Egy floridai tinit és két másik személyt tartóztattak le a Twitter feltörése miatt


Hozzáadva: 2020. Augusztus 22. Megtekintve: 86

Egy fondorlatos terv keretében hackerek törték fel olyan hírességek Twitter-fiókjait, mint Joe Biden, Bill Gates vagy Kanye West.


Az amerikai hatóságok letartóztattak egy floridai tinédzsert és két másik személyt a föltört Twitter-fiókok, köztük olyan prominens személyek, mint Joe Biden demokrata elnökjelölt aspiráns – ezenfelül ez vezetett Trump elnök oldalának is az egyórás felfüggesztéséhez- miatt. – adta hírül a politico.com internetes hírportál.


Florida állam ügyésze jelentette be, hogy Tampa Bayen(Hillsborough megye) elfogásra került Graham Ivan Clark, 17, aki a kitervelője lehet, annak a július 15.-ei Twitter akciónak, ahol lyukat ütve a portál biztonsági rendszerén olyan befolyásos embereknek a fiókja felett vették át az uralmat, mint a korábbi elnök Barack Obama, a korábbi New yorki főpolgármester Mike Bloomberg, a Microsoft korábbi vezérigazgatója Bill Gates vagy a rapper Kanye West.


Az átverés keretében, olyan tweeteket küldtek szét a fent megnevezett oldalakról, amelyben arra buzdítják az embereket, hogy a megadott ismeretlen címre Bitcoinokat küldjenek, abban a reményben, hogy a dupláját fogják visszakapni.


Az Igazságügyi Minisztérium saját közleményében jelentette be, hogy a 19 éves, brit Mason Sheppard, illetve Kalifornia északi részén a 22 éves Nima Fazeli (Orlando, Fla) szintén letartóztatásra kerültek az akcióban való valószínűsített részvételükért.


A jogsértés hatalmas felháborodást váltott ki a Capitolium dombon, a törvényhozás a közösségimédia óriásától követelte a körülmények tisztázását. Több különböző szenátusi bizottság, köztük a Hírszerzési, a Kereskedelmi és a Belbiztonsági Bizottság is saját vizsgálatot szándékozik indítani az ügyben.Andrew Warren, Hillisborough ügyészének pénteki, hivatalos nyilatkozata alapján harminc különböző bűntett elkövetésével vádolták meg Clark-ot azon a héten, ebből tizenhét távközlési csalás, tizenegy pedig a személyes adatokkal való visszaélés.


Clarkot pénteken fogták el és zárták el a hillsboroughi megyei börtönbe, a sheriff rendelkezése szerint, az óvadék kifizetésének lehetőség nélkül.


A szövetségi hatóságok a másik két személyt azzal vádolják, hogy közvetítői szerepet láttak el a föltört Twitter- fiókok tranzakcióiban. A DOJ beszámolói alapján, Sheppard a saját vezetői engedélyével igazolta magát a Binance-on és Coinbase-en azon kriptovaluták átvételekor, amelyek a becsapott twitterezőktől érkeztek.


Fazeli hasonlóképpen a jogosítványát használta a Coinbase-nél, ahol a “Rolex” felhasználó ellenőrzése alatt álló számlákon, az állítólagos kifizetéseket bonyolították. A szövetségi ügyészek nyilatkozatai szerint, az “ismeretlen személy” a “Kirk#5270” felhasználónevet használta a Discord platformján és feltételezhetően hozzáfért a Twitter belső rendszeréhez.


A kiadott dokumentumok azonban arra vonatkozóan semmilyen információt nem adnak, hogy Kirk#5270 valójában megegyezik-e Clarkkal.


A terv, miszerint népszerű, eltulajdonított Twitter fiókok felhasználásával csaljanak ki Bitcoint az áldozatoktól, átutalva azt a fiatalok számláira, igen sikeresnek volt mondható, egyetlen nap leforgása alatt 117 000 dollárnyi valuta érkezett be hozzájuk – állítják a szövetségi ügyészek.


A szolgáltató már korábban közzétette a szomorú tényeket: 130 fiók esett áldozatául a támadásnak, 45-ről posztoltak is, 36 esetben a közvetlen levelezéshez is hozzáfértek, ezenfelül 7 helyről töltöttek le adatokat.


“Ezt a bűncselekményt a híres emberek és celebek neve mögé rejtőzve hajtották végre, ám itt nem ők az elsődleges áldozatok. Ezt a „Bit-Con” -t arra tervezték, hogy pénzt csaljanak ki az egyszeri amerikai polgároktól, országszerte, sőt még Floridában is.” - mondta Warren egy nyilatkozatában.


"Ez az arcátlan bűntett itt történt a szemünk előtt és a jövőben nem fogjuk hagyni, hogy ilyen még egyszer előfordulhasson."A Twitter egy rövid nyilatkozatban köszönte meg a rendőrségnek a munkáját, miután letartóztatták a vélt tetteseket.


“Nagyra értékeljük a bűnüldözési szerveknek a gyors intézkedését és a továbbiakban is együtt fogunk működni egészen az ügy lezárásáig”- mondta a vállalat. “A mi részünkről, igyekszünk transzparensen működni és folyamatosan újabb és újabb információkkal szolgálni.” múlt pénteken a Twitter képviselői is részletes tájékoztatásban részesültek a nyomozás eredményeiről.


“A továbbiakban is folyamatosan érkeznek a friss információk a Twitter feltörésének mikéntjéről, beleértve az új fejleményeket is. ” mondta egy neve elhallgatását kérő bennfentes a Képviselőház Hírszerzési Bizottságából.


Photo by Del Adams from PexelsHozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top