Hogyan programozzak PHP-ban? - Feltételes elágazások (4)


Hozzáadva: 2020. Május 19. Megtekintve: 236

Ebben a leckében szintén egy nagyon fontos dolgot fogunk megtanulni ez pedig az feltételes elágazások használata PHP nyelvben. Nagyon gyakran van az, hogy programozás során valamilyen döntést kell bírnunk programunkat. Ekkor feltételes elágazást használhatunk. Gondoljunk csak bele mi van akkor, ha például el kell dönteni egy számról, hogy páros vagy páratlan-e. Hasonló a helyzet ha egy adat például fiúkat és lányokat is reprezentálhat és annak függvényében, hogy milyen nemű az adott illető más ágra kell vinnünk programunkat.


Ha figyelmesen követted az előző leckéket, akkor már megismerkedhettél a változókkal, függvényekkel és a tömbökkel is. A feltételes elágazások elsajátításával kiegészítheted tudásodat és ezzel már egész komoly programokat is össze tudsz majd rakni.


A következőekben nézzünk tehát egy néhány egyszerű példát, amelyek segítségével demonstrálom hogyan működnek a feltételes elágazások PHP nyelvben. Mivel az már a negyedik lecket, azt feltételezem, hogy mindenki tud szöveget szerkeszteni Linux illetve Mac rendszereken. Ehhez a már jól megszokott VIM-et fogom használni.


Nyissunk tehát egy új fájlt és írjuk bele a következő PHP forráskódot:


<?php
  $valt = 3;
  if($valt == 2){
  echo "kettő".PHP_EOL;
  }
  else{
  echo "nem kettő".PHP_EOL;
  }
?>

A Mac Termináljában a forráskód a következő alakot ölti:Futtassuk a programot a megszokott módon és az elvárt kimenetet kapjuk, hiszen 3 nem egyenlő kettővel:A következőekben írjuk át a kezdeti változó értékét 2-re és nézzük meg hogyan módosul a kimenet:


<?php
  $valt = 2;
  if($valt == 2){
  echo "kettő".PHP_EOL;
  }
  else{
  echo "nem kettő".PHP_EOL;
  }
?>

A Mac Termináljában a módosított forráskód a következő alakot ölti:


Futtassuk a programot és látjuk, hogy a kimenet úgy módosult, ahogyan azt elvártuk tőle.


Ezzel tehát végeztünk a feltételes elágazások alapvető ismereteivel.
Ha érdekel tekintsd meg az előző leckét is: Hogyan programozzak PHP-ban? - Tömbök használata (3)
Ez pedig a következő lecke: Hogyan programozzak PHP-ban? - Összefoglaló lecke (5)Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top