Hogyan vegyünk fel készpénzt kriptovaluta ATM-ből


Hozzáadva: 2020. Június 19. Megtekintve: 338

Kriptovalutákkal való kereskedés természetesen nagyon izgalmas dolog. Sokat lehet vele keresni és természetesen bukni is. Ezeket egyébként feltétlenül nem erre találták ki, hanem valamiféle értéket képviselő közvetítő eszközként kellene rájuk tekintenünk. Ennek az elméleti modellnek a manifesztációja a kriptovaluta automata. A következőekben nézzük, hogyan kell belőle készpénzt felvenni.


Megszoktuk, hogy amikor odaállunk a készpénz kiadó urna elé, behelyezzük bankkártyánkat, beírjuk PIN kódunkat és kiválasztjuk a felvenni kívánt összeget, azt az automata szinte pillanatok alatt kiadja nekünk készpénz formájában. Hasonló működést várunk el akkor is, amikor kriptovaluta automatát használunk. A technológia viszonylag új, ezért még a fővárosban sem találhatunk túl sok helyszínen ilyen kriptovalutát váltó gépezetet.


Felfedezőtúrám folyamán továbbá rájöttem arra is, hogy vannak olyan automaták, amelyeket már nem lehet megtalálni, illetve ha valamilyen üzletben helyezték el őket, bizonyos esetekben az üzlet nincs nyitva így nem tudjuk használni az automatát.


Az előző bejegyzésben beszámoltam a kriptovaluta ATM használatának lépéséről. Ekkor készpénzért cserébe Bitcoint vásároltam és ez a folyamat viszonylag gyorsan lezajlott. A Bitcoin automata egyébként az Oktogonon található, az érdeklődők kedvéért az alábbiakban mellékelnék egy térképet:


Egy hamburgerezőt kell tehát keresnünk, ha megtaláltuk fáradjunk be a bejáraton és a kriptovaluta automata a jobb oldalon lesz egy néhány lépésre rendeléseket felvevő pulttól.


Bitcoin automata az Oktogonon.

Mutatom is a következőképpen a kinézetét:


Kriptovaluta automata Budapesten az Oktogonon

A kriptovaluta vásárlása viszonylag egyszerű, túl sok személyes információt sem kell hozzá megadnunk, hiszen a kriptovaluták alapvető ötlete az anonim tranzakciók végrehajtása és számlák üzemeltetése. Tőlem egy telefonszámot kért el a gép és erre jött egy rövid szöveges üzenet a megerősítő kóddal. Néhány másodperc múlva pedig már láttam is az automatába behelyezett pénznek megfelelő Bitcoin egyenleget is.

Telefonszám megadása.

A következőekben fordítsuk meg a játékot és ne Bitcoint vegyünk, ha nem próbáljuk meg azt az automata segítségével eladni. Milyen praktikus lehet ez a például ha külföldre utazunk és nem szeretnénk feleslegesen valutát magunkkal cipelni, mert mondjuk egy veszélyesebb országot látogatunk meg vagy nem szeretnék bajlódni utazás közben a pénz logisztikájával.


Ilyen esetben megoldható a dolog úgyis hogy, feltankoljuk Bitcoin pénztárcánkat és mikor odaérünk a célországba keresünk egy hasonló kétirányú tranzakciók végrehajtására alkalmas kriptovaluta automatát és egyszerűen helyi pénzben felvesszük a kívánt összeget.


Hasonló mutatványt hajtottam végre én is ezzel az eszközzel. A már előzetesen feltelepített Bitcoin pénztárcámban megközelítőleg 15.000 forintnak megfelelő kriptovalutát tároltam és ebből szerettem volna az automatának egy kicsit eladni. Ahogyan láttam a minimális kereskedelmi mennyiség 10.000 Ft.


A első lépésként a kijelzőn az eladás gombot kell megnyomnunk, majd be kell állítanunk a kívánt összeget.

Be kell állítanunk a kívánt összeget.

Ennek megfelelően az automata ki fog nekünk nyomtatni egy nyugta szerű papírt és ezen lesz a fogadó pénztárca címe. Ennek a pénztárcának a címére kell elküldeni az előzetesen beállított Bitcoint.

Elküldtem a Bitcoint a telefonomról.

Ezt nagyon egyszerűen kriptovaluta tárca alkalmazásunk segítségével megtehetjük ha beszkenneljük a blokkon lévő QR kódot.

Kriptovaluta eladása készpénzért.

Miután elküldtük a Bitcoint az automata üzemeltetőjétől kapni fogunk egy üzenetet illetve a blokkon is fel van tüntetve, hogy várnunk kell egy kicsit, amíg az egyenleg jóváírásra kerül. Jól ismerjük már a blokklánc technológiát és tudjuk, hogy a tranzakciók teljesítéséhez szükséges idő nagyban függ az infrastruktúrát felépítő bányászok számától illetve egyéb tényezőktől is. Nyilván amikor hagyományos bankunk ATM-jét használjuk, mivel az egy centralizált rendszer a tranzakciók ehhez képest pillanatszerűen mennek végbe.

Készen is lennénk.

Amint a tranzakció hitelesítésre került felkereshetjük barátunkat és a már előbb említett QR kódot használva hozzájuthatunk készpénzünkhöz. A tranzakció befejezéséről meggyőződhetünk egy online blokkláncott követő rendszeren keresztül is, de egyébként amikor a tranzakció hitelesítése került SMS-t kapunk az automata üzemeltetőjétől is.

Itt a készpénz is.

Végezetül pedig ne felejtsünk el enni egy nagyon finom Angus marhás is hamburgert is a helyen, hiszen ez isteni finom!

Vendégeljük meg magunkat!Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top