Hogyan alapítsunk céget Németországban?


Hozzáadva: 2020. Június 10. Megtekintve: 175

Németországban több tízezer kis, közép és nagy vállalkozást találhatunk. Németország gazdasága a világban jelentős szerepet foglal el, ez főleg a kis és középvállalkozásoknak vagy németül a Mittelstand-oknak köszönhető. A német kormány nyitott az együttműködésre a külföldi cégekkel és bátorítja a külföldi befektetőket, hogy az országban alapítsanak vállalkozást.


Ez a bejegyzés azoknak szól, akik Németországban korlátolt felelősségű társaságot szeretnének alapítani. Ebben az esetben formát különböztetünk meg az egyiket UG(haftungsbeschränkt)-nek, a másikat pedig GmbH(Gesellschaft mit beschränkter Haftung)-nak rövidítjük.


1. A megfelelő vállalkozási forma kiválasztása


Először tehát el kell döntened hogy UG vagy Gmbh formát választasz. Ennek függvényében különböző mennyiségű alapított tőkére lesz szükséged.


Az UG vállalkozási forma esetében 1€ a minimum alaptőke. Ha pedig GmbH formát szeretnél alapítani, akkor 12.500 €-ra lesz minimum szükséged. Az UG formát úgy lehet elképzelni mint egy mini-GmbH.


Ha nagyobb tőkével rendelkeztek érdemes elgondolkodni a GmbH alapításán melynek során az alapító tőke felét kell csak először befizetni. A teljes összeg ugyan 25.000 €-t jelent, de amikor alapítunk egy GmbH-t, akkor elegendő 12.500 €-t letétbe helyezni. Természetesen a vállalatnak 25.000 € értékben kell felelősség felelősséget vállalni és ez azt jelenti hogy a betétesek saját vagyonukkal is felelnek a be nem fizetett összeg értékében.


2. A vállalkozás nevének megválasztása


Először érdemes leellenőrizni a német cégjegyzékben, amelyet németül Handelsregister-nek hívnak, hogy használhatjuk e még a kívánt nevet.


3. A tevékenységi kör megválasztása


A német törvények alapján ezt elég pontosan meg kell határoznunk. Érdemes megnézni a német cégjegyzékben szereplő hasonló tevékenységi körrel rendelkező cégeket, és az alapján kiválasztani a ránk legjobban illő tevékenységi kört.


4. A cégnév és a tevékenységi kör le ellenőriztetésére a német kereskedelmi kamarával


Ez egy teljesen ingyenes szolgáltatás és a cégalapítás során nagyon fontos, hogy az ügymenet gördülő mentesen történjen.


5. Egy német közjegyző felkeresése és az alapítási eljárás kezdeményezése


Erre a következő weboldalt használhatjuk: notar.de


6. A cég működésével kapcsolatos dokumentumok elkészítése.


Ehhez forma nyomtatványt is használhatunk valamint egy regisztrációs ívet amit németül Musterprotokoll-nak neveznek.


7. A dokumentumok össze készítése és találkozás a közjegyzővel


Készítsük össze a következő dokumentumokat:


1. a cég működését definiáló dokumentumok,


2. a betétesek listája,


3. a német bankszámla nyitáshoz szükséges dokumentumok.


8. Megjelenés a közjegyző előtt a betétesekkel


Ne felejtsük el személyigazolványunkat és az előző pontban előkészített dokumentumokat magunkkal vinni! Ha nem német állampolgárok vagy EU-s állampolgárok vagyunk a következő pontokat gondoljuk át.


Betétesek: Lehetünk betétesek egy német cég ben viszont ha egy külföldi céget használunk ehhez, az ottani helyi hatóságok által kiállított hivatalos dokumentumokra is szükség lehet és ezeket aposztilal kell hitelesíttetni. Ezzel igazoljuk hogy a külföldi cég valóban létezik és joga van betétesként szerepelni egy újonnan alapuló német cégben. Ez minden külföldi cégre igaz, még az EU-ban bejegyzettekre is.


Ügyvezető igazgató: Itt sok problémába ütköztünk. Legjobb ha vannak olyan papírjaink amelyek feljogosítanak a Németországba való többszöri belépésre, de biztos ami biztos a közjegyzővel vagy egy ügyvéddel tárgyaljuk át ezt a kérdést.


Bank: Sok olyan német bank van, amely külföldi alapítókkal főleg külföldi cégekkel nem szívesen áll szóba. Kicsit jobb a helyzet ha EU-s állampolgárok vagyunk. Természetesen online bankok segítségével ez a probléma bizonyos esetekben orvosolható.


9. Keress egy olyan bankot amelyik szóba áll veled


Vállalkozásunk számára bankszámlát kell nyitni Németországban.


A közjegyzőtől kapott alapító dokumentumokat vigyük el a bankba és ezek segítségével nyissunk bankszámlát.


A bankszámla nyitással kapcsolatos információkat már a közjegyzővel való találkozás előtt elkezdhetjük beszerezni, és mivel a német bankok különböző hozzáállás tanúsítanak a külföldi alapítókkal szemben érdemes párhuzamosan több pénzügyi intézettel is felvenni a kapcsolatot.


Lesznek olyanok, akik kedvesebbek és lesznek olyanok, akik kevésbé.


10. Az alapító tőke átutalása


Az átutalás során írjuk a következő német kifejezést a megjegyzés rovatba: Stammkapitaleinlage [Dátum].


11. Az alapító tőke befizetéséről szóló bizonylatot küldjük el a közjegyzőnek


Ezt ha lehet minél előbb tegyük meg, hogy a közjegyzőnek ne kelljen sokat várakoznia!


12. A közjegyzői díj megfizetése


Ezt is érdemes ha lehet minél előbb rendezni hiszen egy nagyon jó német közjegyzővel érdemes jó kapcsolatot ápolni.


13. A cégjegyzés díjának megfizetése


Bizonyos esetekben a közjegyző ezt a díját megfizeti helyettünk. Beszéljünk a részletekről a német közjegyzővel.


14. Ne dőljünk be az átveréseknek!


Miután megalapítottuk cégünket Németországban, sok olyan átverés gyanús levelet fogunk kapni, amelyekben egy számla szerepel és felszólítanak minket arra, hogy fizessük be a cégalapítás díját. Ezeknek ne dőljünk be! Csak azt fizessük be, amelyen a címzett neve a következő: Kosteneinzugsstelle der Justiz.


15. Ellenőrizzük cégünket


Amint a cég regisztrálásra került, a közjegyző erről értesíteni fog minket. Ezt egyébként megtehetjük a következő weboldal segítségével is: unternehmensregister.de


16. Adózási szaktanácsadó megkeresése


Egy német adózási szaktanácsadó segíthet nekünk a német adóhivatal által kiállított kérdőívek kitöltése ben, a felmerülő különböző adózási kötelezettségek ről való tájékoztatásban és meg lehet őt bízni a hivatalos ügyekben való eljárásra is.


17. A német kereskedelmi jegyzékbe való regisztráció


Ha Berlinben vagy Hessenben regisztrálunk lehetőség van angolul is megtenni azt. A német kereskedelmi jegyzéket németül Gewerbeanmeldung-nak hívják ezt a regisztrációt a helyi kereskedelmi irodában kell megtenni(Gewerbeamt).


18. A német céges adószám kiváltása


A német adóhivataltól kötelező módon meg kell szereznünk a céges adószámunkat, hiszen csak ennek segítségével tudunk hivatalos számlát kiállítani.


Ezen 18 lépés segítségével tehát bármilyen külföldi állampolgár alapíthatsz céget Németországba és vállalkozásba kezdhet.


Forrás: firma.de
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top