Hogyan vegyünk fel készpénzt Prágában anonim módon Bitcoin automatából?


Hozzáadva: 2020. Augusztus 22. Megtekintve: 106

Már maga a bejegyzés címe elég provokatív és sokat talán nem is hiszik el, de tény és való. Prágában lehet anonim módon készpénzt felvenni ha rendelkezünk kriptovalutával. És maga a folyamat is viszonylag egyszerű, nem kell hozzá nagy tudás vagy speciális eszköz sem. A Bitcoin-t mint tudjuk digitális pénztárcában tárolják és csak ennyi kell ha szeretnénk Prágában egy kétirányú Bitcoin automatából pénzt felvenni.


Az első napon meglátogattam a Prága egyik legfrekventáltabb helyén lévő Bitcoin ATM-et. Ez a főpályaudvaron található, azonban maga az eszköz kicsit régi és nem támogatja a pénzfelvétel opciót. Ez igazándiból nem is baj, ha csak vásárolni szeretnénk kriptovalutákat és az eszköz jó tulajdonságainak listáján felsorolható a széles nyelvválaszték. Az automata tudott angolul, spanyolul, csehül, japánul és németül is. Ez azért ritka.


Amire azonban nagyon kíváncsi voltam Prágában az az, hogy lehet-e készpénzt felvenni egy ilyen kriptovaluta automatából. Amikor beírjuk a Google Maps-be, hogy kriptovaluta atm Prága, akkor sok találatot kapunk, viszont nekem nem volt egyértelmű, hogy épp melyik eszköz támogatja a készpénz felvételt is.


Ezen a térképen láthatjátok, hogy hol lehet készpénzt felvenni a cseh fővárosban Bitcoin ATM-ből:Maga az eszköz, egy az alza által üzemeltetett lerakatban található, valószínűleg kocsival érdemes megközelíteni, bár én elektromos rollerrel tettem azt:


Bitcoin ATM Prágában az alzánál.

Miután belépsz balra kell fordulni és máris látni fogod a Bitcoin ATM-et:


Bitcoin ATM Prágában.

A készpénz felvétele viszonylag egyszerű. Pontosan ugyan olyan módon kell eljárni, mint Bécsben vagy mint Budapesten. Egy nagy különbség viszont van, ez pedig az anonimitás. Hasonlóan a bécsi Bitcoin ATM-hez, de eltérően a budapesti ATM-től, itt nem kell telefonszámot megadnunk. De jó is ez!


Először tehát ki kell választani a “Sell” opciót, mert ugye eladni szeretnénk. 1000 cseh koronás egységekben lehet növelni az összeget, amely megközelítőleg 13.000 forintnak felel meg. Én kipróbáltam a legalacsonyabb összeget és az automata kiírta, hogy mennyi Bitcoin-t kellene neki elküldeni. Látszik továbbá, hogy a tranzakciónak van egy fix költsége is. Ezt érdemes belekalkulálni mindig. Igazándiból csak beolvastam az automata által megjelenített QR kódot és a tárca alkalmazásom segítségével elküldtem a kívánt Bitcoint.


Készpénz felvétele Prágában.


Az automata ezt érzékelte is és egy nyugtát nyomtatott ki, teljesen cseh nyelven. Ezzel nincs is baj, mert Bécsben és Budapesten is ez történt és innentől kezdve csak várni kell egy kicsit, amíg a tranzakciót hitelesítik a blokkláncon.


Sikeres tranzakció és nyugta nyomtatás.

Kint leültem a padon és elszürcsöltem egy liter alacsony-tátrai termelői cseh tejet. Egyébként meg lehetett volna adni egy telefonszámot és akkor egyből értesítenek a tranzakció befejeztéről, de most nem tettem így, szóval vártam egy kicsit.


Ilyen nyugtát kap az ember.

Visszamentem az automatához és a “Redeem Ticket” opciót választottam, mert úgy éreztem már készen vannak a tranzakció hitelesítésével.


Válasszuk a Redeem Ticket opciót.

Ekkor a blokkon lévő QR kódot be kell olvastatni az automata segítségével és kézhez is vehetjük a ropogós cseh bankjegyet:


Készpénz felvétele Prágában.

Nagyjából ennyi lenne tehát a készpénz felvétele Prágában Bitcoin automatából téma. Érdekesnek tartom, hogy például a bécsben euróért vásárolt kriptovalutát Prágában cseh koronában ki tudtam venni. Látszik ugye, hogy a Bitcoin is, mint a többi másik kriptovaluta értékközvetítő szerepet tölt be. Az informatikai réteg pedig biztosítja a fizikailag eltérő lokációk közötti értékcserét.
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top