Bitcoin ATM tesztelése Krakkóban


Hozzáadva: 2020. Szeptember 14. Megtekintve: 73

Krakkó Lengyelország déli részén található és mint kiderült ebben a városban is telepítettek Bitcoin automatákat. Kíváncsi voltam ezen eszközök használata miben tér el a budapesti Bitcoin ATM ektől és a következő kis leírásban befogom nektek mutatni tapasztalataimat. Kriptovaluták vásárlásának menete nem túlzottan bonyolult de szerintem hasznosnak fogják találni ezt a rövid leírást azok akik most ismerkednek a Bitcoin és társainak világával.


Lengyelország, mint jól tudjuk Szlovákiával határos és a két ország kultúrája is valamilyen szinten hasonlít egymásra emiatt arra következtettem hogy Krakkóban is a pozsonyihoz hasonló automatákat lehet majd megtalálni.


A következtetésem be is igazolódott és az első eszköz amelyet a krakkói főpályaudvar épületében találtam meg nagyon hasonló volt a pozsonyi Bitcoin ATM-hez. Ezeket nem a már jól ismert és Magyarországon is bemutatott General Bytes gyártja, hanem egy másik Bitcoin automata gyártó cég a Lamassu.


A célnak igazándiból mindkét eszköz megfelel igazándiból a kezelőfelület eltér egy kicsit de végezetül készpénzért fogunk kripto valutát venni vagy kriptovalutát fogunk velük készpénzért eladni. Ebből következik tehát hogy a két országban a kripto valutaákat szabályzó törvények nem térnek el akkor igazándiból az automatákat is ugyanolyan módon lehet majd használni.


Az első utam tehát krakkói főpályaudvarra vezetett és itt kerestem meg a következő Google Maps segítségével a Bitcoin automatát Krakkóban.A krakkói főpályaudvar és a hozzátartozó bevásárlóközpont épülete a következő módon néz ki:


A krakkói főpályaudvar épülete.

A flyingatom által üzemeltetett eszközt az épület legalsó szintjén kell keresni és az egyik bejárati ajtó mellett fogod megtalálni a következő módon:


A Bitcoin ATM helyszíne Krakkóban.

Első lépésként nézzük tehát hogy hogyan kell ezzel az eszközzel Bitcoint vásárolni. Az automata egyébként tud lengyelül és angolul is, mivel én lengyelül nem sokat tudok gyorsan átváltottam angolra.


Először ugye meg kell nyomni a Buy Bitcoin gombot:


Bitcoin vásárlása.

A következő pedig a felhasználati feltételek elfogadása:


A felhasználói feltételek.

Miután beszkennelted a pénztárcád QR kódját be kell helyezni a lengyel valutát.


Ebben az esetben 100 lengyel zloty-t raktam bele.


Be kell helyezni a pénzt.

És néhány másodperc múlva a telefonos alkalmazásom a következő módon jelzett is:


A Bitcoin megérkezik.

Látszik hogy ezen tranzakció során sem kellett semmiféle személyes adatot megadni, tehát az automata használata ilyen szempontból jelentősen eltér a magyarországi társaitól.


Magyarországon minden egyes tranzakciót telefonszámunkkal kell megerősíteni, itt viszont erre nem volt szükség.


Az automata pedig megjelenítette a sikeres tranzakcióról a következő felületet is


Sikeres tranzakció.

Egy valutaváltó alkalmazás segítségével egyébként át lehet váltani a 100 lengyel valutát mondjuk amerikai dollárra és ekkor a következőt lehet kapni:


Valutaváltás.

A digitális pénztárca pedig kiírja hogy a beérkezett Bitcoin hány amerikai dollárnak felel meg a napi középárfolyamon számolva és ebből nagyjából következtetni lehet az automata használatának költségére.


A beérkezett Bitcoin.

Úgy gondolom krakkói automata esetében ez nem túlságosan magas hiszen itt megközelítőleg 3 dollár volt a különbség.


Maga az automata használata tehát nem túl bonyolult a kezelés előtt meglehetősen letisztult és egyszerű jól érthető gombokat jelenít meg rajta az eszköz. nekem az automata képernyőjének reakcióidejével volt egy kisebb gondom hiszen nem mindig azonnal reagált arra amikor megnyomtam egy adott gombot. Ezen valószínűleg lehetne még javítani, vagy lehet hogy idővel cserélni kellene majd az eszközt.


A következő leírásban pedig meg fogom mutatni hogy hogyan kell ugyanezt az automatát készpénzfelvételre használni.


Ha érdekel esetleg további bejegyzés a budapesti, bécsi, pozsonyi vagy prágai Bitcoin automatákról akkor ne felejtsd el elolvasni azokat sem a megfelelő linkre kattintva!Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top