Hatalmas veszélyek a kriptovaluták bányászása során


Hozzáadva: 2020. Június 27. Megtekintve: 448

Ki ne szeretne passzív jövedelemre szert tenni? Milyen jó lenne, ha csak leraknánk a garázsba egy kriptovaluta bányagépet és azt bekötvén az elektromos hálózatba néhány nap alatt komoly forintokat termelne nekünk egy kis beruházással? Elméletben ez nagyon jól hangzik és a kockázatmentes haszonnal kecsegtető bányászpool-ok, illetve a gyors megtérülést hirdető bányagép gyártó cégek izzadásmentes munkával keresett pénzek fals képzetét próbálják bennünk kelteni, ösztönözvén ezzel a vásárlókat meggondolatlan lépésekre. Az ügy tisztázása érdekében nézzük a részleteket.


Az Antminer ASIC bányagépek és a velük kapcsolatos meglehetősen gyanút keltő számokkal végzett kutatások alkalmával deja vu érzésem volt. Kicsit más területen, de az online marketinges platformok csalásairól például már beszámoltam az oldalon. Aki ezt a bejegyzést elolvasta vagy hallott már mondjuk a kínai videómegosztó platformok csalásairól is az egy kicsit nagyobb elővigyázatossággal vizsgálja a kérdést.


Mitán körüljártam a Bitcoin bányászat témakörét, kiderült, hogy manapság ha nem tudunk száz millió forint feletti befektetéssel elindulni, akkor nem sok esélyünk van nyereséges Bitcoin bányát üzemeltetni. Ennek okát a nagyméretű Bitcoin bányák megnyílására vezethetjük vissza, illetve tudjuk azt is, hogy a bányászat költségének egyik legfontosabb tényezője az elektromos energia ára és Magyarország nincs a legolcsóbb országok között.


Miért tudott ekkorára nőni a Bitcoin piac?


Főleg a párhuzamosított bányászat és az ASIC bányagépek fejlődése miatt. Párhuzamos bányaszaton azt értem, hogy a Bitcoin tranzakciók hitelesítése során SHA-256 hash-t használnak és egy “nonce” nevű paraméter változtatásával próbálják a hash függvény értékét egy bizonyos szint alá szorítani, akinek ez sikerül, megkapja a bányászatért járó Bitcoin-okat és így lehet a bányászással pénzt keresni. Tudjuk azt is, hogy nagyon sok számítást kell ehhez elvégezni és hagyományos számítógépeken nem lehet mára pozitív mérleggel bányászni. Természetesen nem csak egy számítógéppel, hanem akár több eszközzel is lehet bányászni, így szinte tetszőleges mértékben növelhetjük a hash-elés sebességét. Mivel a nonce értéktartománya feldarabolható ennek alapján be lehet állítani a csatasorba ezeket a bányagépeket, úgy hogy különböző nonce tartományt rendelünk hozzájuk.


Ismerkedjünk meg egy fontos fogalommal.


Ez az ASIC (application-specific integrated circuit). Ezeket az eszközöket speciális feladatokra, alkalmazási területekre gyártják, csak arra képesek, így ha egy kicsit változna a felhasználasi terület, lehet is őket kidobni. Nem olyanok, mint a számítógépünk processzora, amely képek megjelenítésben is tud segédkezni, illetve zenét is lejátszik nekünk. Ezeket az ASIC chipeket optimalizálják (főleg Kínában, ahol a félvezetőgyártás technológiája az egyik legkiforrottabb a világon) például Bitcoin bányászatra is.


Ilyet ASIC áramkörök gyártásával foglalkozik például a 2013-ban Pekingben alapított Bitmain (比特大陆) cég is. Ezek mellett blokklánc technológiát fejlesztenek és bányapool-t üzemeltetnek, hogy teljes legyen a kép.


A lényeg tehát, hogy a Bitmain és társai ellátták a piacot ilyen specifikus áramkörökkel és mivel mindig jó ár-érték arányú termékeket gyártanak, az általuk gyártott Antminer gépek a figyelem középpontjában vannak.


Ha Bitcoin bányászatról van szó, ezeket az ASIC áramköröket érdemes fejleszteni, mert ha ugyan annyi elektromos áram felvétele mellett több hash-t tudnak legenerálni, azzal csábító ajánlatokat tehetnek a bányászoknak, akik már készítik is a bankkártyájukat, hogy megrendeljék Kínából a legújabb bányagépeket. Idáig nincs is csalás a dologban. Feltételezzük, hogy az eszköz megérkezik és a hash kapacitása is annyi, amennyit reklámoznak. Igen ám, de egy befektető számára a legfontosabb paraméter az ROI (return on investment), vagyis, hogy mondjuk egy év alatt mennyit fial a pénz. Pénzügyi guruktól halljuk is, hogy a pénznek kell helyettünk dolgoznia, miért ne rendelnénk egy-két ilyen bányagépet?


A lényeg az, hogy a Bitcoin és bányászatának piaca kicsit eldurvult. Az előző számításaim alapján megközelítőleg 150 millió forint értékben kellene ahhoz videókártyát vásárolni, hogy fel tudjuk venni a versenyt egy mai Bitcoin bányásszal. Ezt főként az ASIC bányagépek túlzott fejlesztésének köszönhetjük.


Erre a problémára találják ki az olyan hitelesítési eljárásokat, amelyek ASIC biztosak, vagyis nem éri meg az ASIC-okat ilyen irányba fejleszteni. Ezt nagy memória igénnyel érik el. A Bitcoin után megjelent második legfontosabb kriptovaluta az Ethereum például DAG (direkt aciklikus gráf)-ok legenerálásával és a rajtuk elvégzett hash műveletekkel bányászható és ez úgy van megoldva, hogy egy ilyen DAG részletet ne legyen kifizetődő minden egyes iteráció során legenerálni, hanem azt a memóriában kelljen letárolni. Természetesen ezek jó nagyok és az ASIC memóriák nem mindig bírnak ezzel a feladattal.


Az úgynevezett ASIC biztonságos hitelesítési algoritmusok azon az elven alapulnak, hogy mivel a hagyományos eszközök memóriája már meglehetősen fejlett és nagy méretű, nem éri meg ilyen irányban fejleszteni az ASIC-eket.


Ennek ellenére a kínai Bitmain-nek sikerült. 2018-ben jelentették be első bányászaikat, amelyek például Equihash algoritmust és képesek futtatni és azóta is fejlesztik az eszközeiket.


Üzleti modelljük viszont különösen gyanút keltő.


Nézzük például a nemrégiben bejelentett Antminer Z15-öt. Ha felkeressük a Bitmain hivatalos weboldalát láthatjuk, hogy az eszköz 12.500 kínai yuan-be kerül, ami a mai árfolyamon nagyjából 560.000 forintnak felel meg és gondolom erre még vámot is kellene fizetnünk, hacsak nem a bőröndünkben akarjuk becsempészni az országba a majdnem 6 kilós bányagépet.


Az Antminer Z15 ára.

A lényeg, hogy az Antminer Z15-ös 420.000 megoldást tud kiszámolni egy másodperc alatt, ami meglehetősen komoly teljesítménynek tekinthető. Ehhez 1510 Watt teljesítményre van szüksége, ami nem is annyira durva és ha ZCash bányászatára használjuk, akkor mondjuk a whattomine.com oldalt felkeresve láthatjuk, hogy egy hónap alatt akár 547 dollár körül bányászhatunk vele:


Mennyit kereshetünk az Antminer Z15-el?

Ez nagyjából 173.000 forint, tehát ha minden költséget levonunk nagyjából fél év alatt vissza is hozza a pénzünket. Ki ne szeretne ilyen eszközt venni? Akár hármat is!


Hol van a probléma?


A Bitmain nagyon ravaszan pontosan a Bitcoin feleződése után dobta piacra az Antminer Z15-öt. Akik nem tudnák, a feleződés azt jelenti, hogy az eredeti bányászati jutalmat megfelezték és 12.5 Bitcoin helyett ma már csak 6.25 Bitcoin a bányászok jutalma minden egyes blokk hitelesítésért. Ez értelemszerűen kevésbé profitábilis Bitcoin bányászatot jelent és a Bitmain-nél számítottak arra, hogy ezek a veterán Bitcoin bányászok majd más kriptovaluták után fognak nézni. Mondjuk ZCash után.


Vajon a ZCash nem fog megfeleződni? Dehogy nem! Pontosan ennyi nap múlva:


A ZCash feleződése.

Tehát 142 nap múlva a már csak fele annyi ZCash-t fog adni a rendszer a bányászatért és maga a tevékenység közel sem lesz olyan jövedelmező.


A másik faktor pedig a hálózat hashteljesítményének növekedése lesz. Magyarul nem csak egy ember fog Antminer Z15-öt vásárolni, hanem nagyon sok és ezzel a profit arányosan csökkenni is fog.


A kriptovaluta bányászat legnagyobb veszélyei


Igen ám, de ha jól megnézed a fenti ábrát, láthatod, hogy a Bitmain-nél már nem is kapható az eszköz. Mi a helyzet az európai bányagép disztribútorokkal?


Nézzük mondjuk a antminerdistribution.com-ot, ahol ugyan ez a bányagép már nem ennyibe kerül, hanem ha gyorsan szeretnénk hozzájutni, akkor akár 1.700.000 forintba is belekerülhet. És ez is még a cikk keletkezésétől számítva majdnem egy hónapot vesz igénybe. Ja, hogy közben fogy az idő a ZCash bányászati jutalom (block reward) felezéséig. Azt vegyük befektetési kockázatnak.


Az Antminer Z15 ára Európában.

Látjuk tehát, hogy ezeken az oldalakon és magától a gyártótól előre kell rendelni az eszközöket, tehát azok a még raktáron nem is levő bányagépeket árulják és hatalmas befolyó tőkére tesznek szert. Főleg olyan bányászok pénzét szedik el, akik csak rápillanatanak a whattomine.com adataira, látják, hogy milyen jó a hozama egy ilyen gépnek és egyből rendelnek is belőle.


Én személy szerint az online kalkulátorok adatainak hinnék, hiszen nem csinálnak mást, mint a saját hashteljesítményünket arányosítják az egész hálózat teljesítményéhez és a jutalomból kiszámolják, hogy egy adott időtartam alatt mennyi kriptovalutát tudna rendszerünk bányászni az adott körülmények között. Ebből kivonva az elektromos energia árát következtetni lehet a megtérülésre. Azonban a legtöbben azt felejtik el, hogy egy ilyen ASIC bányagép csak kriptovaluta bányászására alkalmas. Ha valamit változtatnak mondjuk az Etherum vagy a ZCash infrastruktúrában és ezt meg is teszik ezt azért, hogy az ASIC-on alapúló bányászatot megnehezítsék az eszközt dobhatjuk is ki. Ezt nevezik az angol szakirodalomban “bricking”-nek, hiszen egy téglával lesz egyenértékű egy ilyen, akár milliókba is kerülő iszonyatosan túlárazott szilícium darab.


Ki jár ezzel nagyon jól?


Természetesen a Bitmain. Ha megnézzük az angol Wikipedia bejegyzést a cégről látjuk, hogy szárnyalnak. 2018-ban például 11 Bitcoin bányát üzemeltettek Kínában. Az ASIC eszközök továbbfejlesztése érdekében a hongkongi tőzsdére próbálnak meg bekerülni, de a Bitcoin erős áringadozása miatt erre még nem került sor. Belső-Mongóliában található bányájukban 25.000 Bitcoin bányagépet üzemeltettek olcsó elektromos áram segítségével.


Forrás (részben): YouTube
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top