Gazdagok, de mégsem fektetnek be a japánok


Hozzáadva: 2020. Június 10. Megtekintve: 321

Japánban egy nagyon érdekes jelenségnek lehetünk szemtanúja pénzügyi szempontból. A hivatalos statisztikai adatok szerint is a gazdag japánok a párnacihában tartják a pénzüket. Meglepő, hiszen sokan azt hihetnénk, hogy Japán gazdasági fejlődéséhez hozzá kellet volna járulni a magánszektor erős befektetési hajlamának is, azonban ez közel sincs így. Vizsgáljuk meg mi lehet a háttérben, illetve hasonlítsuk össze Japán gazdasági helyzetét a többi fejlett ország gazdaságával, hogy így egy kicsit átfogóbb képet kapjunk erről a misztikus világról.


A japánok gazdagok. A legtöbb nyugati (és keleti) ember fejében ez a kép él. Ha megvizsgáljuk az átlagfizetéseket Japánban nem is nagyon tévedünk, ha azt állítjuk, hogy jól keresnek a japán polgárok. A keresetek mellett persze nem szabad azt megfeledkezni az hétköznapi költségekről sem. Egy szó mint száz, Japánban jól élnek az emberek, feltéve ha tudnak maguknak ingatlant vásárolni. Ez egyébként kevés állampolgárról mondható el, sokan bérelnek és sokan laknak szüleikkel.


A japánok nem fektetnek be


Minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a befektetés mint olyan a japánok körében nem nagyon ismert fogalom. Ez nem feltételezés, hanem a hivatalos japán bankok által közzétett statisztikai adatokra alapozott kijelentés. Ha jól megvizsgáljuk a Bank of Japan hivatalos közleményét, kiderül, hogy 2019-ben a japánok 53.3%-ban készpénzben tartották a megtakarításaikat. 10%-ban részvényekben és 28.6%-ban biztosítások és nyugdíjak formájában tárolták azt. Érdekes az USA adatait is megnézni. Ott 12.9% a készpénz aránya, a részvényeké pedig Japánhoz képest jóval magasabb, 34.3%. Az európai országok összesített adatait nézve láthatjuk, hogy a készpénz aránya 34.0% és a tőzsdei befektetéseké pedig 18.8%.


Látjuk tehát, hogy egy átlagos japán családmodell esetében a “befektetésekhez nem nyúlunk” eszme az elterjedt. Valószínűleg el sem tudjuk képzelni, hogy mennyi pénz alszik a japán postbank számláin illetve a japán otthonokban készpénz formájában. Ügyesen spórolnak, viszont a pénz forgatásával a legtöbben nem foglalkoznak.


A 2018-as GDP adatokat nézve Japán GDP-je az USA ⅕-e és 2012-2015 között folyamatosan esett, azóta ugyan kicsit javult, de a csökkenő szaporulat és a buborékgazdaság tetőzése óta kialakult stagnáló pocsolya-gazdaság szépen tükröződik a GDP-n is.


Egy másik nagyon érdekes adat a következő. A tokiói tőzsdén az ügyfelek megközelítőleg 65%-a külföldi volt 2010-ben.


A japán banki alapkamatok folyamatosan a 0 körüli szinten mozognak, de vajon miért tartja mégis mindenki ott a pénzét?


A japán gondolkodás a pénzről


A japánok különös módon gondolkodnak a pénzről és ezért sokan nem foglalkoznak a befektetésekkel.


“A pénzt kemény munkával kerestük...”

“Kemény munkával lett megkeresve, így tisztelendő...”

“A pénz csinálása mindig gyanús...”

“A pénzt kemény munkával kerestük, így nem arra van, hogy használjuk...”

Mi magyarok is sokan hallottunk már ehhez hasonló gondolatokat, nem?


A japán gazdasági buborékban felnőtt emberek fejében nem véletlenül alakult ki az az elképzelés, miszerint a pénzt jobb inkább eltenni nehezebb időkre. A hatalmas veszteségek átélése után joggal gondolják úgy a japánok, hogy jobb a kemény munkával megkeresett pénzt betenni a párnacihába.


Az amerikaiakkal pontosan szöges ellentétben a japánok imádják az alacsony koczkázat mellett alacsony hozamot hozó befektetéseket és egy további ok az is, hogy a japán iskolákban nincs nagyon szó a pénzről, amely a életünk egyik fő mozgatórugója.


Forrás: re-estate.co.jp
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top