Blokklánc technológián alapuló japán fejlesztésű céges értékelési rendszer


Hozzáadva: 2020. Június 12. Megtekintve: 178

A blokklánc egy forradalmian új technológia. Eleinte a bitcoin és az egyéb kriptovalutában végzett tranzakciók hitelesítésére használták, de mára nagyon széles körben, akár bankok is alkalmazzák. Ez bizonyítja az eljárás univerzalitását és a jövőben további ötletes megoldásoknak lehetünk majd szemtanúi. A kriptovalutákkal kapcsolatos kutatások és fejlesztések egyébként Japánban is meglehetősen nagy sebességgel robognak előre.


Erre lehet kiváló példa a Peer-Trust 2020 júniusában megjelent innovatív megoldása. Ők is a blokklánc technológiát alkalmazzák és céges értékelési rendszert fejlesztenek. Első olvasatra talán kicsit ijesztő lehet, hiszen nem örülnénk neki, ha folyamatosan megfigyelnék a cégben nyújtott teljesítményünket, de az első eredmények azt mutatják, hogy a technológia nagyon jól alkalmazható az alkalmazottak teljesítményének növelésére és a munkaköri légkör javítására. A következőekben nézzük a részleteket.


Japán elöregedő társadalom, kevés gyerek születik, sok a nyugdíjas és az egész életen keresztül tartó foglalkoztatás(終身雇用)modellje is kezd kiveszni. Ha egy cég innovációba kezd, akkor általában ezek azok a pillérek, amikre építkeznek. Minden komolytalanságot félretéve igaz az, hogy a japán polgárok is szívesen váltanak munkahelyet, ha esetleg az átlagnál jobb fizetést ajánlanak nekik vagy egy másik munkahelyen jobb a légkör. Ebből következően viszonylag nehéz az olyan emberek teljesítményének és egyéb személyes tényezőjének kiértékelése, akik pár hónapot töltenek csak egy vállalatnál. Természetes módon felmerül az igény, hogy szeretnének a dolgozó belépését követően viszonylag rövid időtartamon belül pontos számokat kapni az egyén munkavégzésének körülményeiről. Jól dolgozik? Milyen a munkatársaival? Udvarias? Gondol másokra? Egy elég érdekes összképet lehetne kapni egy dolgozóról, ha ezek az adatok rendelkezésre állnának.


Blokklánc technológián alapuló értékelési rendszer


A Peer-Trust cég egy ilyen értékelési rendszert fejleszt cégek részére, magánszemélyeknek nem nyújt szolgáltatást. Az egyszerű működést kártyákkal és kommentekkel érik el. Ha valaki keményen dolgozik, hosszú órákon keresztül (tudjuk ez Japánban nagy erénynek számít) az dicsérő kártyákat kaphat a munkatársaitól, akik ezzel értékelik őt. Ezért választották a Peer-Trust nevet. A Peer ebben az esetben a munkatársat jelöli a Trust pedig az értékelések alapján kiérdemelhető bizalmat jelenti.


6 fajta kártyával értékelhetik egymást a dolgozók


Ez a 6 kártyatípus a japán társadalom alapját jelentő kvalitásokat hivatott reprezentálni. Lásd alább:


  • (1)チャレンジ ー Kihívások
  • (2)ロジカル ー Logikusság
  • (3)思いやり ー Gondoskodás másokról
  • (4)やりきり ー Az elkezdett munka befejezése
  • (5)アイディア ー Ötletek
  • (6)正義感 ー Etikusság

Ezen kártyák segítségével nem csak az egyszerű “jóban vagyunk - rosszban vagyunk” viszonyt lehet kifejezeni, hanem kicsit összetettebb emberi kapcsolatokat is jelezhetnek a dolgozók. A lényeg, hogy ezen értékek emelésével a japán vállalat összteljesítménye is növekszik.


A dolgozók láthatják, hogy melyik kártyából hányat kaptak és ezzel kiderülnek a javítandó kvalitások is, illetve nő a dolgozók önbizalma is.


3 hónapos próbaperiódus eredményei


A Peer-Trust alkalmazás bevezetését követő 3 hónapon belül 6 paramétert vizsgáltak egy cégen belül. Ezek a következők: Emberi kapcsolatok, Elismertség, Teljesítmény-érzet, Fejlődés érzete, Felelősségtudat és Hozzájárulás érzete. Kiderült, hogy minden esetben megközelítőleg 10%-os növekedést jelentettek a dolgozók, tehát a blokklánc technológián alapuló értékelési rendszernek valóban van értelme.


Nagyobb cégek esetében is jól alkalmazható


Több irodával rendelkező cégek is elkezdték használni a Peer-Trust alkalmazást. Ezekben az esetekben, mivel az irodák messze voltak egymástól, illetve a menedzserek sok dolgozóval nem tudtak személyes kapcsolatot kialakítani kezdett szétesni a vállalat, de az alkamazás segítségével a felettesek valós időben tudták követni dolgozóik munkakedvének változását.


Milyen funkciókat támogat a Peer-Trust?


A már előbb említett dicsérő kártya küldése természetesen szerepel az alkalmazásban. Ezen kívül, együttérzést kifejező matrica, reakció, timeline, saját log, rangsor, CSV letöltés, főnök beállítás, értesítések és Slack kapcsolatot is támogat a Peer-Trust. Meglehetősen széleskörű, nem? Jelenleg csak iOS rendszereken használhatják a felhasználók. Az első húsz vállalati felhasználónak ingyenesen adnak szolgáltatást. A 21. felhasznlótól kezdve havidíjat kell fizetni, de ígéretük szerint, ha sokat használjuk az alkalmazást, akkor adnak egy kicsi kedvezményt.


Hol van itt blokklánc?


A Peer-Trust a kölcsönös értékelési rendszerben egymásnak küldött adatokat egy blokkláncon tárolja és ennek segítségével próbálnak meg felépíteni egy “karrier-vagyon”-nak nevezett absztrakt értéktárgyat, amelyet egy dolgozó karrierjének útján épít. Munkahelyváltás során nagyon fontos ezen adat megbízhatósága, nem engedhető meg az adatok tetszőleges megváltoztatása, hiszen akkor a technológia elvesztené a hitelességét. A blokkláncot pontosan erre találták ki, hiszen a beleírt adatok megmásíthatatlanok.


Egy munkás felvétele során kiolvasnának bizonyos adatot ebből a blokkláncból, illetve írnának is rá. Az értékelés és a dolgozó fejlesztése során is hasonló kétirányú folyamat menne végbe. Hasonló célokra használnák a blokkláncot fizetések megállapítása során, valamint különböző munkásokkal való problémák felmerülése esetén is.


Ki kutat a témában?


Főleg a tokiói Rikkyo Egyetem professzora, Nakamura Jun, aki személyes fejlődéssel és saját képességeink kiaknázásával kapcsolatban végez kutatásokat. Kutatócsoportjának weboldala japán nyelven a következő linken érhető el: nakahara-lab.net


A Peer-Trust mögött álló szervezet


A szervezet nagyon fiatal, ebben a hónapban (2020 június) lett alapítva, főleg blokklánc technológiákkal és nyílt adattal kapcsolatos kutatásokkal, fejlesztésekkel foglalkoznak.
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top