Hogyan bányásszak bitcoint olcsón?


Hozzáadva: 2020. Május 05. Megtekintve: 273

Az elmúlt pár évben egyre nagyobb érdeklődés övezi a kriptovalutákat, mert széles körű alkalmazásuk mellett bányászatuk passzív jövedelem forrással kecsegtet. A következőekben nem részletezném a technikai hátteret, azt feltételezem, hogy ezzel mindenki tisztában van és amúgy sem elengedhetetlen feltétele a jelen cikk megértésének. Itt inkább arról lesz jó, hogy melyek azok az országok, amelyek megfontolandóak akkor, ha valaki gazdaságosan, vagy pongyolán fogalmazva olcsón szeretne kriptovalutát, például bitcoin-t bányászni. A bányászat költségei mellett fontos azt is figyelembe venni, hogy az adott ország milyen állásponton van a kriptovalutákkal kapcsolatban.


Úgy gondolom mindenkinek személyre szabott tervre van szüksége és bizonyos esetekben szükség lehet egy offshore cég alapítására is. A bányászat költségét alapvetően az elektromos energia ára szabja meg, de ha nagyon magas nyereségadót kell fizetnünk a felszínre hozott kriptovaluták után akkor könnyedén veszteségessé válhat üzletünk.


A terület igényel némi tudományos előképzést, hiszen hash függvények működését és matematikai algoritmusok bonyolultságát kell megértenünk, de ennek ellenére a téma különösen érdekes és egy ügyesen beállított üzleti modell jelentős passzív jövedelmet jelenthet számunkra. Természetesen figyelnünk kell a folyamatosan változó jogi szabályzásokra is, amelyek az adott országban a kriptovaluták kereskedelmét vagy bányászatát regulálják.


Sokan kicsit visszariadtak a napokban látott kriptovaluta áresésektől, de ha valaki tudja hogy mit csinál, illetve tud számolni vállalkozásának kockázatával, akkor ennek nem szabad elrettentő tényezőnek lenni.


Főleg az alacsony piaci árak azok, amelyre felfigyelhetnek az sas szemmel rendelkező befektetők, azonban sokan rájönnek, hogy ha még tudnak is pénzt keresni a kriptovalutákkal lehet hogy nem a legjobb országban teszik azt, hiszen az adóhivatal jelentős összegeket vesz ki a zsebükből. Jogi szabályzások, adóztatási törvények és a bankok hozzáállása a kriptovalutákhoz gyakran elbizonytalanítja a kezdő beszállókat.

Nagyon hasonló a bányászok helyzete. Akik viszonylag jól akarnak keresni a bányászati üzletből folyamatosan keresik az olyan helyeket, ahol alacsony a villamosenergia ára, ezáltal lehetőség van az országokat rangsorolni aszerint, hogy melyik ideálisabb a bányászati tevékenység folytatására.


Mielőtt tehát belevágnák csákányunkat a kriptobányába érdemes megfontolni a következők alapján, hogy melyik az az ország, amelyik legszívesebben látja csilléinket és munkásainkat.


Ne bányásszunk bitcoint Amerikában és Venezuelában


Sokan azon a véleményen vannak, hogy az Egyesült Államok egy ideális hely bitcoin bányászására, mert alacsony a villamosenergia ára. Ez azonban nem minden. Ha példéul amerikai állampolgárok vagyunk, akkor komoly költségekkel kell szembe néznünk. Köszönhetjük ezt főleg az amerikai adóhivatalnak.


Vannak olyanok is, akik úgy vélik, hogy mivel az Egyesült Államokban szabad piacgazdaság van ez az ország a legideálisabb hely a kriptovaluták használatára. Ebben az a paradoxon, hogy valaki azért használ például bitcoin-t, mert nem bízik az adott ország pénzügyi rendszerében és alternatívát keres. Az egyik legjobb példaértékű rendszer, amelyben jobb ha nem bízunk az az amerikai. Az Egyesült Államok központi banki rendszere, amely kézzel lábbal ellenzi a kriptovaluták használatát. Ez az a rendszer, amely az amerikai kormánnyal karöltve mindent megtesz a kriptovaluták használatának megnehezítésért. Ha lehet kerüljük el. Csak az alacsony energiaárak miatt nem biztos, hogy megéri egy olyan országba helyezni tevékenységünket, amely működése ennyire központosított.


Hasonló módon, sokan vannak azon a véleményen, hogy Venezuelában kell bitcoint bányászni, mert a kormány csökkenti az energia árát. Habár, nem biztos, hogy szívesen lepaktálnék a venezuelai kommunistákkal, akik amúgy is kényükre kedvükre változtatják a törvényeket az országban.

A legjobb ország bitcoin bányászására Grúzia


Az elektromos energia ára Grúziában nagyon alacsony és a helyi kormány örömmel veszi a kriptovaluták terjedését. Az egyetlen probléma, hogy a grúz bankok nem nagyon fogadják el a kriptovalutákat.

Olvass még: Hogyan bányásszak bitcoint?


A grúz kormány annyira támogatja az új irányzatot, hogy első között kezdték el alkalmazni a blokklánc technológiát az ország irányításában.


Egy további fontos pont Grúziával kapcsolatban az különösen alacsony megélhetési költségek illetve az ínycsiklandozó grúz konyha.


A bankok viszont igen is nagy problémát jelentenek. Egy egyszerű bankszámla nyitása Grúziában percek kérdése, azonban a kriptovalutát tartalmazó számlánk hozzácsatolása lehetetlenség.


Izland az egyik legjobb ország bitcoin bányászoknak


Sajnos az elektromos energia drágább, mint a legtöbb országban Izlandon, viszont régóta jól ismert tény, hogy Izland a legjobb ország azoknak, akik weboldalt szeretnének parkoltatni.


Hogy miért is?


Mert Izland nem része az EU-nak, így nem kell a sok szabállyal bajlódni, amikor weboldalt szeretnénk létrehozni és szerverre van szükségünk.


Jó terv lehet az tehát, ha Grúziában kezdünk és picit terjeszkedünk Izlandon is. Izland mégis Európában van, de azért kicsit más. Tudom iszonyatosan drága a megélhetés, de az ország mindig is nyitott volt az olyan emberek számára, akik ki szerették volna aknázni az ország felesleges energia forrásait. Miért ne bányászhatnánk ezzel bitcoint?


Kanada is megfontolandó


Kanada esete kicsit hasonló Izlandhoz. Viszonylag független, bár kicsit közel van az Egyesült Államokhoz, bőven rendelkezik energia forrásokkal és meglehetősen szabad ország. A kormány nem ellenzi a kriptovaluták bevezetését és valószínűleg hasonló bitcoin bányát lehetne itt létrehozni, mint Grúziában vagy Izlandon.


Olvass még: Hol bányásszák a legtöbb Bitcoint a világon?

Amerika közelsége valóban aggodalomra ad okot, hiszen Kanada nagyon sok mindent lemásol róluk. Gondolok itt a törvényekre és az államigazgatásra.


Idővel kiderül, hogy Kanada is potenciálisan jó lehet-e bitcoint bányászok számára.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top