Hogyan programozzak PHP-ban? - Tömbök használata (3)


Hozzáadva: 2020. Május 19. Megtekintve: 284

A mai leckében ismét egy nagyon fontos dolgot fogunk megtanulni. Fényt derítek arra, hogy a PHP nyelvben van lehetőség tömbök használatára. Megmutatom mire is jók a tömbök! Amikor programozunk gyakran használjuk őket, hiszen sokszor van az hogy rendszerezetten szeretnénk adatokat tárolni. A tömbök pontosan ezt a célt szolgálják.

A következőekben egy nagyon egyszerű kis kódrészlettel fogunk megismerkedni, amelynek segítségével demonstrálom a tömbök használatát a PHP nyelvben. A tömbök azért nagyon fontosak, mert gyakran van, hogy bizonyos adatokat össze szeretnénk kapcsolni és így kívánjuk őket eltárolni. Egy nagyon egyszerű példa lehet az ha személyekről van szó és szeretnénk az ő életkorukat elmenteni, majd amikor szükségünk van rá újra használni ezeket.


Ezt a feladatot egyszerű változók segítségével nem tudnánk megoldani. Ha valaki ügyes írhat rá egy PHP függvényt viszont az nagyon nyakatekert megoldás lenne.

Kezdjük is tehát az ismerkedést az új anyaggal. Nyissuk meg kedvenc szövegszerkesztő programunkat én ezekben a leírásokban a VIM-et használom, amely egy nagyon praktikus kis szövegszerkesztő program. A "vim" parancs kiadásával tudjuk elindítani egy Terminálban. Ne felejtsük el utána írni a fájl nevét. Tehát például: "vim test.php".


Első lépésben tehát egy "$kor"-nak nevezett tömböt fogunk használni, amely kulcs/érték párokat fog tárolni. A következő kódrészletben mindösszesen három eleme lesz és itt befogom mutatni azt is hogy hogyan kell végigmenni ezeken az elemeken.


<?php
  $kor['Karcsi'] = 19;
  $kor['Lajos'] = 34;
  $kor['Eszter'] = 22;
  echo $kor['Karcsi'].PHP_EOL;
  echo $kor['Lajos'].PHP_EOL;
  echo $kor['Eszter'].PHP_EOL;
?>


Mutatom a forráskódot, amelyet a Terminálban készítettem:Lépjünk ki a VIM-ből a kettőspont wq [ENTER] kombinációval és futtassuk a programot a "php test.php" parancs kiadásával. Ezt az eredményt kell kapnunk:Látszik, hogy a tömb kulcsainak segítségével ki tudtuk írni a kimenetre az adott személyek életkorát. Tehát, ha valaki megkérdezi a programtól, hogy hány éves például Eszter akkor az tud rá válaszolni.

A következőekben módosítsunk egy kicsit a kódon és használjuk az alábbiakat:


  $kor['Karcsi'] = 19;
  $kor['Lajos'] = 34;
  $kor['Eszter'] = 22;
  echo $kor['Karcsi'].PHP_EOL;
  echo $kor['Lajos'].PHP_EOL;
  echo $kor['Eszter'].PHP_EOL;
  foreach($kor as $nev => $eletkor){
   echo $nev." ".$eletkor.PHP_EOL;
  }
?>


Mutatom hogyan néz ez ki a Terminálban:
Az utolsó három sorban hozzáadtam egy ciklust, amely végigszalad az egész tömbön és kiírja mind a kulcs mind az eltárolt értékeket. Ezáltal tudni fogjuk, hogy melyik személy hány éves. Ez egy nagyon praktikus módja az információ letárolásának. Futtassuk a programot és láthatjuk a kívánt értékeket a kimenenten:Ezzel végeztünk is a tömbök alapvető programozásával.
Ha érdekel tekintsd meg az következő leckét is: Hogyan programozzak PHP-ban? - Feltételes elágazások (4)
Ha érdekel tekintsd meg az előző leckét is: Hogyan programozzak PHP-ban? - Függvények használata (2)Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top