Hogyan égessünk videóba feliratot teljesen ingyen?


Hozzáadva: 2020. Május 08. Megtekintve: 283

A napokban kerültem szembe egy olyan problémával, miszerint videó fájlra kellett volna ráégetnem feliratot, de nagyon nehezen találtam meg a megoldást. Jelenleg Mac rendszert használok és meglehetősen sokat kellett keresnem, amíg végül megtaláltam az ingyenes megoldást, hiszen ezeket nagyon szeretem. A Google természetesen fizetős találatokat hoz ki illetve sok olyan cég van, akik reklámozza feliratozó szolgáltatását, de rájöttem, hogy átverés az egész, hiszen Mac és Linux rendszereken ezt teljesen ingyen kivitelezhetjük.

Mikor is lehet szükség arra, hogy ráégessük a felirat fájlt a videóra? Van olyan eset, amikor szeretnénnk feltölteni egy videót a YouTube-ra, de nem szeretnénk a YouTube feliratozó funkcióját használni, mert azt nem biztos, hogy minden felhasználó megtalálja. Milyen jó lenne például ez olyan YouTubereknek, akik két nyelven visznek egy csatornát. Van egy nyelv, amelyen beszélnek, illetve van egy nyelv, amelyen feliratozzák videóikat és ezt szeretnék beleégetni videójukba.


Elképzelhető az is, hogy DVD lejátszónk nem támogatja a feliratokat. Ekkor megoldás lehet az, ha a feliratfájlt közvetlenül ráégetjük a filmre és akkor nem kell szórakozni a DVD lejátszó menüében.


Akkor is fordulhatunk ehhez a módszerhez ha valakinek idegen nyelvű videót szeretnénk átküldeni, megvan hozzá a feliratfájlunk, de nem vagyunk benne biztosak, hogy akinek küldjük az tudja is, hogy mit kell csinálni a feliratokkal.

Akkor nézzük is lépésről lépésre, ábrákkal illusztrálva, hogy mit kell akkor csinálni, ha Mac rendszerünk van és szeretnénk felvinni a feliratokat a videóra vagy a filmre, amit nemrég töltöttünk le.Először is meg kell ismerkednünk a macOS Termináljával, de ne ijedjünk meg mert ez nagyon egyszerű dolog. Kövessük tehát az alábbi lépéseket.


1. Keressük meg a tálcán a fekete Terminál ikont és kattintsunk rá.2. A következő parancs kiadásával telepítsük az ffmpeg programot (a dollár jelet nem kell beírni!):
c

A parancs beírása után ne felejtsünk el Enter-t nyomni.3. Ezek után váltsunk át abba a könyvtárba, ahol a film és a feliratfájl van. Ha például a Letöltések könyvtárba vannak, akkor adjuk ki következő parancsot:

$ cd && cd Downloads

Nyilván itt oda kell navigálnod, ahol a fájljaid vannak. Ezt neked kell tudnod.4. Ha például ASS formátumban van a feliratod, akkor használd a következő parancsot:

$ ffmpeg -i film.mp4 -vf "ass=felirat.ass" feliratos_film.mp4Ha sikeresen lefutott, akkor a feliratorzott filmed a “feliratos_film.mp4” néven elérhető.
5. Ha esetleg SRT formátumban van a feliratod, akkor ezt a parancsot add ki:

$ ffmpeg -i film.mp4 -vf subtitles=felirat.srt feliratos_film.mp4Itt megjegyezném, hogy az ASS formátum azért jobb, mint az SRT, mert be lehet benne állítani a felirat tulajdonságait. Itt lehetőség van megadni, hogy mekkora betűt használjon a felirathoz, vastagon szedett legyen-e és még sok más ínyencséget is megadhatunk.Hozzászólások (2)

Zs. Zsolt 2020.05.09 06:05

Ez mennyire

llaci 2020.05.15 04:05

hasznos volt, k


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top