Bitcoin vásárlása Pozsonyban telefonszám megadása nélkül


Hozzáadva: 2020. Augusztus 26. Megtekintve: 255

Hazánkból az egyik legkönnyebben megközelíthető célállomás a szlovákiai Pozsony, ahol szintén találhatunk Bitcoin automatát. Úgy gondoltam érdemes lehet megnézni, hogy itt hogyan működnek ezek az eszközök, hiszen így végezhetünk egy összehasonlítást a budapesti eszközökkel. Ha valaki Bitcoin vagy más kriptovaluta bányászatával foglalkozik, ezekkel kereskedik, vagy kriptovalutában kapja a fizetését és szeretné készpénzben felvenni azt, akkor mindenképp olvassa el az alábbi bejegyzést.


Először már Budapestről megvizsgáltam a Google Maps segítségével, hogy vannak-e Bitcoin automaták a szlovák fővárosban és kiderült, hogy a válasz igen. 4 helyen is mutatott a térkép készpénz felvételére alkalmas eszközt és úgy gondoltam ezeket fogom felkeresni túrám során.


Jól tudjuk, hogy Pozsony Budapestről a Nyugatiból megközelítőleg 2.5 óra alatt vonattal elérhető és 2020 augusztusában 6900 forintért lehet oda-vissza jegyet váltani a vonatra, tehát ez nem egy olyan költség, amit mondjuk egy bányász ne tudna megfizetni.


A Google Maps-en láthatjuk, hogy a Bitcoin automaták Pozsonyban viszonylag közel helyezkednek el a pályaudvarhoz, onnan egy 20-30 perces sétával már el is érhetjük őket. Azonban számomra kiderült az is, hogy 2 automata például már nem is létezett. Azért elmentem a helyszínre, de az egyik helyen semmit nem találtam, a másik helyen pedig a bolt maradványai fogadtak. Érdemes tehát a Google Maps-en a kommenteket is elolvasni, mert azokból esetleg kiderülhet, hogy megvan-e még az eszköz.


Mutatnám azt az automatát, amelyet 2020 augusztusában még tudtam használni:

Maga az eszköz egy épület udvarán található, ezt keressük ha erre járunk:


A Bitcoin ATM helyszíne Pozsonyban a Lamassutól.

Be kell menni az udvarba és jobb oldalt lesz a következő eszköz, amelyet a Lamassu gyárt. Eddig azok a Bitcoin ATM-ek, amelyeket bemutattam Bécsben, Budapesten és Prágában szinte kivétel nélkül a General Bytes termékei, használatuk nagyon hasonló. A Lamassu egyébként jelenleg Svácba van bejegyezve és Bitcoin ATM-ek gyártásával foglalkoznak.


1. Bitcoin ATM-ek a Lamassutól


Ha meglátogatjuk a Lamassu oldalát, láthatjuk (vagyis én 2020 augusztusában láttam), hogy legolcsóbb modeljük a Gaia már 3700 Euróért cserébe beszerezhető. Az egyel drágább, letisztult dizájnal rendelkező Sintra 5000 Euróba kerül (a kétirányú 6.700 Euró) és azt gyanítom én ezzel találkoztam itt Pozsonyban. Van még egy hasonló modeljük a Sintra Forte, amely 7100 Euró és egy kompaktabb formájú Douro II, amely 4500 Euró. Láthatjuk, hogy a Bitcoin ATM-ek ára a Lamassunál 1 és 2 millió forint között van ha egy átlagos modelt szeretnénk vásárolni. Ne felejtsük el, hogy erre még rájön a postaköltség is és a weboldalon található információk szerint akár 8 hetet is kell várnia annak, aki rendel egy ilyen Bitcoin ATM-et.


Ezek az eszközök általában kétirányúak, ami azt jelenti, hogy készpénzt is lehet belőlük felvenni. Ezek az ATM-ek Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin, Zcash és Dash alapú tranzakciókat támogatnak.


Ha valaki vásárol egy ilyen eszközt kap hozzá egy kezelőfelületet is, amelynek segítségével be tudja állítani a tranzakciós költségeket, illetve fel tudja tenni ATM-e helyszínét a CoinATMRadar adatbázisába is, így még jobban megtalálható lesz az ATM és több kuncsaft fogja majd azt használni.


2. Az ATM használata


Nos tehát, mutatom a Lamassu által gyárott ATM használatát, amely Pozsonyban tud angolul és szlovákul is. Mivel szlovák tudásom nem erős, gyorsan átállítottam angolra.


És akkor vegyünk egy kicsike Bitcoin-t:


Bitcoin vásárlása Pozsonyban.

Nekem nagyon tetszik az ATM letisztult felülete. Nincs rajta felesleges felirat, csak az ami kell. Itt látjuk a fix költséget:


A Bitcoin vásárlás fix költsége.

1.5 Euró, ami nagyobb összegű tranzakciók esetében lópikula. A pénztárcám hash-ét már beolvasta a gép és felszólított, hogy helyezzem be a bankjegyet.

Akkor bele is nyomok gyorsan egy 50 Eurós, hadd örüljön:


Az 50 Euró behelyezése.

Fel is ismerte és ez a kép fogad:


Bitcoin tranzakció.

Megint semmi mellébeszélés, vagy más nyelveken kiírt csiricsáré szövegek, mint mondjuk a General Bytes-os ATM-ek esetében. A gomb is nagyon letisztult, megnyomásra csábít minket.

A végén pedig megköszöni nekem a tranzakciót. Ja természetesen semmilyen azonosítási folyamat. Csak a pénztárcám QR kódja kellett hozzá.


Sikeres tranzakció.

Végezetül pedig nézzük a számokat. Az alkalmazásban látom, hogy 56.12 amerikai dollárnak megfelelő Bitcoin-t küldött nekem az automata:


A megérkezett Bitcoin.

És akkor ezt a mai árfolyamon átváltom Euróra:


A Bitcoin átváltva Euróra.

47.49-et kapok, tehát az 50 Euróhoz képest van egy 5 százalékos csúszás. Ez lenne a szigorú értelemben vett tranzakciós költség. Nyilván nagyobb összegek esetén ez azért megy még lejjebb.


Őszintén nekem ennek az eszköznek a használata nagyon bejött. Szerintem nem hogy még telefonszámot sem kellett beírni, hanem idegen nyelven kiírt felhasználási feltételekkel sem fárasztottak. Ha Pozsonyban jártok, érdemes lecsekkolni ezt a helyet!
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top