Hogyan vegyünk fel készpénzt kriptovaluta ATM-ből Bécsben


Hozzáadva: 2020. Június 24. Megtekintve: 253

Első hallásra hihetetlenül hangzik, de az alábbi képeken láthatjátok, hogy a dolog működik. Bécsbe nemrég telepítettek olyan kriptovaluta automatákat, amelyekből eurót lehet felvenni. A bitcoin és társai nagy port kavartak az utóbbi időben és nem mindenki áll a kérdéshez bizalommal, azonban most bemutatom a technológia egy kézzelfogható használati módját.


Új kriptovaluták napi rendszerességgel jelennek meg a piacon és egy kis idő elteltével kriptovaluta tőzsdén is lehet velük illetve a belőlük származó derivatívákkal kereskedni. A tőkeáttételes kereskedéseken sokat vesztők és a róluk elterjedő hírek viszonylag sokat rombolnak a kriptovalutákról kialakított képen, de nem lenne szabad elfelejtkeznünk arról sem, hogy ezeket a virtuális pénzeket alapjában véve nem erre találták ki. A bonyolult matematikai ismertetőt kihagyván inkább egy könnyen érthető példát szeretnék bemutatni.


Budapesti automaták


Aki nyitott szemmel jár Budapesten az megpillantott talán már egy néhány kriptovaluta atm-et. Ezeket, mivel készpénzt tárolnak, nem lehet csak úgy szabadon kihelyezni az utcára és ezért általában valamilyen üzletben vannak. Budapesten az Oktogonon és a Váci úton is találhatunk ilyen eszközöket. Ezek általában kétirányú kriptovaluta automaták, ami azt jelenti, hogy a legnépszerűbb valutákat meg is tudjuk belőlük venni és el is tudjuk nekik adni. A közvetítő valuta a magyar forint.


Sokan persze azt kérdezik, hogy mi értelme van ezeknek az eszközöknek, ha már amúgy is léteznek kriptovaluta tőzsdék és ott nyugodtan lehet kereskedni kriptovalutákkal. Ez a felvetés megállja a helyét, azonban egy kriptovaluta ATM használatával járnak bizonyos előnyök, amelyek nincsenek meg mondjuk egy tőzsdén. Itt főleg az anonimitásról van szó. A tőzsdére való regisztrálás során meg kell adni személyes adatunkat, valamint ha vásárlunk nyilván bankkártyánk adatait is fel kell vinnünk a rendszerbe és ha belegondolunk abba, hogy hányszor élnek vissza ezzel az internetes csalók, nem mindenkinek van kedve csak úgy megadni ezeket a fontos adatokat. Nincs ezzel semmi probléma, mert nekik ott a kriptovaluta ATM.


A magyarországi eszközök esetében, állítólag a pénzmosás megakadályozása céljából minden egyes tranzakció kezdeményezésekor meg kell adni egy telefonszámot, amelyre a megerősítő SMS-t fogadjuk. Nem tudom pontosan e kettő között milyen összefüggés van és ennek a kijátszását sem látom túl nehéznek, de azért maradjuk a szabályos keretek között és használjuk rendeltetésszerűen a kriptovaluta ATM-eket.


Meglepő módon a bécsi kriptovaluta automaták esetében egy kicsit más a helyzet. Nézzük a részleteket.


A koronavírus lecsengésekor megnyitották a határátkelőket Ausztria és Magyarország között, így lehetőségem volt ellátogatni Bécsbe, ahol mint később rájöttem meglehetősen liberálisan állnak a kriptovaluták kérdéséhez. Nyilván ennek mértéke van, csak hogy környezetbe helyezzem ezt a mondatot, Kínában, Indiában és Oroszországban szinte teljes mértékben betiltották a klasszikus kriptovaluták használatát. Kazasztánban is hasonló irányba vezetik a kripto-hajót. Valószínűsítem, hogy állami monopóliummá szeretnék tenni ezt is, mint sok más új technológiát ezekben az országokban.


Vasárnap érkeztem a városba, amikor a Bitcoin-al foglalkozó üzlet nem volt nyitva és csak hétfőn tudtam meglátogatni a helyet. Pontosan ezen a helyen található, a Mária Terézia Strassén ( Maria-Theresien-Straße ) és The House of Nakamoto-nak hívják.


Kriptovaluta ATM Bécsben


The House of Nakamoto Bécsben.

Ha beléptek a boltba a jobb oldalon lesz az automata. Én sajnos nem beszélek németül és, amikor angolul próbálkoztam csevegni a boltban ülő alkalmazottal nem jártam nagy sikerrel. Lehet, hogy ez amolyan helyi specialitás, de nem voltak túl kedvesek az emberek. Ez lényegtelen, mert igazándiból a kriptovaluta ATM-et szerettem volna kipróbálni.


Bitcoin ATM Bécsben.

Szerencsére a kriptovaluta automata beszél angolul és, gyorsan átváltottam a nyelvet és a “Sell” gombra nyomtam.


Bitcoin eladása Bécsben.

A következő lépésben ki kell választani az értékhatárt, nekem ez 250 euró volt.


Értékhatárt kiválasztása.

Itt jön a különbség. A bécsi automata esetében a telefonszám megadása opcionális, ami azt jelenti, hogy megadhatjuk és ekkor a tranzakció befejeztével (amikor fel lehet venni a készpénzt) küldenek egy üzenetet, azonban erre nincs feltétlenül szükség. Ha nem adjuk meg, akkor várnunk kell, de egy online felületen amúgy is ellenőrizhetjük a blokkláncon a tranzakció állapotát.


Minimális kereskedelmi mennyiség.

A minimális kereskedelmi mennyiség 50 euró, ennél kevesebbet nem tudunk felvenni az eszközből, de szerintem ez nem nagy hátrány.


Opcionális SMS értesítés.

A következőekben az automata kiírja, hogy ez mennyi Bitcoin-nak felel meg és erről egy blokk szerű hosszú papírt nyomtat nekünk.


Bizonylat nyomtatása.

Ez teljesen német, számomra értelmezhetetlen, de tudtam, hogy hogyan működnek a budapesti kriptovaluta automaták ezért a blokkon lévő QR kódot beolvastattam a pénztárca alkalmazásom segítségével és elküldtem a kért címre az 50 eurónak megfelelő Bitcoin-t.


Bizonylat német nyelven.

Ez pontosan ugyan úgy megy, mint Budapesten. Semmi meglepetés.


Bitcoin küldése.

Magyarországon kellett várnom néhány órát a tranzakció megerősítésére ezért kicsit izgultam, mert nem szerettem volna Bécsben több időt tölteni, de csodával határos módon egy 20 perc múlva már végeztek is a Bitcoin bányászok a tranzakció hitelesítésével és mehettem is az automatához.


Készpénz felvétele Bitcoin automatából Bécsben


A Redeem ticket opció.

A pénz felvétele nagyon egyszerű. Igazándiból már csak a blokkot kell visszavinni a kriptovaluta automatához és a “Redeem Ticket” opciót kiválasztva csak be kell a rajta lévő QR kódot olvastatni és a ropogós 50 eurós bankjegyet kiadja az alábbi módon:


Készpénz felvétele.

Úgy gondolom ez egy hatalmas lépés volt a kriptovilágban. Ezek bizonyítják tehát, hogy egy ilyen virtuális pénznek valós pénzzel kifejezhető értéke van. Nem szabad megfeledkeznünk a felmerülő költségekről sem. Nyilván ez nincs ingyen, a kriptovaluta automatának van kezelési költsége, illetve az euró Bitcoin árfolyamot és önkényesen számolják, de ez ellen egyelőre nem tudunk védekezni. Fogjuk ezt úgy fel, mint valamiféle pénz megőrzési díjat. Senki nem fog ott állni az utcán nekünk ingyen és készenlétben állni több ezer euróval a zsebében, hogy abból majd adjon nekünk, amikor éppen úgy tartja kedvünk.


A tranzakció sebessége


A készpénzfelvétel sebességével kapcsolatban fontos még megemlíteni egy dolgot. Amikor elküldjük a kért mennyiségű Bitcoin-t, a tranzakciót meg kell várnunk és ez időt igényelhet. Ekkor bizonyos pénztárca alkalmazásokban be lehet állítani a még megengedett összeget, amit a tranzakcióért hajlandóak vagyunk kifizetni. Ezt minél magasabbra állítjuk, annál gyorsabban fogják nekünk végrehajtani az eladást. Ha sürgősen szeretnénk készpénzhez jutni, mert mondjuk külföldön tartózkodunk érdemes lehet magasabb tranzakciós díjjal próbálkozni.


Amit még feltétlenül érdemes lenne megvizsgálni az a nagyobb összegű tranzakció kérdése. Láthattátok, hogy az elején 250 eurónál választják el a tranzakciós összeget. Kíváncsi lennék az 1000 vagy akár több 1000 eurós tartományokra. Kétlem, hogy ezekben az eszközökben nagyobb mennyiségű készpénz lenne. Valószínűleg, ha ilyen igényeink vannak közvetlenül kell felvenni a kapcsolatot a kriptovaluta ATM üzemeltetőjével. Valakinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata? Ha igen, akkor kommentbe írja meg!
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top