Hátborzongató piramisjáték rendszerek Kelet-Ázsiában kriptovaluta alapokon


Hozzáadva: 2020. Július 01. Megtekintve: 436

A Ponzi rendszernek nevezett szélhámosok által üzemeltetett pénzkereső gépezet, ugyan a nyugati világ szüleménye, de ennek ellenére kiderül, hogy Kelet-Ázsiában, többek közt Dél-Koreában, Kínában és Japánban is előszeretettel alkalmazzák a gyanútlan befektetők pénzeinek ellopására. A kriptovaluták megjelenésével az ilyen jellegű átverések is könnyebben valósulnak meg, hiszen az anonimitás miatt nagyon nehéz lekövetni a piramis csúcsán ülő szélhámost. Egy ilyen jellegű Ponzi-sémát fedeztek fel a nyomozók Dél-Koreában.


2020. július 1-jén a coinpost.jp online hírmagazin arról számolt be, hogy a dél-koreai nyomozók 1.8 milliárd japán yen értéket képviselő piramisjáték hálózatot göngyölítenek föl.


Piramisjáték Dél-Koreában


A Futurenet-nek nevezett befektetési rendszerben állítólag több, mint 160 dél-koreai csaló vett részt és a nemrég megjelent hír szerint 950 befektető jelentette fel őket a koreai legfelsőbb ellenőrző szervnél.


A feljelentésben a következő átverése rendszer leírása szerepel. A befektetők a befizetett pénzükért cserébe kriptovalutából származó profitra tarthattak igényt és ennek érdekében “reklámcsomagnak” nevezett befektetési termékeket vásároltattak velük. A rendszerben beletartozott az is, hogy ha új belépőket tudták bevonni a rendszerbe akkor azért jutalmat kaptak. Ezt nevezzük klasszikus piramisjátéknak.


A dél-koreai rendőrség szóvivője szerint a nyomozás még kezdeti stádiumban van, de folyamatosan keresik a csalás elkövetőit. A további részletek egyenlőre még titkosak.


Dél-Koreában egyébként június 12-én a szöuli rendőrség egy másik kriptovalutákkal kapcsolatos csalás ügyében kezdte meg a nyomozást. A beszámolók szerint három gyanúsított megközelítőleg 8.9 milliárd japán yen értékben lopott el pénzt.


Az EtherWallet-nek nevezett koreai cég ellen folyik a nyomozás. Ők a befektetők pénzét arra hivatkozva csábították ki a zsebekből, miszerint kriptovalutákba való befektetéssel majd profitot állítanak elő. Sikerült is több mint 20.000 tagot toborozni, azonban ezek a befektetők 2019-től kezdve nem tudták kivenni a pénzüket a cég számlájáról.


Egyébként az ő általuk kialakított rendszer is hasonlóan működött. Minden egyes újonnan belépő tag jutalmat kapott azért ha új tagokat toborzott.


Az új tagok belépése jelent valamilyen jellegű felhasználható tőkebeáramlást, azonban egy idő után elfogy ez a pénz is és egyre nehezebb lesz kifizetni a megígért pénzeket. Ez okozza azt, hogy a tagok egyre nehezebben jutnak hozzá a számlákon lévő pénzekhez.


Az ilyen jellegű befektetési rendszerekben a szélhámosok azzal hülyítik a felhasználókat, hogy pénzüket folyamatosan befektetik, azonban ez a legtöbb esetben nem több egy egyszerű hazugságnál.Hatalmas lehúzás Kínában is


Idén májusban tartóztatták le Kínában azokat a gyanúsítottakat, akik hatalmas összegű kriptovaluta csalást vittek véghez.


Az elektromos pénztárcát WoToken-nek nevezték el. Az átverésre a szakemberek már tavaly felhívták a figyelmet azonban a cég idén januárjáig erről semmit nem közölt hivatalos weboldalán.


A WoToken-t 2018. augusztusában indították Kínában és az országon belül terjesztették az igét, azonban semmilyen konkrét tevékenységet nem végeztek, azon kívül, hogy a befektetők pénzét próbálták elszedni. A reklámszöveg az volt, hogy fektessenek be hozzájuk, hiszen náluk van az automatikus pénzcsináló gép, a nehéz munkát majd elvégzik ők. A felhasználó amint átutalta a kívánt kriptovaluta mennyiséget a pénzgyártó robot el is kezdett működni, írja a qianba.com.


A letartóztatást megelőző időszakokban a regisztrált felhasználók száma meghaladta a 710.000-et és így a csalók több mint 100 milliárd japán yennek megfelelő kriptovalutát tudtak ellopni. Ekkoriban 501 szintesre tudott kiépülni a piramis, amibe belegondolni is hátborzongató


A WoToken alapvetően egy digitális pénztárcát jelentett, amelyen ha több mint 1000 amerikai dollárnak megfelelő kriptovalutát tárolt az ügyfél, akkor minden hónapban 6%-20 % közötti osztalékot fizetett neki a cég. Hogy ezt hogyan valósították meg? Azt reklámozták, hogy külön más rendszerekben arbitrációs ügyleteket folytatnak és ebből tudni tudnak profitot előállítani.


Természetesen ez is egy klasszikus piramisjátéknak fogható fel, hiszen minden egyes ügyfél, aki újabb ügyfelet hozott be annak a profitjából kapott valamennyi százalékot. Attól függően tehát, hogy az ügyfél milyen szinten állt, akár nagy pénzeket tudott zsebre tenni minden egyes hónapban.


Hogyan lehet felismerni az átverés gyanús befektetéseket?


Az ilyen átverős befektetések egyébként a világban mindenhol jelen vannak és egy belgiumi felügyelő szervezet (FSMA, https://www.fsma.be/en/what-fsma) szerint az olyan oldalakon, amelyeken “biztonságos”, “könnyű” pénzkereseti lehetőséget ajánlanak nagyon kell vigyáznunk.


Ezek a lehúzás céljából kialakított módszerek a következő fajták lehetnek:


  • (1) Köteleznek rá, hogy először vegyünk valamiféle pénzpiaci terméket
  • (2) Valamilyen hírességgel vagy cégnévvel reklámoznak
  • (3) Meghamisított felhasználói fiókot használva nem létező felhasználókkal próbálják becsábítani az embereket

Ezekre a jelekre különösen figyeljünk!


Japán esetében egyébként kevesebb az ilyen befektetési átverés, azonban a japán adóhivatal idén májusban hívta föl a figyelmet a csalás gyanús e-mailekre. Ezekben az e-mailekben általában a japán adóhivatal munkatársaként mutatkoznak be és a felhasználót megpróbálják rávenni, hogy ellenőrzés céljából utaljon át Bitcoint.


A japán adóhivatal azt javasolja, hogy ha gyanús telefonhívást kapnak a polgárok, derítsék ki a telefonáló fél minden lehetséges adatát, tegyék le a telefont és jelentsék be a legközelebbi adóhivatalnak az esetet.


Amikor pedig valamilyen ismeretlen félnek küldenek kriptovalutát először az adóhivatal szerint tanácsos megbizonyosodni a projekt megbízhatóságáról.
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top