek, amelyek segítségével a jobbkormányos autóra balkormányos autóra való rendszámot szerelnek, így a luxusjárgány nyugottan száguldozhat Dél-Kínában is.

Honnan vannak a nagysebességű motorcsónakok?

A 90-es években ugyan a kínai gazdaság hatalmas fejlődésen ment keresztül, azonban az ország technológiai fejlettsége még közel nem volt elegendő nagysebességű motorcsónakok gyártására. Ezekből a Hong Kong menti vizeken több 100 darab lavírozott. A hajók elejére egy vasból készült szerszám volt erősítve, aminek segítségével fel tudták sérteni a hongkongi partiőrség hajóinak oldalát. A motorcsónakok gyártását 1992-ben a hongkongiak megtiltották és a kínaiak Malájziában, valamit Taiwanon próbálják meg a speciális anyagokat igénylő hajókat legyártatni.

Mind a két oldal felveszi a harcot

A hongkongi oldalon volt hogy felrobbantották a kikötéshez használt mólókat, különböző akadályokat helyeztek el a tengerben és hálókat feszítettek ki a tolvajok által gyakran használt vizeken. Kína meghozta a jobbkormányos autók forgalomba hozatalának betiltásával kapcsolatos intézkedést. Van, hogy a lefoglalt nagysebességű motorcsónakokat átalakítják és a tolvajok elcsípésére használják fel. Nem ritka, hogy a légierő is besegít és katonai helikopterekről bombázzák a tolvajok motorcsónakait vagy erős hullámokat keltenek a tengeren a megfékezésükre. Mindezek ellenére folyamatosan tűnnek el autók, hiszen az igény nem csökken, hanem inkább nő.

A hongkongi maffia számára az autólopás egy kifejezetten kellemes tevékenység. Ha elkapják őket, minimális büntetéssel megússzák. Sokkal biztonságosabb, mint bankok vagy ékszerboltot rabolni.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Scroll to Top