Hogyan működik a Bitcoin és legális-e?


Hozzáadva: 2020. Június 20. Megtekintve: 247

Az első hivatalos kriptovaluta megjelenése óta eltelt már jó néhány év, azonban az emberek többsége még mindig bizalmatlan a virtuális fizetőeszközök használatával kapcsolatban. Ezt főleg a bonyolult matematikai és technológiai háttérnek, illetve virtuális létezésnek köszönhetjük. Nagyon nehéz egy olyan valaminek értéket tulajdonítani, amelyet nem tudunk kézbe venni. Bizonyos országok, mint mondjuk Kína, India vagy Oroszország mára nagyon szigorúan szabályozzák a kriptovaluták használatát.


Mivel személy szerint egy nagyon érdekes világnak tartom szeretnék a következőekben beszámolni a kriptovaluták alapvető működéséről és jelenlegi magyarországi helyzetükről.


Rövid tudományos ismertető


Az egyszerűség kedvéért nézzük a legismertebb kriptovalutát, a Bitcoint.


A részletes matematikai ismertetőt mellőzvén ismerkedjünk meg egyenlőre a hash függvény fogalmával. A blokkláncon alapuló hitelesítési technológiának ez az alapvető eleme.


Itt igazándiból egy egyirányú leképzésről van szó, amelyet nagyon nehéz megfordítani. Hasonló elven titkosítják egyébként fizetési adatainkat is, illetve olyan HTTPS kapcsolaton keresztül kommunikáló weboldalak is ehhez hasonló technológiát alkalmaznak.


Egy hash függvény képes bemeneti adatot teljesen értelmetlen, de egyedi kódsorozattá konvertálni. Alapvető tulajdonsága az, hogy a bemeneti adaton egy nagyon kicsit és módosítunk a kimenet teljesen megváltozik. Pontosan ez a tulajdonság adja a blokkláncon hitelesített tranzakciók megmásíthatatlanságát.


Miért hívják blokkláncnak?


A Bitcoint tranzakciók hitelesítése során használt adottszerkezetet azért hívják blokkláncnak, mert az újonnan érkező tranzakciók folytonos módon kapcsolódnak hozzá a múltbéli tranzakciós adatokhoz. Ezt a láncot pedig a már előbb említett es függvény segítségével alakítják ki és ez azt jelenti, hogy ha múltbéli adatokban történne valamiféle változás az alapvetően megváltoztatná az utána következő adatokat is.


Decentralizált rendszer


Amikor hagyományos pénzt használunk nyilván szükség van egy szervre, amely nyomtatja a bankjegyeket, beváltja az elszakadtakat és nyilvántartja, hogy épp mennyi van forgalomban. Ez költséges és megbízható szervezetet kíván, valamint az inflációt is folyamatosan figyelni kell. Ezeken a területen reformálnak a digitális valuták.


Nincs fizikai pénz, nincs szükség központi szervre és az inflációt is valamilyen szinten kordában tartják. Fontos, hogy csak az arra jogosultak tudjanak pénzt adni a másiknak, magyarul ha van egy Bitcoinom, azt nem lenne szabad 2 embernek odaadni. Az ilyen jellegű hitelesítéseket végzik a bányászok és jutalmuk hasonló módon digitális pénz. Ezek egymástól független, mára farmokká nőtt szerverparkok, tehát nincs központi szerv az rendszerben.


Kriptovaluta bányászata


A tranzakciókat a már említett hash függvények generálásával hitelesítik. A kimeneti adatsornak valamilyen feltételeket kell teljesíteniük, és a feltételek szigorításával lehet változtatni a bányászat nehézségét. Ha esetleg emelkedne a Bitcoin értéke egyre több bányász jelenne meg és a túlzott kapacitás túlkínálatot eredményezhetne. Ez egyébként megtörténik a klasszikus ezüstbányákkal is. Ha drága az ezüst sokan bányásznak és ez hirtelen áresést okozhat. Ezt elkerülvén emelik a nehézséget. Mára egy mezei számítógép segítségével nem lehet pozitív profittal kriptovalutát bányászni, ezért más kifinomultabb módszerekhez kell fordulni, ha pénzt szeretnénk keresni kriptovalutákkal.


Mi az értelme a kriptovalutáknak?


Főleg az anonimitás és az egyszerűség. Egy nemzetközi banki tranzakció meglehetősen sok időt vesz igénybe. A bankszámlát először meg kell nyitni, itt szigorú feltételeknek kell megfelelni, anonimitásról nem nagyon beszélhetünk. Egy kriptovaluta tárcát annak hash kódja azonosít. A legtöbb telefonos alkalmazás nem kér különösebb személyes adatot, csak generál nekünk egy ilyen kódot. Ennek segítségével szabadon küldhetünk és fogadhatunk például Bitcoint. A tranzakciós egészsége ugyan erősen függ a rendszerben szereplő bányászok számától és egyéb más paraméterektől is, de viszonylag gyorsnak mondható. Természetesen az hogy éppen melyik országban tartózkodunk, mely országnak vagyunk az állampolgárai egyáltalán nem számít. Közvetett hatásairől beszélve pedig elmondhatjuk, hogy a bányászathoz használt célhardwarek megnövekedett kereslete hatalmas technológiai fejlesztéseknek ad impulzust. Ha értjük technológiai hátteret a bányászattal akár pénzt is kereshetünk.


A kriptovaluták veszélyei


Mivel az új technológia még gyerekcipőben jár nem szabad elfeledkeznünk a kockázatokról sem. számtalan hírt olvashatunk az interneten, megyek arról számolnak be hogy sok felhasználó pénztárcájából eltűntek a digitális valutát, illetve az egyik legnépszerűbb módszer a csalóknak az, hogy nyitnak egy kriptovaluta kereskedelmi platformot és amikor már jó nagy a kereskedett mennyiség csődöt jelentenek és lelépnek a begyűjtött kriptopénzekkel. Hasonló dolog történt egyébként például Japánban. 2014-ben a világ legnagyobb kriptovaluta tőzsdét érte hacker támadás és ennek következtében 850.000 bitcoin tűnt el. A platformot egy francia kriptovilágban jártas vállalkozó alapította, akit a botrány során Japánban sikkasztás vádjával őrizetbe vettek, de 2019-ben ártatlannak találták. Mark Karpelès a hackertámadást követően felhívta a kriptovaluta tőzsdék sebezhetőségére, miszerint az ilyeneket nem lehet teljesen kivédeni.


Ez be is következett, 2018 januárjában a Coincheck-ből tűnt el több milliárd japán yennek megfelelő kriptovaluta.


Az egyik legnagyobb problémát a titkos kulcsunk tárolása jelenti. Biztonságos megoldás lehet ha azt egy hideg pénztárcában, az internettől leválasztott állapotban tároljuk. Például felírhatjuk egy darab papírra is, így az orosz hackerek nem jutnak hozzá. De mi van ha betörnek hozzánk?


Ismerjük továbbá azt a megoldandó problémát is, hogy ha valaki rendelkezik a teljes hálózat hashkapacitásának több, mint 50 százalékával, az képes lehet visszafejteni a múltbéli tranzakciós adatokat.


Magyarország és a kriptovaluták


Ahhoz képest, hogy vannak olyan országok, ahol a kriptovaluták nevét kiejteni sem lehet, Magyarországon viszonylag szabad a pálya. Olyannyira, hogy ha szeretnénk akár készpénzért is vásárolhatunk digitális pénzt. Erre a feladatra valók a kriptovaluta automaták és velük 2020-ban néhány budapesti helyszínen is találkozhatunk. Különösen szerencsés helyzetben vagyunk, ha szeretjük a hamburgert, hiszen furcsa módon hamburgerezőkben érzik jól magukat a kriptovaluta atmek. Találtam egyébként euró bankjegyet elfogadó gépet is. Használatuk meglehetősen egyszerű, alapvető telefonos ismeretekre van csupán szükség.


Milyen esetekben lehet jó a kriptopénz?


Nagyon egyszerű példa lehet az utazás. Egyre gyakoribbak például az olyan amerikai turisták, akik az USA-ból Dél-Amerikába utaznak. Tudjuk, hogy mondjuk Brazíliában nem túl jó a közbiztonság és ekkor érdemes lehet kriptopénzt vinni.


Magyarul az indulási országban feltöltjük Bitcoin számlánkat és amikor megérkeztünk keresünk egy kriptovaluta automatát, amelyből felvesszük az adott ország valutájában a pénzünket. Mindig annyit, amennyit szeretnénk.


Hasonlóan járhatunk el, ha mondjuk két ország között nagyobb pénzeket szeretnénk gyorsan mozgatni. Bitcoin segítségével el tudjuk küldeni magunknak pénzünket és otthon egy kriptovaluta atm segítségével hozzájuthatunk készpénzünkhöz.


Látjuk tehát, hogy a kriptovaluták és használatuk alapvetően változtatják meg a pénzről kialakított elképzelésünket és bármennyire is szkeptikusak vagyunk, az egyre népszerűbbé váló kriptovalutákon alapuló megoldások számának növekedését nem hanyagolhatjuk el többé. Járjunk nyitott szemmel a világban és próbáljunk meg minél több modern technológiát elsajátítani!


Ezzel úgy gondolom csak nyerhetünk...
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top