Hogyan vegyünk fel készpénzt Bitcoin automatából és mik a költségei?


Hozzáadva: 2020. Augusztus 26. Megtekintve: 351

Ha el szeretnéd adni Bitcoin-odat, akkor azt megteheted egy Bitcoin automatánál. Budapesten már egy ideje vannak olyan eszközök, amelyek segítségével készpénzre válthatod kriptovalutádat és ebben a bejegyzésben megmutatom hogyan kell egy ilyen kriptovaluta automatát használni. Az eszköz Budán található a Széll Kálmán téren egy étteremben, így ha erre jársz érdemes kipróbálni, azonban először nézzük részletesen a Bitcoin eladását és annak költségeit is.


Az első mozzanat volt a Bitcoin automata felkeresése. A múltkor már bemutattam néhány budapesti kriptovaluta automatát és ezeket is a Google Maps segítségével találtam meg. Így történt ez most is. Csatolnám a budai eszköz helyzetét:A lényeg tehát, hogy el kell menni a Széll Kálmán térre és a villamos megállótól néhány lépésre egy ilyen hamburgerezőt kell keresni:


Bitcoin ATM Budapesten.

Amint ez megvan, a bejárat után a jobb oldalon kell keresni az automatát:


A Bitcoin ATM Budapesten.

Mivel most készpénzt szeretnénk felvenni a Bitcoin eladása gombot kell kiválasztani:


Bitcoin eladása gomb.

A következő az értékhatár kiválasztása:


Az értékhatár kiválasztása.

Majd meg kell adni egy telefonszámot, amelynek segítségével azonosítják a tranzakciót. Ez a lépés a már bemutatott osztrák és cseh automaták esetében nincs, ha teljes anonimitást szeretnél használd azokat.


Meg kell adni egy telefonszámot

Ma 10.000 forintot szerettem volna felvenni a Bitcoin automatából és így kiválasztottam ezt az értéket. A következő képernyőn láthatjuk, hogy ebben az esetben az eszköznek van egy 1000 forintos fix díja.


Bitcoin eladása Budapesten.

Amint megnyomjuk a zöld gombot az automata ki fog adni egy nyugtát:


A kiadott nyugta.

A nyugta így néz ki:


Nyugta

Találunk rajta egy QR kódot és ezt kell beolvastatni a Bitcoin pénztárca alkalmazás segítségével és így tudjuk majd elküldeni a megadott címre a megfelelő mennyiségű kriptovalutát:


A Bitcoin elküldése

Elküldtem a 38.95 dollárnak megfelelő Bitcoin-t:


A Bitcoin elküldése

Az látszik, hogy ha átváltom a napi középárfolyamon a dollárt, akkor 11.655 forintot kapok:


A Bitcoin átváltva.


Tehát a 10.000 forint felvétele nekem igazándiból 11.655 forintba került, ami azt jelenti, hogy megközelítőleg 16% a tranzakciós költség. A cseh eszközök esetében ennél azért jóval kedvezőbb a helyzet. Nyilván nagyobb összegek mozgatásánál a fix költség százalékos aránya csökken, viszont nem tudom melyik eszköz milyen árfolyammal számol és ettől is jelentősen függ ez a díj.


Mivel megadtam a telefonszámomat a tranzakció befejeztével az operátor küldött egy üzenetet és ez jelzi azt az időpillanatot, amikor vissza lehet menni az eszközhöz felvenni a pénzt:


Üzenet az operátortól.

Ha ez megtörtént, akkor szelvény beváltása menüpontot kell választani:


Szelvény beváltása.

És be kell olvastatni az automatával a QR kódot, ami a nyugtán van:


A QR kód beolvasása.

Az utolsó lépés pedig a készpénz elvétele:


A készpénz elvétele.

Hát ennyi lenne. Nem túl bonyolult. Kriptovaluta kereskedőknek, bányászoknak javasolt az automata használata!
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top