Milyen migrációs problémákkal küzd az Egyesült Királyság a koronavírus blokád alatt?


Hozzáadva: 2020-05-01 Megtekintve: 120

Európában a koronavírus járvány különböző méreteket ölt. Vannak országok, amelyek több, mint 100.000 fertőzöttet regisztrálnak 2020 tavaszára. Közöttük van az Egyesült Királyság, amely Olaszország után a második leginkább fertőzött országnak tekinthető. Május 2-án 178.685 fertőzöttet mutat a Johns Hopkins Egyetem hivatalos adata.


Nigel Farage nevét nem valószínű, hogy sokan ismerjük. 2019 óta vezeti a Brexit pártot és gyakran EU ellenes megnyilatkozásaival fűszerezi a médiát. 2010 májusában repülőgépe szerencsétlenséget szenvedett és Nigel Farage megsérült, de túlélte a balesetet, amelyet sokan úgy magyaráznak, hogy szándékosan akarták eltenni láb alól a radikális brit politikust. 2013-ban a Man szigeten, amely köztudottan kedvezett adóztatási rendszerrel csábítja a vállalkozó szellemű európai polgárokat, Nigel feltételezhetően az örökösödési adó elkerülésére pénzügyi alapot regisztrált adóügyi tanácsadók segítségével. Később ugyan azt nyilatkozta, hogy a Man sziget nem adóparadicsom, azt amúgy is mindenki használja adóterheinek csökkentésére és nem is szándékozta használni a pénzügyi alapot, mert az inkább pénzbe került neki.

Nigel Farage megjegyzései a zsidó lobbival kapcsolatban

2017 októberében az LBC rádió csatornában elhangzott beszélgetés során, miután a műsorvezető Nigel Farage tudatára adta, hogy szerinte az Egyesült Államokban tevékenykedő izraeli lobbi ugyanolyan mértékben veszélyes, mint az orosz befolyás az Egyesült Államokban Nigel Farage a következőket mondta:


“Az izraeli lobbi kérdése valóban megfontolandó. Az Egyesült Államokban megközelítőleg 6 millió zsidó él, tehát a teljes népességhez viszonyított arányuk viszonylag alacsony, de a befolyásuk hatalmas. Pénzügyi és és befolyásoló képességüket tekintvén, igen ez egy erős lobbi. Az Egyesült Államokban sok más lobbi is működik, de a zsidó lobbi, mivel szoros kapcsolatai vannak az izraeli kormánnyal igen is jelentős Amerikában.”

Nigel Farage nézetei a migrációról

A muszlim migránsok kérdésével kapcsolatban Nigel Farage azt mondja, hogy támogatja azokat, akik beilleszkedési céllal érkeznek a britekhez, viszont ellenzi azok migrációját, akik azzal a céllal jönnek az országba, hogy átvegyék azt. Mindezek mellet felhívta a figyelmet arra is, hogy az olyan területeken, ahova annyi migráns érkezik, hogy azok már alapvetően megváltoztatják a terület arcéképét, ott feszültségek lesznek.


Nigel Farage felesége egyébként német származású. Erre hivatkozván 2014-ben egy rádió interjúban megkérdezték tőle, hogy ha aggodalommal tölti el az, hogy románok költöznek be mellé, akkor mi a különbség hogy ha németek vagy románok lesznek a szomszédai. Erre Nigel Farage csak annyit válaszolt, hogy tudjuk mi a különbség. Később részletezte, hogy ezalatt azt értette, hogy nem lenne baj a román szomszédokkal sem, viszont ahhoz előbb ki kellene dolgozni a román vendégmunkások számára egy megfelelő munkavállalói programot és a vízumukat valamint a hivatalos papírjaikat rendszeresen ellenőrizni kellene.


Érdekes módon, Nigel Farage inkább támogatja az indiai, valamint ausztrál bevándorlókat, mert szerinte ők nagyobb valószínűséggel beszélnek angolul és jobban tisztában vannak az általános törvényekkel, mint a Kelet-Európából érkezők, beleértve ebbe a minket magyarokat is.

Nagy port kavaró poszt a Twitteren Nigel Farage-től

Az illegális migráció ellenes brit politikus felszólalásai mindig nagy port kavarnak az angol nyelvterületen. 2020 április 29-én a Twitteren jelent meg egy olyan videó, amelyen Nigel Farage bemutatja, hogy milyen útvonalon érkeznek a migránsok az Egyesült Királyság területére és a helyi lakosokkal is készít interjút, amelyben a szemtanúk beszámolnak arról, hogy a migránsok hogyan érkeznek az országba, illetve milyen problémákat idéz ez elő, akkor, amikor az ország amúgy is koronavírus blokád alatt van.


A posztot néhány nap alatt megközelítőleg másfél millió felhasználó tekintette meg és kommetek százaival bombázzák a radikális brit politikust.


A videó helyszíne a Pett Level Beach, amely az ország Franciaországgal átellenes partszakaszán található és, mivel a tenger itt viszonylag sekély, egy kiváló átkelési pont az EU-ból érkező migránsok számára. Nigel Farage azt mondja, hogy ez a partszakasz a migránsok kedvenc átkelője, mivel a part homokos és a kiérvén a szárazföldre viszonylag könnyen fel lehet csúsztatni a hajókat is. Ez azért fontos, mert a hajók gyakran a tengerbe vesznek, amikor a migránsok a szárazföldre érnek, így magasak lehetnek az utazás költségei.

A hivatalos bevándorlási adatok nem tükrözik a valóságot

Nigel Farage kiemelte, azt is, hogy a migránsok száma emiatt jóval magasabb a hivatalos adatoknál, hiszen, akik illegálisan érkeznek az országba a Pett Level Beach-en keresztül, azok nincsenek sehol sem regisztrálva. Mióta az ország koronavírus blokád alatt van, a hivatalos számok 550 bevándorlót regisztráltak, de a brit politikus szerint a helyzet sokkal rosszabb, mint azt a hivatalos számokból olvashatjuk. Ezek közül egy sem lett visszafordítva.


A videóban Nigel Farage felsétál a homokos parton egészen az aszfaltos részig, ahonnan már egy tréler segítségével nem csak a migránsokat, hanem a hajókat is be tudják szállítani a településekre és a brit politikus ezzel demonstrálja, hogy például az éj leple alatt az művelet nem is olyan nehéz, mint azt esetleg gondolhatnánk. Továbbá meg van győződve arról is, hogy a brit bűnözők ezzel a módszerrel segítik az illegális bevándorlók bejutását az Egyesült Királyságba, míg az a koronavírus megfékezésével küszködik.

Az angol sajtót nem érdekli az ügy

Kutatván az internetet, valóban nem sok bejegyzést találunk a Pett Level Beach-nél kikötő migráns csónakokról, és ez motiválta a brit szeparatista politikus megmozdulást, aki kiérvén a lakott területre megkérdezte a helyi lakosokat arról, hogy mit láttak a napokban.


Egy helyi fiatal férfi arról számolt be, hogy a napokban folyamatosan érkeznek a hajók tele migránsokkal Franciaországból. Ezeke kikötnek, a bevándorlók leszállnak róluk és elkezdenek futni felfelé a parton. A helyi azt is mondta, hogy nem is lenne szükség futni felfelé, hiszen ha odaérnek a településre, ott úgy is otthonra találnak. Úgy gondolja, lehet, hogy ezeknek az illegális bevándorlóknak már munkák is vannak előkészítve az országban. A legutóbbi hajóval a helyi lakos szerint megközelítőleg 29 bevándorló érkezett a partokra, de ez a 29 bevándorló sem került fel a hivatalos listákra. Közöttük minden korosztály képviseltette magát. Fiatal gyerekek, idősek, férfiak és nők. Azok, akik sikeresen kiérnek az Egyesült Királyság partjaira gyakran letérdelnek és megcsókolják a köveket.

Az angol közvélemény reakciója

A migráció kérdésével kapcsolatban az angol társadalom meglehetősen megosztott. Nigel Farage radikális megközelítését inkább támadják, mint támogatják. Sokan humorosan azzal kritizálták, hogy a természetben végzett rasszista megnyilvánulások nem számítanak sportnak, így a koronavírus blokád szabályainak ellentmond. Az üres tengerparton való filmezés nem elkerülhetetlen tevékenység, ezért sokan felszólították Nigel Farage-t, hogy tartsa be az új szabályokat.


Akik támogatják a radikális hangot a brit politikában természetesnek veszik, hogy sokan ellenzik a migránsok beáramlását kritizáló politikusokat, hiszen az új szavazóbázis száma a migránsokkal növekszik. Illetve vannak olyan britek is, akik megdöbbentőnek találják azt, hogy a rendőrség drónokat használ arra, hogy megbírságolja azokat, akik a karantén szabályait áthágva kutyasétáltatásra indulnak otthonuk környezetében. Ezzel szemben a brit hatóságok tehetetlenek a Franciaországból migránsokat szállító hajók megfékezésére. Ezek talán egyszerűbben kiszúrhatók lennének drónok segítségével véli egy Twitter felhasználó.

Olvass még: Hogyan tűnnek el az autók Japánban és Dél-Kínában

Vannak olyanok is, akik azt állítják, hogy az egész nem most kezdődött és a migránsok áradatának megállítására civilekből kellene hadsereget szervezni, amely a veszélyeztetett partszakaszokon járőrözik, ha azt a hatóságok már nem képesek megvédeni.

Nigel Farage beszélni fog az ügyről

Annak ellenére, hogy az angol sajtóban nem sokat olvashatunk az Pett Level Beach-en érkező migránsokról, Nigel Farage úgy gondolja, hogy erről tájékoztatni illik a brit polgárokat. A fő probléma ezekkel a bevándorlókkal az, hogy találtak köztük koronavírus fertőzöttet is, és a betegségek terjedése az illegális bevándorlókat befogadó táborokban különösen nehéz. Továbbá egy hosszú tengeri út után, amelyet mondjuk Franciaország és az Egyesült Királyság között tesznek meg embertelen körülmények között az, hogy megfáznak és lázasak lesznek talán nem is túl meglepő, de hogy ezek a tünetek nem véletlenül a Kínából indult koronavírussal hozhatók-e összefüggésbe, azt csak és kizárólag az amúgy is drága teszt elvégzése után lehet eldönteni.


A helyiek nem is nagyon foglalkoznak azzal, hogy a hatóságok tudtára adják az ügyet, hiszen ezt már sokszor megtették, de azon kívül, hogy írtak róluk egy cikket, amit később meg sem jelenítettek sehol nem történt semmi.


A migránsok másik kedvelt úticélja az Egyesült Királyság dél-keleti csücskén fekvő Dover városa, ahova a helyi angol férfi beszámolója szerinti napi rendszerességgel érkeznek a bevándorlókat szállító csónakok. 2019 augusztusában indultak Franciaországból Doverbe azok a hajók, amelyek illegális bevándorlókat próbáltak meg átjuttatni a világ egyik legforgalmasabb tengeri átkelőhelyén és 30-at közülük a francia hatóságoknak sikerült is visszafordítani, de a többiek átjutottak Dover-be.


A következő napon Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke azt nyilatkozta, hogy, akik így érkeznek az országba azokat illegális bevándorlóként fogják kezelni és senki ne próbálkozzon, mert vissza lesznek fordítva.

Olvass még: Tengeren az álmok világábaHozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Scroll to Top