Hogyan kereshetünk pénzt Bitcoin-al?


Hozzáadva: 2020. Március 24. Megtekintve: 355

A kriptovaluta az egyik legjobban felpörgött téma, amivel manapság az informatika világában találkozhatunk. Az elektronikus fizetőeszközök között a legnépszerűbb a Bitcoin, amelyet nagyon sokféle megvilágításban tárgyalnak a mind a szakemberek mind a sarlatánok. A kriptovalutákra sokan kételkedve tekintenek és vannak olyan szkeptikusok is, akik csalásnak tekintik az egész iparágat. Azonban a helyzet nem ilyen egyszerű, nem lenne helyes azt állítani, hogy a kriptovalutákat mások átverésére találták ki.


Alapvetően onnan kell kiindulnunk, hogy a Bitcoin és társai a hétköznapi életben használt pénzhez nagyon is hasonlító eszközök, annyi különbséggel, hogy nincs olyan fizikai megjelenési formájuk mint a papírpénz vagy a pénzérme, valamint nem létezik egy központi szerv, amely felügyelné a forgalmukat. Aki tehát azt állítja, hogy a kriptovalutákat csalásra találták ki azt is állíthatná, hogy a hétköznapi értelemben vett pénzt is csalásra találták ki. Ez természetesen nem igaz, viszont vitathatatlan az is, hogy ezekkel az eszközökkel vissza lehet élni.

A való életben, ha valaki hamis pénzt állít elő bűncselekményt követ el vagy ha valaki kivesz egy másik ember pénztárcájából pénzt annak is felenie kell a törvény előtt cselekedeteiért. Hasonló a helyzet a kriptovalutákkal is és sajnos hasonló visszaélésekkel találkozhatunk a kriptopénzek világában is. Amennyiben elfogadjuk a pénzügyi világ ilyen jellegű működését (nincs is talán nagyon más választásunk) a magunkévá tehetünk néhány olyan teljesen legális módszert, amelyek segítségével gyarapíthatjuk kriptovagyonunkat.


1. Kereskedés Bitcoin-al


Ezt a módszert talán nem is kell túlságosan részleteznem, hiszen nagyon hasonló az értékpapírokkal való kereskedelemhez. A lényeg, hogy olcsón veszünk, mondjuk forintért vagy dollárért kriptovalutát és drágán adjuk el. A kereskedelem apró fortélyaira nem térnék ki, akit érdekel olvasson utána egy tőzsdével foglalkozó könyvben vagy weboldalon. Amire talán felhívnám a figyelmet az az, hogy a kriptovaluták általában sokkal szeszélyesebben változtatják piaci áraikat, mint a részvények és emiatt a velük való kereskedelem sokkal több veszélyt rejthet magában. A Bitcoin árfolyama a tavalyi évben megközelítőleg 3200 dollár és 12500 dollár között mozgott, ami jelentősen meghaladja a részvények változásának dinamikáját.


Sokan tartanak a Bitcoin-al való kereskedéstől, és nem is teljesen alaptalanul, hiszen a tranzakciós weboldalak bármikor becsukhatják a kaput, ahogyan az meg is történt 2014-ben a Mt. Gox-al. Az oldalt 2010-ben indították Japánban és 2014-ben a Bitcoin tranzakciók több mint 70%-át kezelték rajta, amikor az oldalt leállították és technikai problémára hivatkozva beszüntették a kifizetéseket. Azt állították, hogy több, mint 850.000 Bitcoin veszett el az ügyfelektől. A vezérigazgatót a japán rendőrség ugyan letartóztatta és 4 év felfüggesztettet vartak a nyakába, viszont ez nem sokat boldogította a betéteseket, akiknek jelentős veszteségekkel kellett szembenézni a Mt. Gox csődje miatt.


Érdekes lehet: Az emberélet ára Japánban


2. Kriptovaluták bányászata


Ez a módszer meglehetősen egyedi. Mivel a kriptovaluták mozgását nem egy központi szerv ellenőrzi a bennük végzet tranzakciókat “önkéntesek”, más néven hálózati csomópontok kezelik. Ez azt jelenti, hogy amikor valaki átad egy másik személynek egy kriptovalutát azt valakinek le kell ellenőriznie, hiszen nem biztos hogy a forrás személy rendelkezik elegendő valutával, illetve más feltételeknek is teljesülnie kell. Természetesen senki sem szeret ingyen dolgozni és ezért a munkáért jutalom jár. A tranzakciók hitelesítése nem könnyű feladat, hiszen meglehetősen bonyolult matematikai feladványt kell megoldani annak érdekében, hogy az ügylet hitelesítésre kerüljön. Ami tovább nehezíti a dolgokat az a következő. Amikor bekerül egy ilyen tranzakció a rendszerben, annak hitelesítésért többen is versengenek és aki előbb fejezi be a matematikai feladvány megoldását az kapja meg a jutalmat a többi pedig hoppon marad.


Ezekre a feladatokra úgynevezett cél-hardware-eket fejlesztettek ki, amiket pongyolán bányagépeknek is neveznek, hiszen ők “bányásszák” a kriptovalutákat. Amennyiben tehát beszerzünk egy ilyen eszközt lehetőségünk nyílik beszállni a kriptovaluták bányászásába és szert tehetünk némi kriptopénzre. A probléma itt azonban az, hogy mára hatalmas cégek üzemeltetnek ilyen bányákat, amelyekkel meglehetősen nehéz felvenni a versenyt. Ekkor jöhetnek szóba az úgynevezett pool-ok, amelyek sok pici bányász teljesítményét egyesítik és így akkora teljesítményt tudnak reprezentálni, amely már fel tudja venni a harcot a nagyobb cápákkal. A pool-ok általában feltüntetik a garantált hozamot, amelyet bányagépünkkel és az ő szolgáltatásukkal elérhetünk, azonban ha túl nagy számokat látunk olvassunk utána a feltételeknek, különös figyelmet fordítva az apróbetűs részre.


3. Bitcoin célhardware-ek reklámozása


Az egyik legegyszerűbb módszer a bitcoin-al való közvetett pénzkeresésre az, ha bányagépeket népszerűsítünk. Gyakorlatilag egy weboldalra van szükségünk és némi forgalomra. Az Amazonon meglehetősen sok bányagépet árulnak, amelyek elég magas áron találnak gazdára, így ha a vásárló a mi oldalunkról látogat el az Amazonra és vásárol egy ilyen eszközt szép kis pénzeket kereshetünk. A nehéz része a dolognak az oldal felfuttatása, hiszen látogatók nélkül nem fog működni a dolog. Egy rövid poszt a Facebook-on vagy a Twitteren még nem fog milliókat hozni, a weboldal felépítése meglehetősen hosszú időt vesz igénybe és az Amazon egy bizonyos látogatói szám alatt szóba sem áll velünk.


4. Hitelezés Bitcoin-ban


Mint már említettem a Bitcoin nagyon sokban hasonlít a hétköznapi életben használt valutákra. Ebből következik az is, hogy akinek van elegendő belőle az kölcsön is tudja adni. Egy berlini cég, a Bitbond 2013 óta fejleszti a Bitcoinban való hitelezést lebonyolító platformot. Úgy tudom, akár 10-12%-os kamatra is lehet Bitcoin-ban hitelt kiadni, viszont mindig számolnunk kell azzal az esettel, hogy mi van, ha a hitelt felvevő egyén nem tudja visszaadni a kölcsönt. A platformon akár 25.000 dollárnak megfelelő összeget is fel tudunk venni és a hitelbírálat 24 órán belül megtörténik. Az oldalon több mint 170.000 regisztrált felhasználó van és megközelítőleg 3.300 hitelt adtak már ki rajta. A Bitbond-ot a német pénzügyi felügyelet ellenőrzi, elvileg garanciát vállalnak rá, hogy csőd esetén is működtetik a hitelek visszafizetését bonyolító platformot.


Szeretnél még többet megtudni a kriptovalutákról? Olvass még: Hol bányásszák a legtöbb Bitcoint a világon?


5. Dolgozz blokklánc fejlesztőként


Az fenti néhány pont alapvetően arról szólt, hogy hogyan keressünk pénzt passzív módon Bitcoin-al. Nézzünk tehát egy aktív pénzkereseti megoldást, avagy mivel is foglalkozik egy blokklánc mérnök. Azt talán sikerült megérteni, hogy a Bitcoin-ban végzett tranzakciók hitelesítését bányászok végzik egy bizonyos matematikai feladvány megoldásával. Ennek az eredményét valahol vezetni kell, annak érdekében, hogy azok visszakövethetőek legyenek. Amikor tehát véget ér egy ilyen hitelesítési művelet egy, blokkláncnak nevezett adatstruktúrát frissítenek. Azt a személy pedig, aki jól ért egy ilyen blokklánc programozásához pedig blokklánc fejlesztőnek (angolul: blockchain engineer) hívják.


Ha valaki erre a pályára szeretne állni és nincs meg a megfelelő matematikai és informatikai háttere, rögös út áll előtte. A blokklánc működésének megértéséhez alapvetően a hash-elési eljárásokat kell tanulmányoznunk és statisztikai alapismeretekre is szert kell tennünk. A tanulást azonban meglehetősen jól honorálják. Az Egyesült Államokban 80.000 dollár éves fizetést vihetnek haza az kezdő blokklánc fejlesztők, de ez elérheti a 300.000 dolláros szintet is ha valaki rendesen kikupálja magát a témából. A lehetőségek tárháza korlátlan, hiszen szinte minden egyes weboldal, amely kriptovaluták kereskedésével vagy kriptovalutákra épülő termékek fejlesztésével foglalkozik aktívan felvételiztet blokklánc fejlesztőket.


6. Bitcoin ATM telepítése


Az eddigig ötletek alapvetően a kriptovaluták online voltán alapulnak és talán kevesünknek jut eszébe az, ahogy ATM-ek telepítésével is lehet pénzt keresni. Ehhez szükség van egy forgalmas helyre, ahol viszonylag nagy az áthaladó gyalogos forgalom, hogy legyen aki használja az automatákat. Másfelől szükség van egy ilyen ATM-re. Ezekről alaposan írtam egy másik cikkben, ha érdekel kattints a következő linkre. A Bitcoin ATM-ek hozama viszonylag széles skálán mozog és nagyban függ az automata árától, valamint a telepítési helyen áthaladó gyalogos forgalom nagyságától. A Bitcoin ATM alapvetően készpénzért (forint, dollár, euró) árul bitcoint, illetve vannak kétirányú eszközök is, amelyek Bitcoin-ért cserébe adnak készpénzt.


Érdekes lehet: Bevezetés a névtelen bankszámlák világábaHozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top