Egyszerű de nagyszerű Bitcoin ATM Pozsonyban készpénzfelvételre


Hozzáadva: 2020. Augusztus 27. Megtekintve: 140

Szlovákia fővárosa, Pozsony egy pár órás vonatútra található a magyar fővárostól és mivel a kriptovaluták használata engedélyezett Szlovákiában is úgy gondoltam érdemes lehet ellátogatni ide és felderíteni hogyan működnek a szlovák Bitcoin automaták.


Az előző bejegyzésben beszámoltam arról, hogy hogyan lehet Szlovákiában telefonszám megadása nélkül Bitcoint vásárolni automatából Pozsony belvárosában, itt pedig meg fogom nektek mutatni azt, hogy hogyan kell készpénzt felvenni egy ilyen eszközből ha rendelkezel Bitcoin-nal.


Maga az eszköz használata nagyon egyszerű, inkább a megtalálása jelent némi problémát.


Nyilván manapság ha valamit keres az ember a Google Maps térképszolgáltatására hagyatkozik és ezzel próbálja meg behatárolni, hogy az adott dolog hol található.


A probléma ezzel viszont az, hogy ezt bizonyos rendszerességgel frissíteni kellene, hiszen a világ nagyon gyorsan változik és sokszor hiába mutatja a térkép, hogy valami ott van, attól az még fizikailag lehet hogy már nincs is ott...


Hasonló volt a helyzet a kriptovaluta automatákkal Pozsonyban. Érdekes módon a budapesti eszközökről szóló információ a Google Maps-en elég naprakész, viszont sajnos Pozsonyban nem ez a helyzet. Az első két helyszínen mondjuk már semmit nem találtam.


Bemutatnám akkor nektek azt a lokációt ahol 2020 augusztusában találtam működő kriptovaluta automatát:

A Google Maps-en láttam, hogy az automata egy árnyékos udvarban található és ezt kerestem, viszont ez is beletelt nekem egy jó 10-15 percbe.


A Bitcoin ATM helyszíne Pozsonyban a Lamassutól.

Az is érdekes volt továbbá, hogy a térképen található képek alapján ez egy viszonylag régi, minden bizonnyal egyirányú kriptovaluta automatának nézett ki és erre is számítottam.


Amikor odaértem a helyszínre kiderült, hogy ez egy vadiúj eszköz, amelyet ráadásul nem is a már jól ismert General Bytes gyárt, hanem ez egy másik, Svájcba bejegyzett cég, a Lamassu által gyártott kriptovaluta automata. Így tehát nagyon kíváncsi voltam a használatára, mert különösen érdekesnek tartom az összehasonlító elemzéseket és így lehetőségem nyílt erre is.


Az autómata egyébként tud angolul és szlovákul is. Mivel én nem tudok szlovákul ezért gyorsan angolra állítottam és a Bitcoin eladása gombra nyomtam:Bitcoin eladása Pozsonyban.

Maga a kezelőfelület egyébként meglehetősen letisztult, nagyon jól használható és látjuk, hogy nem csak Bitcoint hanem Litecoin-t, Ethereumot és más alternatív kriptovalutákat is cserélhetünk ezzel az eszközzel.


A következő képernyőn be lehet állítani, hogy milyen értékben szeretnénk kriptovalutát eladni az eszköznek. A legkisebb címlet amit az automata kiadni képes az 50 eurós, ezután következik a 100 eurós de akár 500 eurós léptékben is léptethetjük az összeget. Nem akartam túl nagy vadra lőni ezért az 50 eurót céloztam meg.Az értékhatár beállítása.

A következő lépés során az automata megjelenít egy QR kódot, amelyet a telefonomban lévő digitális pénztárca alkalmazás segítségével kell beolvasni és így tudjuk elküldeni a megfelelő mennyiségű Bitcoint az automata által kiírt címre.


Ezt a QR kódot kell beolvasni.

Ha így cselekszünk az automata ki fogja nekünk adni az 50 euróst.


Akkor ezt meg is tettem és a telefonomon található Bitcoin pénztárca alkalmazás segítségével elküldtem a megadott címre a kriptovalutát.


A Bitcoin elküldése.


Ekkor egy nagyon érdekes dolog történt.


Eltelt megközelítőleg 5 másodperc, az automata képernyőt váltott, kiírta hogy köszöni szépen és egyből kiadta az 50 eurós címletet.


Az 50 eurós megjelenik.

Ha jól emlékszem ez a működés alapjában véve eltér a Budapesten, Bécsben illetve Prágában található automaták működésétől, hiszen a General Bytes által gyártott kriptovaluta ATM-ek esetében, amikor kriptovalutát adunk el az eszköznek mindig kell várni egy jó néhány percet amíg a tranzakció hitelesítése került. Bizonyos esetekben erről rövid szöveges üzenetben értesít minket az operátor, de ha nem adtuk meg telefonszámunkat akkor ez sem történik meg és ilyenkor tulajdonképpen nem is tudjuk hogy mikor lehet felvenni a pénzt.


Nagyon praktikusnak találom tehát a pozsonyi automatát, hiszen ez egyből kiadja a pénzt. Nem tudom hogy ez szándékos-e vagy csak valami rendszerhiba… A lényeg hogy ennek azért örültem.


Végezetül pedig nézzük a számokat. Ha jól megnézitek az általam elküldött Bitcoin értékét, az jelenleg 62.55 dollárnak felel meg. Ezt a következő módon egy pénzváltó program segítségével átváltottam és a ezt kaptam:


Átváltás USD-ről EU-ra.

Azt látjuk tehát, hogy megközelítőleg 53 eurót kellett átutalni az automatának és így adja ki az 50 eurós bankjegyet.


Tehát ennek a tranzakciónak a költsége nagyjából 3 euró volt, ami szerintem nem annyira vészes.


Ha szeretnél még hasonló bejegyzéseket látni az oldalon kérlek nyomj egy lájkot a Facebook oldalra és így még több emberhez eljut ez a hasznos információ és te is elsőkézből fogod tudni hogy mik történnek a kriptók világában!


További jó művelődést és tanulást!
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top