Hogyan alapítsak céget Angliában?


Hozzáadva: 2020. Június 11. Megtekintve: 156

Miért érdemes céget alapítani az Egyesült Királyság területén? Az angliai cég alapítás lépései előtt nézzünk pár tényt a gazdaságról. Az angliai gazdaság a megközelítőleg 2.8 trilliós GDP-jével és 66 millió fős lakosságával különösen csábító lehet azoknak a vállalkozóknak, akik külföldön szeretnék kipróbálni magukat. Az ország a világ GDP-jének több, mint három százalékát adja és ezzel a világ hatodik legnagyobb gazdaságát jelenti.


Anglia 2016-ban a 10. legnagyobb exportőr volt és az ötödik legnagyobb importőr helyét is ő foglalta el. A külföldi befektetéseket tekintvén a világon a második helyen áll.


Milyen előnyei vannak egy Angliában alapított cégnek?


 • Európában ez az ország rendelkezik legnagyobb mértékű befelé irányuló befektetésekkel
 • Itt az egyik legalacsonyabb a céges adó mértéke az Európai Unióban
 • Nyitott átlátható és vállalkozás barát rendszer
 • A világon az egyik legnagyobb adózási megállapodások rendszerével rendelkező országa
 • A legtöbb Angliában alapított cég mentesül a külföldiek osztalékára kivetett céges adóktól
 • Az angliai piac nagyon fejlett kifinomult és szerteágazó

Angliai lakosnak kellene lennem ha Angliában akarok céget alapítani?


Nem, erre nincsen feltétlenül szükség. Korlátolt felelősségű társaságot angliai lakcímmel nem rendelkező személyek is alapíthatnak. A külföldiek akár 100%-os tulajdon joggal is rendelkezhetnek egy angliai cégben.


Egy korlátolt felelősségű társaság alapításának feltételei


Alapvetően három tényezőre van szükség. Egy igazgató, egy részvényes, aki lehet cég is és magánszemély is, végezetül pedig egy, angliai hivatalos iroda címe, ez nem lehet postafiók. A hongkongi cég alapítás lépései során már beszámoltam a hivatalos helyi címet szolgáltató cégekről. Ilyeneket Angliában is igénybe vehetünk. Az igazgatót és a részvényest is kinevezheti nekünk egy helyi angliai cég ha nem szeretnénk saját identitásunkat felfedni. A minimum alapító tőkére nincs előírás. Általában 1000 részvényt szoktak ki vagy kibocsájtani 1 fontos árfolyamon. Minimum egy személyre van tehát szükség, hiszen a részvényes és az igazgató lehet egy és ugyanaz a személy.


A cég igazgatója: Egy cég alapítása során mindenképp szükség van egy igazgató kinevezésére. Ő lesz az, aki felelős a könyvelése vezetésért és a hivatalos ügyekben való eljárásért. A legtöbb kis méretű cég esetében az igazgató és a részvényes személye ugyanaz. Külföldi cég Angliában történő cégalapítása esetén általában az egyetlen részvényes ez a külföldi cég lesz.


A következőekben tisztázzuk az angliai cég alapítás lépéseit.


Angliai munkavállalói vízum


Az egyik legfontosabb mozzanat az angliai cég alapítás során a megfelelő vízum beszerzése. Nemzetiségünktől függően bizonyos esetekben munkavállalói vízumot kell kiváltani az országban. A hivatalos állami weboldalon tájékozódhatunk a további részletekről.


Meg lehet-e változtatni a cég nevét?


A cég elnevezésére nincsenek különösebb szabályok. Természetesen nem választhatunk már regisztrált cég nevet. Nem lehet továbbá félrevezető nevet választani, illetve olyat sem, amely sértő lenne másokra nézve vagy a cégtörvény tiltaná azt.


A cég nevét bármikor meg lehet változtatni, hiszen alapvetően nem a cég neve hanem annak regisztrációs száma azonosítja a céget.


Vízumkérelem


Ha lehet minél előbb adjuk be a vízumkérelmet. Az egyes típusú vállalkozói vízum elbírálása megközelítőleg három hetet vesz igénybe. Azonban a vízumkérelmet már három hónappal előbb is beadhatjuk.


Az angliai cégjegyzékben való regisztráció


Korlátolt felelősségű társaság alapítása esetén azt szükséges az angliai cégjegyzékben regisztrálni. Ezt főként az angliai adóhivatal rendszerével való összekapcsolás miatt kell megtennünk.


Az angliai adószám kiváltása


Angliában minden egyes vállalkozás regisztrálni kell az adóhivatalban. A hivatalos szervet akár online, de telefonos vonalon is elérhetjük.


A regisztráció


A legtöbb vállalkozás egyéni kereskedő, korlátolt felelősségű társaság vagy üzleti közösség formájában kezd működni az Egyesült Királyságban.


Egyéni kereskedő


Egy egyéni kereskedő teljes mértékben felelős a vállalkozása működése során felmerülő tartozásokért. Az egyéni kereskedők felelősek továbbá a könyvelés vezetésért illetve a megfelelő adók megfizetéséért is.


Üzleti közösség


Üzleti közösség alapításához minimum két emberre van szükség. Minden alapító tag felelős a vállalkozás működése során kialakult tartozásokért és az ő felelősségük továbbá a vállalkozás könyvelésének kezelése is.


Korlátolt felelősségű társaság


Korlátolt felelősségű társaság alapítása során van lehetőség a magánvagyon és az üzleti vagyon elkülönítésére. Azonban, korlátolt felelősségű társaság vezetése során sokkal több üzletvitellel és bejelentésekkel kapcsolatos felelőssége van az alapítóknak. Ilyen esetekben megfontolandó egy könyvelő alkalmazása.


Az üzleti tevékenységre vonatkozó szabályok


A vállalkozás működése során szükségessé válhat különböző biztosítások megkötése, illetve ha például élelmiszert árulunk, zenélünk vagy az utcán árusítunk bizonyos engedélyeket is ki kell váltanunk.


Különböző szabályoknak kell megfelelnünk akkor is, ha személyes adatot használunk fel vagy el tároljuk azt, külföldre árusítunk termékeket, külföldről hozunk be termékeket az Egyesült Királyság területére vagy esetleg internetes áruházban árulunk.


Befektetői vízumok Angliában


Az egyes típusú befektetői vízum beszerzése után a következő pontokat is teljesítenünk kell ha meg szeretnénk azt hosszabbítani:


Egy angliai vállalkozásba minimum 200.000£-ot fektettünk be.


Minimum 50.000£-ot fektettünk be és az első vízumjelentkezés idején hiteles forrásból származó tőkével rendelkeztünkAz angol állam engedélyezi a vízum meghosszabbítás erre való jelentkezést, abban az esetben ha az országba való belépési engedélyünk megszerzése megszerzését követő hat hónapon belül egyéni vállalkozónak regisztráltattuk magunkat.


A vízumra való jelentkezéshez bizonyítani kell azt, hogy három hónappal azelőtt egyéni vállalkozóként dolgoztunk vagy cégvezetők voltunk vagy pedig üzleti társaság tagjai voltunk. Ehhez még hozzájön a következő feltétel is: két egy évnél tovább fennálló teljes állású munkahelyet hoztunk létre.


A külföldiek vállalkozásait Angliában sok szigorú törvény szabályozza, de ezek között a legfontosabb a munkavállalói vízum kiváltása. Enélkül nem kezdhetünk vállalkozásba Anglia területén.


Startup vízum Angliában


A svájci állampolgárok illetve az Európai gazdasági térség térségen kívüli állampolgárok Startup vízumot is igényelhetnek Angliában. Ehhez követelmény a 18 év feletti kor illetve az angol nyelvtudás. Továbbá ajánlást kell kapnunk vállalkozásokat régóta támogató angliai vállalattól is illetve egy angliai felsőfokú oktatási intézménytől.


Vállalkozásunk növekedési potenciálját is be kell mutatnunk a jelentkezés beadása során. Új ötletre, innovációra és más vállalkozásoktól való megkülönböztető faktorokra is szükség van. Egy Startup vízum segítségével Angliában két évig tartózkodhatunk. Ezt a vízumot nem lehet meghosszabbítani, azonban egyes típusú vállalkozói vízumra lehet váltani.


Mit nem csinálhatnak a vállalkozók Angliában?


Ugyan a külföldieknek lehetőségük van Angliában vállalkozás alapítására, de a következő szabályokat is be kell tartani:


 • Nem lehet más állásban dolgozni
 • Családtagot nem lehet az egyesült királyság területére behozni
 • Más vízum típusból nem lehet Startup vízumot igényelni
 • Orvos vagy fogász gyakornokként nem lehet dolgozni
 • Ezen vízum segítségével letelepedni nem lehet Angliában
 • Nem lehet sportolóként dolgozni
 • Nem lehet közpénzeket igényelni

Forrás: billomat.comHozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top