Befektetői vízumok és több útlevél beszerzése


Hozzáadva: 2020-01-18 Megtekintve: 134

A migráció kérdése gyakran előkerül a mindennapokban. Egy fontos dolog, amit ezzel kapcsolatban meg kell érteni, hogy a globális munkaerőpiac, ha nem is tudatosan, de fokozatosan az egyensúly elérésére törekszik.

Azok az országok, amelyek magas életszínvonalat biztosítanak polgáraik számára (persze nézőpont kérdése, hogy ki szolgáltat kinek, de ez most mindegy) mindig is vonzóak lesznek az országot körülvevő alacsonyabb életszínvonalú országok lakosainak számára. Ugyanakkor a fogadó országok lakossága joggal ragaszkodik az évszázadok során kiharcolt, számukra előnyös jogokhoz (oktatás, egészségügy, segélyezési rendszer és egyebek), ezáltal a fejlett országok kormányai, akik elvileg a polgárokat képviselik nem feltétlenül várják mindig tárt karokkal a szegényebb országokból érkező bevándorlókat. A szigetországoknál valamivel egyszerűbb szabályozni a bevándorlást, de például a szárazföldi kapcsolattal rendelkező Európában vagy Amerikában nagyon nehéz a helyzet.

Miért akar mindenki fejlett országokba emigrálni?

Érdekes a helyzet, akkor ha megfordítjuk a kérdést. A fejlődésben lévő országok is természetesen szigorúan szabályozzák a munkaerő áramlását, azonban ha nem lenne semmilyen előny abból, hogy egy fejlődésben lévő országba emigrál valaki, akkor nem menne oda senki. Ha nem munkaerőként, hanem gazdag befektetőként érkezünk egy fejlődésben lévő országba tárt karokkal várnak minket. Egy bizonyos összeg befektetése után kaphatunk befektetői vízumot és akár még útlevelet is! A Dél-csendes-óceáni országokban 150.000 USD befektetésével lehetőség van befektetői vízum megszerzésére. Afrikai nevenincs országokban 10.000 USD-ért útleveleket árulnak. Általánosságban, bármely országban a letelepedési engedély megszerzése sokkal egyszerűbb, mint az állampolgárság megszerzése. Az útlevél megszerzése igényel némi trükközést, de nem lehetetlen. Állampolgárságot lehet úgy szerezni, hogy egy, az adott ország állampolgárával összeházasodunk. Erre természetesen csak papíron van szükség. Ezekben az országokban vannak házasság-közvetítő ügynökségek, amelyek bizonyos díjért cserébe kiállítják a házassági bizonyítványt, amellyel már igényelhető az állampolgárság és ezzel az útlevél is. Miután megszereztük, szívünk joga “elválni”. Sok olyan fejlődő ország létezik továbbá, amelyben könnyen megváltoztathatjuk nevünket. Ha tehát sikerül egy ilyen országban állampolgárságra szert tenni, nyugodtan megváltoztathatjuk életünk során hozzánk ragadt nevünket is.

Befektetői vízumok a Karib térségben

A Karib térségben nem egy olyan állam van, amely pénzért cserébe ad állampolgárságot. Az eljárás során ki kell fizetni az eljárási díjakat és némi kenőpénzt kell adni a ügynöknek, aki segít az állampolgárság elintézésében. A befektetendő összeg valamivel combosabb, 1 millió amerikai dollárt kell letétbe helyezni, valamint be kell nyújtani egy igazolást, amely bizonyítja bűntetlen előéletünket. Ezt az igazolást természetesen pénzért cserébe is “be lehet szerezni”.

A többi ország bevándorlási hivatala sem teljesen együgyű és tisztában vannak ezekkel a trükkökkel, tehát egy Ghánában kiállított útlevéllel valószínű nem lesz egyszerű bejutni az EU-ba, főleg ha nem nézünk ki autentikus ghánai állampolgárnak.

A lényeg az, hogy egy szuverén, bár nem annyira menő állam által kibocsátott útlevéllel mégis csak van lehetőség egy valamivel nívósabb országba való emigrációra.

Magánútlevél igénylése más országokban

Az OECD tagállamai között vannak olyan országok, amelyek gazdasága elérte a növekedés inflexiós pontját és stagnálás mellett népességcsökkenési problémákkal néznek szembe. Ilyen például Kanada, Ausztrália és Új-Zéland. Ők próbálnak enyhíteni bevándorlási szabályaikon. Ezek mellett nem csak fejlett, hanem fejlődő országok is szóba kerülhetnek. Malajzia, Thaiföld és a Fülöp-szigetek külön kvótát tart fenn a külföldi befektetők számára és azokat mindig is tárt karokkal fogadja. Ezeknek az országoknak a bevándorlási szabályait megértve egy kicsi idő ráfordításával lehetőség van viszonylag széles körben elismert útlevél megszerzésére is. Sok ország tiltja a kettős állampolgárságot, vagyis azt, hogy több, mint egy útlevéllel rendelkezzünk. Azonban arra, hogy egy ország leellenőrizze, hogy van-e más országból származó útlevelünk gyakorlatilag nincs lehetőség. Az egyik legjobb példa erre Alberto Fujimori volt perui elnök, aki 2000 óta japán útlevéllel is rendelkezik, annak ellenére, hogy a japán állam tiltja a kettős állampolgárságot. Lehet, hogy a politikusokra más szabályok érvényesek?Hozzászólások (1)

I. Szilagyi 2020.05.10 07:05

Érdekes...


Érdekes bejegyzéseink

Scroll to Top