Hogyan programozzak PHP-ban? - Függvények használata (2)


Hozzáadva: 2020. Május 18. Megtekintve: 376

Úgy gondolom aki továbbra is velem tart és olvassa ezeket az ingyenes online PHP programozással kapcsolatos leckéket azt valamilyen szinten érdekli a programozás és szeretném megtanulni hogyan kell függvényeket használni akkor amikor például weboldalt fejlesztünk. Az ilyen érdeklődő diákoknak készítettem el a következő bejegyzést, amelynek nehézségi foka nem túl magas és hogyha végigkövetjük a következő egyszerű lépéseket, akkor egy olyan nagyon hatékony tudunk elsajátítani, amelynek segítségével elkezdhetjük fejleszteni első webes alkalmazásunkat.


A webes világban az egyik legelterjedtebb programozási nyelv a PHP és szerveroldali programok fejlesztése során használják. Az előző útmutatóban bemutattam hogyan kell kiírni valamit a kimenetre illetve azt is megnéztük hogyan kell két számot összeadni.


Az előzőekben már változókat is bevezettünk, megismerkedtünk a $ jellel. A következőekben be fogok mutatni egy olyan programkód részletet, amely egy függvényt valósít meg.


A PHP programnyelv tárgyalása során nagyon fontos megjegyezni azt, hogy a függvényeknek, pongyolán fogalmazva értékekkel adjuk át a változókat. Ha pontosan szeretnénk beszélni a témáról, akkor azt lenne helyes mondani, hogy a függvényhívás során a változókra mutató mutatók lemásolódnak és ezek adódnak át a függvénynek.


Amikor tehát a függvényen belül módosítunk egy változót ne várjuk azt, hogy annak a függvény lefutása során is lesz eredménye. Ezek kívül nem fognak látszódni. Ez azért van mert a lemásolt mutatót változtattuk és a változó érintetlen maradt.


Akinek ez a rövid okfejtés egy kicsit bonyolultnak hangzik annak azt javaslom ne próbálja meg hosszú idő ráfordításával megérteni inkább csak tanulmányozza a következő PHP függvényt és kísérletezzen egy kicsit a függvényhívásokkal.


Az első lépésként tehát a már megszokott módon keressük meg Terminálunkat, nyissuk azt meg majd a Vim szövegszerkesztő segítségével nyissunk meg egy üres szöveges fájt amibe írjuk be a következő PHP kódrészletet.


function osszead($valt1,$valt2){
  $eredmeny = $valt1 + $valt2;
  return $eredmeny;
}
echo osszead(3,4).PHP_EOL;
?>

Akkor egy kicsit magyarázom a dolgot. A fenti php kód segítségével létrehoztunk tehát egy függvényt "osszead" néven, amely két változót kap paramétereként ezeket $valt1 és $valt2-nek neveztem el. Nézzük mi történik a függvényen belül.


A függvény nagyon egyszerű feladatot valósít meg hiszen csak összead két változót és visszaadja ezek összegének értékét.Végezetül pedig a függvényt meghívjuk kedvenc 3 és 4 értékünkel és így a kiírt eredmény természetesen 7 lesz.


Függvényeket akkor érdemes használni hogyha bizonyos műveleteket gyakran elvégzünk és nem szeretnénk minden egyes alkalommal leírni ugyanazt a kódrészletet hiszen ez kódismétléshez vezetne és egy idő után teljesen áttekinthetetlenné válna a program.


A függvények használata természetesen nagyon fontos lesz akkor amikor objektumokkal dolgozunk. Egyelőre legyen elég ennyi. Azt javaslom alaposan tanulmányozzátok át a fenti kódrészletet és írjatok az alábbi mezők segítségével hozzászólást hogyha valami esetleg nem lenne világos.

Ezzel végeztünk is a függvények alapvető programozásával.

Ha érdekel tekintsd meg az következő leckét is: Hogyan programozzak PHP-ban? - Tömbök használata (3)

Itt pedig megtalálod az előző leckét is: Hogyan programozzak PHP-ban? - Első lépések (1)Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top