Hogyan veszítsük el pénzügyi függetlenségünket pénzügyi guruk segítségével?


Hozzáadva: 2020. Június 13. Megtekintve: 112

Az internetes online kurzusok száma robbanásszerű növekedést mutatott az utóbbi néhány évben és a legnagyobb videómegosztó portálokon számtalan olyan pénzügyi guru ütötte fel a fejét, akik megmondják nekünk a tutit. A jelenség főleg az angol nyelvterületen burjánzott el különös mértékben, de a magyar nyelvű csatornát sem ritkák. Nézzünk a következőkben egy ilyen kínai származású pénzügyi gurut és az ő hatalmas lehúzásait.


Ezek a pénzügyi alapismeretekkel foglalkozó, inkább tanácsadó jellegű videók különösen nagy erővel hatnak a tudatalattira.


Dan Lok egy hongkongi származású üzletember, aki pályafutásának elején hatalmas mennyiségű tartozással rendelkezett.


Valószínűleg néhányan találkoztunk már vele a YouTube-on, ha azon nézzünk angol nyelven videókat.


Egy jóvágású, meggyőző személyiségről van szó, de a dolgok mögött sokkal több van mint az első látásra szembeötlő felületes gazdagságot tükröző hongkongi származású egyébként Kanadában élő üzletember életstílusa.


Szinte minden videójában Bentleyt vezet és különösen ügyel arra, hogy gazdagnak látszódjon.


Ezen egyszerű tárgyi elemek és beszédmód segítségével próbálja meggyőzni a nézőket arról, hogy ő milyen ügyes üzletember. A lényeg, hogy az úriember semmiféle lelkiismeretfurdalást nem érez akkor, amikor több millió embert egyszerre csap be ezekkel az online kurzusokkal.


Mára szinte teljes mítoszt teremtett maga köré, ez magában foglal egy közösségi médiában megjelenő hírességet, egy gazdag multinacionális üzletember szerepet és egy intellektuális zsenit is. Azért ez meglehetősen sok időt vesz igénybe, nem? Emellett hogy lehet multi milliárdos vállalkozásokat üzemeltetni? De miért lenne szükség ilyen vállalatok üzemeltetésére?


Dan Lok egyik korai üzlete az Amazonnal volt kapcsolatos. Olyan szolgáltatást nyújtottak, amelynek segítségével az Amazonra bestsellerként tudtunk volna felkerülni. Csak meg kell rendelni tőlük a szolgáltatást és könyvünk máris a legnagyobb példányszámban fog elkelni a világ legnagyobb online piacterén.


Egy másik szolgáltatás keretében híres, elismert celebet csináltak volna az ügyfélből. Egy ilyen celeb akár 500-1000 dollárt is elkérhetne 1 óra tanácsadásért. Nem csábító ajánlat?


Dan Lok ezek után reklámszövegek írásával kezd el foglalkozni és több 1 millió dollárt keres ebből állítólag. Ezek után rátalál a YouTubera is és elismert celebet farag magából.


Szeretnénk mi is több millió dollárt keresni!


Ehhez viszont meg kell vennünk az úriember kurzusát. Ennek első díja 2500 dollár, ami a mai árfolyamon több, mint 750.000 Ft. Volt azonban olyan diák is aki tízezer dollárért, tehát megközelítőleg 3 millió forintért iratkozott be a kanadai üzletember online kurzusára.


A kurzus során általános információt kapunk, amit magunk is megtalálnánk az interneten. Állítólag napi rituálékat kell végrehajtani és a kurzus végén vár ránk valami hatalmas meglepetés. Sok feliratkozott diák arról számolt be, hogy kurzusai tulajdonképp csak lemásolják más előadók marketinges kurzusait és semmi újat nem mutatnak. Ezt talán nem is ennyire meglepő… Valószínűsíthető hogy ennek a gurunak semmiféle eladási tapasztalata nincsen.


A kurzus végén ajánlanak nekünk egy újabb kurzust. Itt már természetesen millió dollárokat lehetne majd keresni, csak fizessük ki a következő kurzus árát is.


Ez még semmi. Havi 200 dollárért bekerülhetünk az üzletember VIP köreibe is. Olyan, aki a kurzus elvégzése után sikeresebb lett volna az eladásokban még nem nagyon volt.


Piramisjáték felsőfokon


Dan Lok stratégiája egyébként meglehetősen hasonlít a piramisjátékok rendszeréhez.


Tulajdonképp maga alá szervez embereket és akik már egy kicsit régebb óta vannak a bizniszben elkezdik árusítani a kurzust a többieknek, akik még nem nagyon tudják hogy mi a helyzet.


A lényeg, hogy akik nemrég csatlakoztak folyamatosan kapják az oktatást, miszerint saját, személyes okaikból nem sikeresek.


Az egész piramis tetején a rendszer kitalálója, Dan Lok áll.


Ez az egyén fényűző életmódjának reflektálásával gondoskodik arról, hogy pozíciója megmaradjon.


A Bentley vezetésével tartja maga alatt az embereket.


A piramisjátékok során is felkapott szavakat durrogtatnak folyamatosan és ezzel csábítják az új kuncsaftokat.


A lényeg, hogy folyamatosan vásároljuk a szolgáltatást. Ettől majd minden aggodalmunk és idegességünk elmúlik.


Szinte dettó ugyanaz, először vásárolod meg a terméket. Jelen esetben az online kurzust, majd csatlakozz a kiválasztottak körébe, ahol már el tudsz kezdeni pénzt keresni. Egy idő után rájön az ember, hogy már egy csomó pénz beleölt dologba és csak úgy tudja visszaszerezni az elvesztegetett pénzét, hogy az új barmoknak elkezdi saját maga árusítani a terméket.


Az online kurzusokat végighallgatóktól azt is lehet hallani, hogy egyszer sem gyakorolták a telefonos eladásokat. Elég furcsa, ha valaki marketing szolgáltatásokat próbál tanítani az interneten keresztül, viszont nem tanítja meg a diákokat arra hogyan kell telefonos hívásokkal árusítani. Ha jó eladót szeretnénk magunkból faragni egyszerűen ezt a lépést nem lehetne kihagyni.


Dan Lok további hatalmas hibája, hogy gyakran vesz át szinte egy az egyben címeket más szerzőktől. Ezeket minden szégyenérzet nélkül használja YouTubeos videóiban. Tudjuk, minél figyelemfelkeltőbb egy YouTube videó címe annál többen fogják azt megtekinteni. A Kanadában tevékenykedő hongkongi származású sarlatán közgazdaságtani könyvek címeit másolja le és ezeket nemcsak videóinak címeként használja, hanem még azt a pofátlanságot is megengedi magának, hogy videójában nem is beszél erről a témáról.


Dan Lok egyébként az ingatlanpiaccal kapcsolatban is ad nekünk tanácsokat videóiban.


A szakavatottak azonban azt mondjak hogy ezekben a videókban semmiféle tartalom nincs. Egy ingatlanokkal foglalkozó könyv első egy-két bekezdése elolvasása után mi is készíthetnénk hasonló videókat. Valószínűleg az üzletember még soha nem adott el egy ingatlant sem.


Saját állítása szerint pályának kezdetén reklámszövege kiírásával egy-két ügyféllel havi tízezer dollárt keresett. Elég kellemetlenül érezzük magunkat, ilyen szavak hallatán, főleg azok, akik napi több mint 8 órát lehúznak és ennek töredékét sem tudják zsebre tenni. Ugye pont ez a lényege a pszichológiai hatásnak. Látjuk a fényűző életmódot és önbizalomvesztettnek érezzük magunkat, pont egy ilyen gurut keresünk. Valaki mondja meg nekünk mit kell tennünk a pénzügyi függetlenség elérése érdekében! Végül kiderül, hogy konkrét tanácsokat ettől az embertől nem kaphatunk. Kész lehúzás az egész!


Először tehát reklám szöveget írt, majd állítása szerint vállalkozást alapított erre a tevékenységre és robbanásszerű előrelépés következett. De hogyan? Egyszer csak meg százszorozódott ügyfeleinek száma? Másképp nehéz elképzelni. Na de mégiscsak… Tehát itt már egy kicsit kilóg a lóláb. Na mindegy, állítólag az összes tartozását kifizette és pár éven belül dollármilliomos lett. Ezek a sztorik azok, amiket semmiképp se higgyünk el! Ilyen legális tevékenységgel elérhetetlen. Csak biznisz-guruk képesek erre.


Elveszteni 2 millió dollárt?


Igen, Dan Loknak ilyen videója is van. Csak nem beszél benne róla, hogy hogyan vesztített 2 millió dollárt. Tehát már maga a videó címe is átverés gyanús, tele csupa ködös információval. De akkor hogy is volt ez az egész? Először volt egy csomó tartozása, majd azt kifizette, ezek után multimilliomos lett és végül pedig elvesztett 2 millió dollárt? Vagy fordítva? Akkor az ő iparágában csak így repkednek a milliók... De milyen iparágban? Reklámszövegek írása, amelyek tulajdonképp semmi kézzelfoghatót nem állítanak elő? A lényeg tehát, hogy nem tudjuk pontosan, hogy milyen tevékenységből tette össze a dollármillióit a kanadai úriember. Ezzel nem is lenne gond, ha nem szeretné tudását eladni nekünk.


2 óra oktatás tízezer dollár


Igen, ne lepődjünk meg ennyi az óradíja! Hiszen nagyon fontos tanácsokkal tud minket ellátni. Ezt meg kell fizetni! Azt viszont már tudjuk, hogy amiről beszél az bármelyik antikváriumi 500 forintos marketing könyvben is le van írva.


Ami még vicces a hongkongi származású üzletember életében, hogy videóiban soha nem látjuk alkalmazottait, de irodáit sem. Magyarul tényleg nem tudjuk mivel foglalkozik...


Végezetül pedig a legnagyobb probléma ezekkel a kurzusokkal az, hogy több 1000 dollárért cserébe iratkoznak rá föl olyan emberek, akik heteken keresztül tanulnak meg eladni és ennek segítségével állítólag több millió dolláros bevételre szert tenni, azonban még soha nem vezettek ezek az emberek semmilyen vállalkozást. Mit fognak akkor ők tehát a kurzus végén eladni? Ugye nem kurzust…


Forrás(1): youtube.com


Forrás(2): youtube.com
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top