Cégalapítás Amerikában lépésről lépésre


Hozzáadva: 2020. Június 13. Megtekintve: 59

Az amerikai álmot megtestesítő kontinensen való cégalapítás mindenki számára nagyon csábító lehet. Főként azért, mert ha Amerikában rendelkezünk vállalattal, annak segítségével közvetlenül elérhetjük az amerikai piacot. A cégalapítás Amerikában nem is olyan nehéz, mint ahogyan azt sokan gondolnánk, nézzük tehát a részleteket.


Alább korlátolt felelősségű társaság alapításáról lesz szó. Mivel a különböző államoknak eltérő közigazgatási rendszere van, attól függően hogy melyik államban szeretnénk céget alapítani a szabályok kissé eltérhetnek. Ennek ellenére megpróbálkozom a legáltalánosabb szabályok bemutatásával.


A működési forma kiválasztása


Nem amerikai állampolgárok Amerikában való cégalapítása során kétféle működési forma közül választhatnak. Ezek a következők: vállalat és korlátolt felelősségű társaság. A vállalatok tagjait részvényeseknek, a korlátolt felelősségű társaság tagjait pedig tagoknak nevezi az angol szakirodalom.


Ezen társaságok tagjaira semmiféle szabályozás nincsen. Mindegy melyik országból származónk magánszemélyek vagyunk-e vagy cégek. Minden esetben lehetünk tulajdonosai egy amerikai cégnek. Nincs továbbá korlátozás a tulajdonosok számára sem. Azonban saját, anyaországunk szabályait figyelembe kell vennünk, amikor amerikai cégünk segítségével szeretnénk üzleti tevékenységet folytatni saját országukban. Ebben az esetben érdemes felkeresni egy helyi ügyvéd, jogi tanácsadót és megérdeklődni a részletek.


Az állam kiválasztása


Amikor céget alapítunk Amerikában 50 állam és Washington DC között választhatunk. Érdemes olyan államot választani, amely megfelel a működési körünknek. Más szóval élve olyan jogi környezetet teremt, amelyben cégünk optimálisan tud működni.


Vannak vállalkozás és külföldi barát államok és természetesen vannak olyanok is, ahol kevésbé látják szívesen a külföldieket. A vállalkozásbarát államok között fel sorolhatjuk Delaware-t, Nevadát és Wyominget.


Nézzük a következő egyszerű példákat:


A célunk az amerikai cégalapítással egy amerikai, vagy valamilyen kereskedésre használt számla amelynek segítségével hitelkártyás fizetéseket forgatunk fogadhatunk el megalapítása. Ebben az esetben nincs feltétlenül szükség amerikai fióktelep kialakítására, illetve a fizikai jelenlétre. Ilyenkor érdemes Wyoming államot választani, ahol az éves fenntartási díjak nagyon alacsonyak, vállalat és korlátolt felelősségű társaság esetében is $50. Ugyanez a díj Delaware államban vállalatok esetében $125 korlátolt felelősségű társaságok esetében pedig $250. Nevadában pedig $325-t kellene fizetnünk minden évben csak fenntartási díj gyanánt. Ezekben az államokban a bankok jobban kijönnek a külföldi ügyfelekkel, akiknek nincs helyben irodájuk. Ezáltal valószínűleg a bankszámla megnyitása is könnyebb lesz.


A fizikai irodával szeretnénk rendelkezni az Egyesült Államokban, akkor a cégalapítás kérdése egy kicsit bonyolultabb. Ekkor kétféle helyet kell választanunk. Az egyik az ahol a céget regisztráljuk a másik pedig ahol a fizikai iroda lesz. Abban az esetben, ha a cég bejegyzett címe eltér az iroda címéttől, abban az államban, ahol az irodát regisztráltuk újra kell majd regisztrálnunk cégünket.


Ha a cég alapításunk célja amerikai befektetések és tőkék bevonzása, akkor szintén érdemes de levél államban céget alapítanunk, hiszen a legtöbb amerikai befektető és kockázati tőke befektető ezt kívánja meg tőlünk.


Cégalapítás Amerikában - feltételek


Kedvenc államunk kiválasztása után egy pár alapvető feltétellel kell megismerkednünk.


Első körben ki kell választanunk vállalkozásunk nevét, erre érdemes több opciót is megadni, hasonlóan a magyarországi cégalapítás menetéhez.


A hivatalos ügyekben eljáró megbízott kiválasztása


Ha nem vagyunk fizikailag jelen az egyesült államok területén, akkor meg kell adnunk egy olyan fizikai címmel rendelkező helyi irodát, amely hivatalos ügyekben mint például levelek fogadása és küldése eljár helyettünk. Ilyen szolgáltatást megközelítőleg éves szinten $100-ért vehetünk igénybe. Ha kapcsolatba lépünk egy ilyen megbízott céggel ők segítenek a hivatalos dokumentumok beszkennelésében és továbbításában nekünk e-mailben. Természetesen a hivatalos leveleket, amelyeket esetleg alá kell írni nemzetközi postaszolgálat segítségével is elküldik nekünk.


Személyes információk megadása


Az Amerikában való cég alapítás során meg kell adnunk vállalkozásunk tagjainak elérhetőségét, különböző személyes adatait is.


A céges adószám kiváltása


A céges adószámot az Egyesült Államokban FEIN-nek rövidítik. Ezt a számot az IRS (United States Internal Revenue Service) betűszóval rövidített szervezettől kell megigényelni és ennek segítségével azonosítják cégünket. Ezt a számot kell majd akkor is használnunk, amikor bankszámlát nyitunk vállalatunknak.


Aposztillal hitelesített alapítóokirat


Ha saját országunkban is szeretnénk bankszámlát nyitni a cégnek, vagy valamilyen helyi hivatal igényt tart a hitelesített alapítóokiratra, akkor aposztillal hitelesített dokumentumot kaphatunk az amerikai hivataloktól. Az aposztil akkor hitelesíti a dokumentumot, ha a mi országunk is tagja a hágai egyezményben. Ha az ország nem tagja a hágai egyezménynek lehetőség van hivatalos alapítóokirat igénylésére is.


Teendők az alapítás után


Miután az Egyesült Államokban vállalatot, vagy korlátolt felelősségű társaságot alapítottunk, annak függvényében, hogy mit szeretnénk azzal kezdeni fizikai címet is rendelhetünk hozzá. Erre a címre tudjuk fogadni az üzlettel kapcsolatos leveleket, illetve az ügyfelektől érkező leveleket vagy bármilyen amerikai banktól érkező hivatalos dokumentumokat is.


Bankszámlanyitás Amerikában


Ha szeretnél fizetéseket elfogadni amerikai állampolgároktól, érdemes egy kereskedelmi számlát nyitni céged számára Amerikában. Hasonló a helyzet ha fizikai irodával szeretnénk rendelkezni az Egyesült Államokban. Az utóbbi időkben egyre nehezebb külföldiként bankszámlát nyitni Amerikában, ez főleg a terrorizmus ellenes intézkedéseknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy ha nem próbálkozunk, akkor nem járhatunk sikerrel. Fontos hogy járjuk jól körbe a kérdést!


Első tanács: Vegyük fel a kapcsolatot a bankkal!


Nem feltételezhetjük azt, hogy mindennel rendelkezünk, ami egy bankszámlanyitáshoz szükséges. Ez azért van, mert minden bank feltételei mások. Vannak olyan bankok, amelyek hivatalosított másolatot kérnek dokumentumainkból, de vannak olyanok is, amelyek az eredeti példányt igénylik.


Ezért érdemes telefonálni a banknak, mielőtt odalátogatnánk. Ha például a bank Amerikában lévő fizikai címet kér tőlünk meg lehet kérdezni, hogy annak a címnek az adott államban kell-e lennie.


Második tanács: az előbb említett, Delaware, Nevada vagy Wyoming államokban alapítsunk céget. Ez főleg azért tanácsos, mert a fő nemzetközi bankok Amerikában ezekben az államokban működnek olyan módon, hogy a külföldi befektetők ténykedéseit is támogatják.


Különösen sok külföldi ügyfelük van és sok tapasztalattal rendelkeznek. Erre szükség van akkor, ha nem rendelkezünk fizikai címmel Amerikában vagy valaki képviseletével alapítunk céget és szeretnénk bankszámlát nyitni.


A legtöbb bank kötelező módon elvár egy fizikai címet az Egyesült Államokban, amely nem lehet a cég megalapításában segédkező ügynök címe. Természetesen ez alól vannak kivételek és bizonyos bankok elfogadják az ügynök címét, de ekkor levéltovábbító szolgáltatást kell igényelnünk, vagy elektronikus formában kell a hivatalos dokumentumok kézbesítését bonyolítani.


Harmadik tanács: Válassz olyan bankot amely jelen van Magyarországon is! Ha sikerül olyan bankot választani, amely a saját országunkban is jelen van, akkor nincs feltétlenül szükség arra, hogy személyesen nyissunk bankszámlát az amerikai bankfiókban. Ezt sokszor megtehetjük a helyi irodában is.


Az amerikai cég fenntartása


Egy amerikai korlátolt felelősségű társaságot vagy egy vállalatot viszonylag egyszerű módon fenntarthatunk. Ehhez a következő pontokat kell követni:


Éves jelentés (Annual Report) elkészítése


Az éves jelentés egy egyszerű dokumentum, amely a tulajdonosok állapotáról számol be.


Feltüntetjük benne a tulajdonosok címét, illetve a megbízott személy nevét is. Sok amerikai államban ezt a dokumentumot az interneten is be lehet nyújtani. A megbízott ügynök általában elintézi helyettünk az offline benyújtást ha arról van szó. Ha ezt esetleg elmulasztanánk inaktívvá tehetik cégünket, valamint különböző bírságokat fizettethetnek be velünk vagy egyszerűen törlik cégünket.


A megbízott fenntartása


Ha megbízott segítségével alapítottunk céget az Egyesült Államokban, ne felejtsük el éves díjukat befizetni.


Hazánk szabályait is tartsuk be


Ezzel kapcsolatban érdemes felkeresni egy adószakértőt. Bizonyos esetekben különböző kötelességeink lehetnek adózási és más fajta dokumentációs szempontból is.


Fizessük meg az amerikai adókat


Ezzel kapcsolatban is érdemes megkeresni egy adószakértőt, de például országunktól és különböző más tényezőktől függően az Amerikában keletkezett bevételek után adót kell fizetni. Ha ezzel kapcsolatban van a két ország között egyezmény az adó mértéke alacsonyabb lehet.


Referencia: mycompanyworks.com
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top