Hogyan programozzak PHP-ban? - Összefoglaló lecke (5)


Hozzáadva: 2020. Május 20. Megtekintve: 215

Az ötödik lecke alkalmával úgy döntöttem érdemes összefoglalni az eddig ismertetetteket. Az előző leckét során volt szó változókról tömbökről függvényekről illetve picit be tekintettünk a php ciklusai ba is. Az utolsó lecke alkalmával pedig bemutattam hogyan kell használni a feltételes elágazásokat. Ebben az összefoglaló leckében nézzük tehát hogyan lehet ötvözni mindazt amit eddig tanultunk és ezáltal létrehozni egy meglehetősen intelligens programot.


Nézzük is tehát akkor az első példa kódot amelynek során változókat, függvényeket, tömböket és feltételes elágazásokat fogunk használni. A függvény, amelyet meghívunk nagyon egyszerű feladatot lát el.


Szavakkal leírva tulajdonképp annyiról van szó, hogy az egyetlen bemeneti paraméter alapján felépít egy bizonyos tömböt amelyben egy autó árát tárolja. A függvényt meg lehet hívni különböző értékekkel és ezektől függően mindig más árat fog kiírni.


Az alábbiakban ismertetem tehát a forráskódot. Ehhez használjuk a Terminált és a Vim szövegszerkesztő programot. Amint megnyitottuk új fájlunkat, amit elnevezhetünk például test.php-nek másoljuk be a következő forráskód részlet:

<?php
function fuggveny($valt){
  if($valt == 1){
   $tomb['auto'] = 1000000;
  }
  else{
   $tomb['auto'] = 2000000;
  }
  foreach($tomb as $key => $value){
   echo $key." => ".$value.PHP_EOL;
  }
}
fuggveny(1);
fuggveny(2);
?>

Ha Mac-en dolgozunk a következőt kellene látnunk a Terminálban:


Futtassuk a programot és láthatjuk, hogy a kiírt érték a függvény hívási paraméterének függvényében változik:


Ezzel tehát végeztünk a PHP nyelv alapvető ismereteivel.
Ha érdekel tekintsd meg az előző leckét is: Hogyan programozzak PHP-ban? - Feltételes elágazások (4)Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top