Hogyan bányásszak bitcoint


Hozzáadva: 2020. Február 16. Megtekintve: 377

A Bitcoin bányászata nehezebb, mint első ránézésre gondolnánk. A Bitcoin bányászata során alapvetően Bitcoin-ban végzett tranzakciókat erősítünk meg, amelyek a publikus Bitcoin láncon történnek. Minden egyes alkalommal, amikor megtalálunk egy új blokkot, a Bitcoin rendszertől kapunk valamennyi Bitcoin kemény munkánkért cserébe. A Bitcoin mánia kitörése előtt valamivel egyszerűbb volt a Bitcoinok bányászata, mint ma. Akár a saját otthoni számítógépünk is elegendő volt a kriptovaluta bányászatához, azonban mára halandó emberek számára szinte lehetetlen a Bitcoin nyereséges bányászata. Ez viszont nem mindenkinek jelent akadályt.

Ha Bitcoint szeretnél bányászni, két lehetőséged van, vagy regisztrálsz egy felhő alapú bányába vagy megépíted a saját bányagépeid rendszerét.

Egy Bitcoin blokk bányászása

A Bitcoin bányászatat alapvetően azt a folyamatot jelenti, amikor a bányász hitelesít egy, a blokláncon végrehajtott ügyletet.


Ennek segítségével minden egyes ügylet jogosultsága ellenőrizhető. A művelet befejeztével az ügylet megosztásra kerül a peer-to-peer (közvetlenül egymással kommunikáló szereplők, P2P hálózat) hálózaton, így mindenki számára láthatóvá válik.


A Bitcoin bányászok azok az emberek, akik minden egyes ügylet hitelesítéséért és érvényesítéséért felelősek, mielőtt azok blokká alakulnának, hogy a blokklánchoz csatlakozzanak.


Amikor egy bányász a blokklánchoz ad egy új blokkot, azért jutalmat kap és ezt általában Bitcoinban utalja ki neki a rendszer.


Minél több matematikai feladványt oldunk meg annál több jutalmat kapunk. Nincs szükség azonban arra, hogy matematikusokká képezzük magunkat ha Bitcoint szeretnénk bányászni.


Nézzük először, hogy mit jelent a hash ráta, amely egy fontos fogalom a Bitcoin bányászata során.


A hash alapvetően egy olyan kriptográfiai fejtörő, amelyet a bányászoknak kell megoldani a bányászás során és a hash ráta jelenti ennek a folyamatnak a sebességét. Ez függ az algoritmust futtató architektúrától és magától az algoritmustól is.


Minél több számítási kapacitás jelenik meg a Bitcoin bányászoknál a matematikai probléma annál bonyolultabb lesz és ebből következik az is, hogy egyre nehezebb lesz megszerezni a kívánt Bitcoin jutalmakat.


A Bitcoin bányászata egy kifejezetten kifinomult eszközparkban történik, így alaposan gondoljuk át a részleteket, mielőtt egy Bitcoin bányászó eszközt megvásárolnánk. Néhány éve még nyugodtan használhattuk otthoni számítógépünk processzorát erre a feladatra, azonban ma erre már nincsen lehetőség, hiszen hatalmas cégek is beszáltak a versenybe. Mára az egyetlen opció az, ha egy, a Bitcoin bányászatára kifejlesztett, úgynevezett “bányagépet” vásárlunk. 2018 júniusában a Bitcoin hash rátája minden két hétben 5 exahash-el növekedett, ami elképzelhetetlenül nagy növekedés jelent. Az egész Bitcoin hálózat 8 év alatt jutott el erre a szintre.


A Bitcoin bányászati teljesítményében gyakran vannak ugrásszerű tüskék. Ezekről azt gondolhatnánk, hogy valaki beruházott és hadrendbe állított pár gépet, azonban nem ez történik. Az ilyen tüskéket általában az ASIC (Application-specific integrated circuit, alkalmazás specifikus integrált chip) chipek ugrásszerű fejlődése okozza.


Egy hasonló jelenség volt tapasztalható, amikor a bányászok grafikus kártyákat kezdtek alkalmazni az algoritmusok futtatására, hiszen ezek jobban bírják a processzorok számára kifejezetten megerőltető hashelési feladatokat.


Néhány példa olyan gyártókra, akik bányagépek gyártásával foglalkoznak:

  • Bitmain
  • Halong
  • Avalon
  • Pangolin

A bányászás sebessége

Szinten minden 10 percben egy új BTC kerül kibányászásra. A sikeres bányászáshoz egy blokkot kell megoldani (a hash-t kiszámolni egyszerűen fogalmazva) és ezzel a hash-elési teljesítménnyel kell hozzájárulni a hálózathoz. Jelenleg az egy blokk hitelesítésért járó jutalom 12.5 BTC. Azt jelenti tehát, hogy egy bányásznak megközelítőleg 10 perce van arra, hogy egy blokkot hitelesítsen.


A sikeres Bitcoin bányászathoz tisztában kell lennünk azzal, hogy a teljes hálózat számítási kapacitásához képest mekkora kapacitással rendelkezünk mi magunk. Jelenleg szupergyors ASIC chipek nélkül hagyományos számítógép segítségével szinte lehetetlen a Föld kihűlése előtt akár egy Bitcoint is kibányászni. Ilyen körülmények mellett sosem lesz megtérülve a befektetett pénzünk. A videókártyán való bányászat szintén csak abban az esetben megtérülő, hogy nagy farmon tesszük ezt, ahol nem csak egy hanem nagyon sok kártyát használunk.


Jelenleg a Bitcoin bánya pool-ok jelentenek alternatívát egyéni bányászók számára. Ezekben a poolokban sok egyéni bányász teljesítményét egyesítve oldják meg a nehéz matematikai problémát. A jelentkezéshez minimum 4%-os teljeseítményt kell garantálnunk az összteljesítményhez képest, ahhoz, hogy 1 BTC-re szert tehessünk. Az 1 Bitcoin kibányászásához szükséges idő változik annak függvényében, hogy milyen pool-ba csatlakozunk és milyen kapacitással rendelkezünk.


Egy Bitcoin kibányászásához szükséges idő

Az egy Bitcoin kibányászásához szükséges idő megjóslására nincs elméleti formula. Maga a bányászat egy összetett folyamat és a rendszerben lévő Bitcoin-okért folyamatos verseny folyik. Egy bányásznak az 1 Bitcoin kibányászásához szükséges ideje a számítási kapacitásainak valamit a vetélytársak kapacitásának függvénye. 1 új blokk hozzáadásához megközelítőleg 10 percre van szükség, ez alatt az időtartam alatt kell iparkodnunk ha jutalmat szeretnék kapni.

Egy Bitcoin kibányászásának költsége

Miután nagyjából tisztában vagyunk a Bitcoin bányászati sebességét befolyásoló tényezőkkel, nézzük, hogy mibe kerül annak bányászata. Első sorban itt arra kell gondolni, hogy a Bitcoin bányászatának költsége az elektromos áram függvénye, hiszen ez az, ami hajtja a bányagépeket. Venezuelában egy Bitcoin-t körülbelül 530 dollár kibányászni, Dél-Koreában viszont 26.000 dollár környékén van ennek költsége. Az Egyesült Államokban 4-6.000 dollárra teszik 1 Bitcoin kibányászásának költségét. Magyarország valahol a középmezőnyben mozog a megközelítőleg 5.400 dolláros értékével.


Kínában egy különösen érdekes jelenség figyelhető meg, amely a Bitcoin bányászatra nagy hatással van <-------


A következőekben nézzük a Bitcoin bányászatának egyszerű lépéseit


1. Tölts le egy hordozható pénztárcát az okostelefonodra (mobile wallet)

A szoftveres pénztárcákat a számítógépünkön tárolhatjuk, a hordozható pénztárcákat pedig az okostelefonjainkon. Azeket általában ingyenesen telepíthetjük eszközeinkre és kis mennyiségű Bitcoin tárolására javasolják őket. Vannak olyan hibrid-pénztárca megoldások is, amelyek számítógépről is és okostelefonról is elérhetők.

2. Válassz egy felhő alapú bányászati szolgáltatást

A felhő alapú Bitcoin bányászathoz különböző szolgáltatók szolgáltatásait vehetjük igénybe. Ez egyik ebben jobb a másik abban. A használati díjak is változnak, különböző előfizetéseket ajánlanak. A népszerű felhő alapú Bitcoin bányák a következők: Genesis, Hashflare és Minex. A legnépszerűbbek gyakran már nem is tudnak felvenni új felhasználókat, annyira meg vannak telve kapacitásaik. Az apróbetűs részek elolvasása kifejezetten ajánlott a regisztráció során. Mindig győződj meg róla, hogy a cég, aki az adott szolgáltatást nyújtja megbízható-e. Egy néhány keresés a Google-ben nem árt. Óvakodj az olyan szolgáltatóktól, amelyek valamilyen bónusszal kecsegtetnek ha regisztrálsz. Ha valami túl jól hangzik az már gyanús lehet. Nem létezik olyan szolgáltató, amely bármilyen hozamot garantálhatna. Amelyik azzal csábít, hogy rövid távú beruházásod gyorsan megtérül, valószínűleg rosszban sántikál.

3. Válasz egy felhő alapú bányászati szerződést

A felhő alapú bányászat egy nagyon okos találmány. Alapvetően arról van szó, hogy vannak olyan Bitcoin bányászfarmok, amelyek hatalmas számítási kapacitással rendelkeznek és te ebből bérelhetsz magadnak teljesítményt. Ekkor az ezzel a kapacitással bányászott Bitcoinok a te zsebedben landolnak, de természetesen a farm lecsíp magának valamiféle jutalékot, amelyet a gépek fenntartására illetve saját zsebé(re)be fordít.


Ezek a szerződések a farmokkal 1-3 évre köttettnek, azonban vannak hosszabbak is. A rövidebb szerződések olcsóbbank tűnnek, azonban ezekkel kicsi az esélye annak, hogy nagy pénzeket fogunk keresni. Azt mondják legalább 2 évre van arra szükség, hogy nullszaldóra hozzuk az ügyletet.


A szerződések végösszege 100 dollár környékéről indul és vannak több ezer dollárosak is, amelyekkel már jelentős hash teljesítményt bérelhetünk.


2019-ben a Genesis 50 dollárért ajánl olyan 2 éves Bitcoin bányászati szerződést, amely 1 TH / másodperces hashelést nyújt. A TH itt Terra hash-t jelent. Tehát 1.000.000.000.000 hash-t értéket számol ki másodpercenként. Ki se tudjuk olvasni olyan sok nulla van a számban. Jó sok, gondolnánk… Ezzel a “kis” teljesítménnyel 2 év alatt örülhetünk, ha visszajött a befektetésünk. Ha kicsit jobban a zsebünkbe tudunk nyúlni, van olyan csomag, amely 25 TH / másodpercet ad 6.125 dollárért 5 évre.

4. Vásárolj egy ASIC bányászót, illetve egy áramforrást, amivel táplálni fogod

Az ASIC bányagép alapvetően egy olyan integrált áramkör, amelyet Bitcoin bányászására fejlesztettek ki. Egy chip, amelynek áram kell. Ezek az ASIC bányagépek a hatékonyságuk, illetve hash rátájuk függvényében különböző áron kerülnek ki a piacra.


Példának kedvéért vegyük a Bitmain Antminer S15-öt, amely hash rátája 28 TH / másodperc és 1596 W a fogyasztása. Egy év alatt megközelítőleg 200 dollár értékű Bitcoint lehetett egy ilyen ASIC bányagéppel kitúrni a hálózatból. Az összeg ára 1.500 és 2.000 dollár között mozog, tehát ha a Bitcoin ára mondjuk 4000 dollár, akkor egy ilyen géppel 7-10 év kell ahhoz, hogy megtérüljön a Bitcoin bányászati biznisz. Jelenleg a Bitcoin több, mint 9000 dollárt ér, szóval valamivel jobb a helyzet. Mindezek mellett persze ne felejtsük el figyelni a villanyszámlán szereplő számjegyeket is.


5. A bányagép belövése

Az ASIC bányagépnek elektromos áramra van szüksége, csatlakoztassuk tehát az áramforrásra és ezek után egy Internetre csatlakozott routerre is. Ehhez ajánlott egy fizikai kábeles kapcsolat, mert a Wi-Fi nem mindig lesz stabil. Egy böngészőben nyissuk meg a router IP címét és keressük meg az ADMIN felületet, ahol a “Connected Devices” menüben meg kell, hogy jelenjen az ASIC bányagép. Az ASIC bányagép IP címét be kell másolni egy böngésző ablakba és az itt megjelenő felület segítségével be lehet állítani a fontos paramétereket. Ezt akár okostelefonunkról is megtehetjük. Fontos, hogy a kapcsolat titkosított legyen és ha lehet tűzfal mögött végezzük az akciót.

6. Csatlakozz egy bánya poolhoz

A bányász pool-ok olyan felhasználókból állnak, akik egyesítük erejüket és így bányásznak közösen Bitcoint.


Az ilyen poolok segítségével az egyedi kisfelhasználóknek van eséjük arra, hogy versenybe szálljanak azokkal a hatalmas cégekkel, akik elképesztően nagy hash teljesítményt birtokolnak.


A poolhoz való csatlakozás nem kerül pénzbe, a pool akkor szed el pénzt, amikor jutalmat kapunk a hálózatból. Ez tipikusan 1-2 százalék. A fontosabb és megbízható poolok között vannak a következők: BitMinter, CK Pool, Slush Pool. A bányász pool használata nélkül, ha egyedül kezdünk bele egy bányászati bizniszbe több éven keresztül izzaszthatjuk gépeinket mire látunk valamiféle profitot, azonban ha egy jó poolhoz csatlakozunk, ott akár pár hónapon belül is szert tehetünk némi Bitgarasra.

Végszó

Egy ilyen bányász poolhoz való csatlakozás során nem tudjuk pontosan, hogy mennyi idő fog eltelni addig, amíg kibányásszuk az első Bitcoint, de az biztos, hogy ez nagyban függ a pool hash teljesítménytől. Az egyik legfontosabb paraméter, amely meghatározza a bányászati algoritmusaid futási sebességét alapvetően a bányagépeid teljesítménye.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top