Hogyan hozzunk létre egyszerű grafikus felületet Pythonban?


Hozzáadva: 2020. Május 09. Megtekintve: 760

Az egyik legnagyobb fegyver, ami a szoftverfejlesztő kezében van az a grafikus alkalmazás. Ez nem tudományos célra szolgál, hanem arra, hogy a megrendelő, vagy a főnök tetszését elnyerjük. Ez az, amivel le lehet őt venni a lábáról, hiszen a grafikus felületre rá lehet kattintani, interaktívan lehet használni, be lehet vele vinni adatot vagy akár lehet vele más alkalmazást is vezérelni. Ami viszont érdekes a dologban, hogy a grafikus felület létrehozása, annak programozása Mac vagy Linux, de akár Windows rendszereken sem túl bonyolult feladat.


A következőekben tehát bemutatom hogyan kell egy egyszerű, interaktívan használható grafikus felületet létrehozni Python nyelvben, amellyel bemutathatjuk mire képes az általunk kifejlesztett szoftver. Valószínű kevés olyan megrendelő van, aki érti, hogy pontosan mi történik egy program futása során és általában nem is kíváncsiak rá. A lényeg az, hogy működjön és hajtsa végre a kívánt feladatokat. Ehhez ha esetleg tudunk mellékelni egy grafikus felüleltet is, akkor nem csak több pénzt kérhetünk el munkánkért, hanem emelhetjük a munkavégzés hatékonyságát is, hiszen a megrendelőt vagy annak csapatát könnyen betaníthatjuk az alkalmazás használatára. Ha ez megtörténik, akkor nincs arra szükség, hogy folyamatosan mi kezeljük az általunk kifejlesztett szoftvert, ami a mi vállunkról is leveszi a terhet.

Kezdjük is a munkát.


Először is a Terminálból fogunk dolgozni. Ha valaki nem tudja hogyan kell megnyitni a Terminált Linux rendszereket ide kattintva nézhetik meg hol van, az akinek pedig Mac rendszerük van javaslom látogassanak el erre a linkre és az első lépések között megtalálják a segítséget.


1. Azt feltételezem tehát, hogy megtaláltátok a Terminált, ide kell beírni a következő parancsot:


$ pip3 install PySimpleGUIA Python nyelv egy kiváló csomagja a “PySimpleGUI”, ebben benne van minden olyan fontos funkcó, amelyet arra használhatunk, hogy kialakítsuk lenyűgöző grafikus felületünket és ezzel kicsit emeljük munkánk professzionalizmusát.


A követekzőekben meg fogunk nyitni egy szövegszerkesztőt, amelyet VI-nak, vagy VIM-nek hívnak. A Terminálban így tudjuk szerkeszteni szöveges fájljainkat, ezzel tudunk programozni.

2. Adjuk tehet ki a következő parancsot, amely egy gui.py-nek nevezett fájlban fog szerkeszteni nekünk:

$ vim gui.py


Ezek után nyomjuk meg az “i” gombot és a szövegszerkesztő átáll beillesztés módba.


3. A követekzőben másoljuk be az alábbi kódrészletet, ezzel elkészítjük grafikus felületünket:


import PySimpleGUI as sg
sg.theme('DarkAmber')
layout = [   [sg.Text('Szöveges adat')],
                  [sg.Text('Beírhatsz valamit'), sg.InputText()],
                  [sg.Button('Ok'), sg.Button('Törlés')] ]
window = sg.Window('Ablak címe', layout)
while True:
   event, values = window.read()
   if event in (None, 'Kilépés'):
        break
   print('Beírt érték ', values[0])
window.close()Ezek után az ESC lenyomásával lépjünk ki a beillesztés módból és mentsük el a fájlt. Ehhez le kell nyomnunk a SHIFT gombot és a SHIFT gomb lenyomva tartása mellett két Z-betűt kell beírnunk. Ekkor a VIM kilép.


4. Most megpróbálom elindítani az alkalmazás. Ehhez ezt a parancsot kell használni:

$ python3 gui.pyA felületen lévő gombok nyomogatásával látszódik a program kimenete a Terminálban. Készen is lennénk az első egyszerű grafikus felületünk létrehozásával. A további bejegyzésekben bonyolultabb feladatokkal is megbirkózunk.Hozzászólások (2)

József L. 2020.05.10 06:05

K

codinger 2020.05.10 07:05

R


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top