Bevezetés a névtelen bankszámlák világába


Hozzáadva: 2019. November 29. Megtekintve: 312

A névtelen bankszámlák hallatán legtöbbünknek Svájc, illetve az offshore adóparadicsomok jutnak eszébe. A legendát mindenki ismeri, miszerint az egész világ ott dugdossa olyan anonim bankászámlákon a pénzét, amelyhez a hatóságok nem férnek hozzá. Pont ez az oka annak, hogy a svájciak manapság már nem nyitnak bárkinek könnyedén titkos bankszámlát. Ez főként az ameikaiak által a kábítószer kereskedelem, a feketepiac és a pénzmosás megelőzése érdekében indítványozott intézkedéseknek köszönhető.

A történet abszurditása itt kezdődik. Egy 2002-es iromány szerint pontosan az Egyesült Államok az az ország, amelyben nevünk felfedése nélkül lehet tökéletes bankszámlát nyitni teljesen legális úton. Egy szokványos amerikai bankfiók esetében ha valaki bankszámlát szeretne magának először egy SSN-nek (Social Security Number) nevezett személyi számot kell bemutatnia, viszont vannak olyan határidős ügyletekkel (Futures Trading Brokers) és más tőzsdei tranzakciókkal foglalkozó amerikai brókercégek, akik egy számlanyitáshoz nem igénylik az SSN-t.

Ha valaki egy offshore országban szeretne bankszámlát nyitni, mint például Hong Kongban, akkor a bankfiókba személyesen be kell fáradni és be kell mutatni az útlevelét. Meg lehet ezt tenni postai úton is a másolat elküldésével is. Ezt természetesen könnyedén meg lehet hamisítani. Van, hogy a másolatot ügyvéddel, vagy valamilyen hivatalos személlyel hitelesíttetni kell. Mindezek mellett manapság már be kell nyújtani egy, a lakcímünket hivatalosan igazóló okiratot is. Az útlevél másolatát, a lakcímet igazoló okiratot és az ügyvédi pecsétet is meg lehet hamisítani, de ez nyilvánvalóan bűncselekmény, nem biztos, hogy megéri.

Amerikában az ügyfeleket a már előbb említett SSN-el azonosítják és érthető módon nem az útlevelükkel (nincs minden amerikainak útlevele). Külföldiként nyilván nem nyithatunk az állampolgárokéval egyenértékű bankszámlát, viszont ha amerikai brókercégnél nyitunk számlát, ahhoz sem a címünk hivatalos igazolására, sem útlevélre nincs szükség. Természetesen nem minden brókercég engedni ezt meg, de nem lehetetlen.

Magyarul egy aláírt számlanyitási formanyomtatvány elküldésével lehetőség van bankszámlát nyitni. Azonban, ha használni is szeretnének az anonim számlához tartozó online rendszert a belépéshez használandó felhasználónevet és a jelszavat postai úton küldik ki, ezért legalább egyszer át kell venni egy postai küldeményt az amerikai brókercégtől. Ezek után a bankszámlakivonatot már online lehet ellenőrizni. Az első postai küldemény átvételéhez megadhatunk egy, az erre a célra (és névre) létrehozott személyes postafiókot. A módszer azért jó, mert semmit nem kell meghamisítani és nincs olyan törvény, amely azt korlátozná, hogy írói álnevünkön nyissunk egy amerikai brókercégnél bankszámlát. Az, hogy az amerikai oldalon ez hogyan dolgozódik fel? Arról kérdezzük meg az amerikaiakat!

Mi a helyzet, akkor, amikor a bankszámlára pénzt utalunk?

A nagyösszegű pénzátutalások autómatikus módon befutnak az adóhivatalhoz is és ilyen esetekben elkerülhetetlen az esetleges ellenőrzés. Ha több részletben és különböző számlákról van utalva az összeg, akkor valószínűleg átmegy a rendszereken. Abban az esetben, ha nagyobb összegről van szó, azt már nem könnyű kiutalni az adóhivatal ellenőrzése nélkül. Ilyenkor már csak az a lehetőség marad, hogy az összeget valaki elviszi egy másik országba, ahol van bankszámlája és onnan utalja át a brókercégnek.

A pénz másik irányba való mozgatása már nem ilyen egyszerű, mert a legtöbb brókercég csak saját számlára enged meg pénzt kiutalni, tehát a neveknek egyezni kell. Azonban az Egyesült Államokban gyakran használnak csekkeket kifizetések igazolásához és ha egy ilyen kiállít az adott brókercég, azzal már szinte bármelyik országban bárhová tudunk pénzt utalni.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top