Átlagfizetések az USA-ban, mennyit keresnek az emberek Amerikában?


Hozzáadva: 2020. Május 26. Megtekintve: 441

Mennyit keresnek Amerikában az orvosok, a programozók, a filmesek vagy a felszolgálók? Ilyen kérdésekre keressük a választ a következő bejegyzésben. Sokunkat érdekel a kérdés, hiszen gyakran eljátszunk a gondolattal, hogy milyen jó lenne Amerikában dolgozni, hiszen ott rendesen megfizetik munkánkat. Megvizsgálhatjuk az amerikai hivatalos adatokat és ezek alapján eldönthetitek, hogy vajon megéri-e az Egyesült Államokban dolgozni. Fontos itt megjegyezni azt is, hogy személyi jövedelemadót kell fizetni, tehát a bruttó fizetést nem lehet nyilván csak úgy zsebre tenni.


A következő hivatalos statisztikai adatok a 2019-es évre vonatkoznak és valószínűleg a 2020-as évben sem változik sokat a helyzet. A következőekben nézzünk pár bruttó éves fizetést az Egyesült Államokban, amelyek után bemutatom az is, hogy hogyan csökken jövedelmünk a helyi személyi jövedelemadó megfizetése után. A forintra átszámolt értékek esetében a 2020. május 26-án érvényes dollár / forint árfolyamot veszem alapul. Ez 318.9.


A sebészek fizetések Amerikában


A következő adatok az Amerikában dolgozó sebészekre vonatkoznak, kivéve a szemészeket. Hivatalosan 36.270 sebészt számolnak az Egyesült Államokban, akik egy órára vetített átlagos fizetése 121.17 dollár, ez 38.644 forintnak felel meg.


A sebészek fizetések Amerikában


Egy évre számítva 252.040 dollárt keresnek az amerikai sebészek adózás előtt, ez picit több, mint 80 millió forint egy évben. Talán az egyik legjobban fizető állásról beszélünk.


Programozó fizetések az USA-ban


Mivel is foglalkoznak konkrétan a programozók?


Adatbázisok kezelése, weboldalak és webes szolgáltatások fejlesztése, mesterséges intelligencia, robotok és társai.


A legnagyobb modern tech vállalatok Amerikában találhatók és ők örömmel fizetnek hatalmas pénzeket programozóiknak. A bankok és a pénzügyi szektor és hatalmas felvevőpiacot jelent számukra. A kriptovaluták megjelenésével blokklánc programozók ezrei öntik el a piacot és komoly összegeket visznek haza.


Programozó fizetések az USA-ban


Jelenleg több, mint hatszor annyi programozó van az Egyesült Államokban, mint sebész, nyilván kicsit túltelített már a piac, de még mindig viszonylag jól keresnek. Nézzük bruttó fizetéseiket számokban. Egy óra alatt bruttó $44.53-t tudnak zsebre tenni a számítógépek bűvölői. Egy évre vetítve ez összesen $92,610-t jelent. Forintra átszámolva az órabér 14.200 az éves bér pedig 29.530.901.


A hatalmas csapda természetesen az, hogy ha valaki programozó szeretne lenni és nem saját magától tanul meg mondjuk ingyenes online leckék segítségével, akkor csillagászati összegeket kell fizetnie az egyetemi oktatásért, amihez még hitelt is fel kell vennie. A nettó fizetés kiszámítása során nem szoktuk a hiteltörlesztést levonni a bruttó fizetésből, de ha nem szeretnénk magunkat becsapni érdemes ezzel is kalkulálni. Persze nem feltétlenül kell az Egyesült Államokban egyetemre járni....


Mennyit keresnek a fogászok Amerikában?


Nagyon sokat. Jóval többet, mint a programozók. Az USA-ban az orvos szakma az egyik legjobban megfizetett területet jelenti. Jelenleg több, mint 110.000 fogorvos dolgozik az országban, egy órára vetített bruttó átlagfizetésük $85.70, ez egy évben $178,260-t jelent.


Fogász fizetések az USA-ban


Számoljuk át az érdekesség kedvéért magyar forintra. Egy évben az több, mint 56 millió forintot jelent, egy óra alatt, a fogászok Amerikában 27.000 forint körül keresnek. Szép összeg.


Mosogatók átlagfizetése az USA-ban


Fiatalon jó poén lehet. A van rá lehetőségünk, illetve nem tudunk más munkát végezni, akár mosogatni és ellátogathatunk az Egyesült Államokba. Nézzük a konkrét számokat. Egy mosogató az Amerikában jelenleg óránként $11.74-t keres, amelyet egy évre vetítvén $24,410-t kapunk.


Mosogató fizetések az USA-ban


Ez magyar forintra a mai napi árfolyamon átszámolva egy órára 3744 forintot jelent. Az éves mosogatói bruttó átlagfizetés pedig 7.784.595 forint. Érdekes, hogy a nem túl magas fizetések ellenére több, mint 500.000 mosogató dolgozik az Egyesült Államokban.


Mennyit vihetnek haza a pilóták?


Jelenleg megközelítőleg 85.000 pilóta dolgozik az Egyesült Államokban. Az ő fizetésük sem mondható alacsonynak. Jól megbecsült szakma az országban és egy év alatt bruttó $174,870-t vihetnek haza, ami után természetesen személyi jövedelemadót is kell fizetniük.


Pilóta fizetések az USA-ban


Egy órára vetített adatot nem találtam. Ha az éves fizetést magyar forintra átszámítjuk, megközelítőleg 56 milliót kapunk.


A szobafestők fizetése Amerikában


Falakat, eszközöket, épületeket, hidakat és más strukturális elemek festésével foglalkozó mesterekről van itt szó. Megközelítőleg 232.000 festő dolgozik az Egyesült Államokban és egy óra alatt bruttó $21.46-t kapnak, amely 6847 forint. Egy évben a bruttó fizetésük $44,640, amely 14.243.670 magyar forintnak felel meg.


A szobafestők fizetése Amerikában


Megjegyzem, elképzelhető, hogy a magyarországi festők fizetése ennél magasabb. Azt látjuk tehát, hogy szakmától függően a relatív fizetések hatalmasat változnak.


Az ácsok fizetése Amerikában


Itt nagyon hasonló a helyzet, mint a festők esetében. Egy órára bruttó $22.03-t kapnak és ez egy évben bruttó $45,820-t jelent.


Az ácsok fizetése Amerikában


Magyar forinttal számolva egy óra alatt megközelítőleg bruttó 7000 forintot keresnek, amely egy évben 14.616.735 forintot jelent.


Kocsmárosok fizetése az USA-ban


Ha valaki szereti a kiszolgáló ipar nyújtotta lehetőségeket felszolgálóként is dolgozhat az USA-ban. Nagyon sok pénzt nem fog keresni, viszont megtanulhat jól angolul és elsajátíthatja az amerikai vendégekkel való kommunikáció csínját-bínját.


Az kocsmárosok fizetése Amerikában


Óránként átlagosan $13.46-t fog keresni és egy év alatt pedig bruttó $28,000-t. Magyar forintban számolva egy óra alatt 4293 forintot egy év alatt pedig bruttó 8.932.357 forintot kereshet.


Fordítók, tolmácsok fizetése Amerikában


Csak New Yorkban állítólag több, mint 100 nyelven beszélnek. Amerika etnikai összetétele nagyon változatos és ebből fakadóan tolmácsokra mindig szükség van. Az angol mellett elterjedt a spanyol, olasz, francia, kínai, japán, koreai, orosz és az arab is. Ha megtanultunk valamelyik nyelven (online akár ingyen is...) és jól beszélünk angolul is egy óra alatt átlagosan $27.40-t, egy év alatt pedig $57,000-t kereshetünk.


Az fordítók fizetése Amerikában


Ne felejtsük el, hogy ebből még adózni is kell! Ez egy óra alatt 8.744 forintot jelent egy évre vetítve pedig 18.190.909 forintra jön ki.


Grafikusok, filmes szakemberek fizetése az USA-ban


Tudunk feliratot gyártani? Értünk a filmek szerkesztéséhez? Ügyesek vagyunk a videók vágásában? Az USA-ban egy óra alatt $41.97-t tehetünk zsebre (adó előtt). Ez egy évre $87.300-t jelent, ami meglehetősen jónak számít, tekintve azt hogy mennyibe kerül az élet Amerikában.


A filmes szakemberek fizetése Amerikában


Magyar forintra átszámolva egy filmes szakember az USA-ban egy óra alatt bruttó 13.392 forintot keres. Egy év alatt pedig bruttó 27.856.605 forintot.


Mennyi a személyi jövedelemadó az Egyesült Államokban?


Attól függ. Nem szeretem ezt a választ, de tényleg ez a helyzet. És például Japánhoz hasonlóan, ahol szintén többkulcsos adóztatási rendszer van érvényben minél többet keresünk annál többet kell adózni. Van, hogy az effektív adókulcs a 40-50%-ot is meghaladhatja. Magyarul a megkeresett pénzünk több, mint fele az állambácsi felé vándorol. Emiatt sokan keresnek olyan adózásilag kedvezőbb országokat, mint például Dubai, ahol jövedelmünk után 0%-adót kell fizetni.


Nézzük tehát a konkrét számokat. Ehhez a smartasset.com weboldal kalkulátorát használom. Ugye emlékszünk, hogy a sebészek nagyon jól keresnek az Egyesült Államokban. Használjuk tehát éves bruttó fizetésüket, ami 252.040 dollár volt.


A sebészek nettó fizetése Kaliforniában


Mivel Amerikában az adott államnak is kell adóznunk ezt is be kell állítani a kalkulátorban. Ki ne szeretne Kaliforniában lakni? Állítsuk a kalkulátort ide, és tegyük föl, hogy egyedülálló sebészek vagyunk. A take-home pay, magyarul az a pénz, amelyet hazavihetünk $160,354. A személyi jövedelemadó kalkulátor kiírja az effektív adókulcsot is, ez ebben az esetben több, mint 36%, magyarul majdnem 92 ezer dollárt fizetünk az államnak egy év alatt. Ez megközelítőleg 30 millió forint egy évben.


Egy másik érdekes példa mondjuk a mosogatók fizetése. Nézzük mennyi személyi jövedelemadót kell fizetni egy mosogatónak az Egyesült Államokban. A hivatalos adatok szerint az éves bruttó átlagfizetés 24.410 dollár és tegyük fel, hogy New Yorkban dolgozunk valamint, hogy ugyan randizgatunk, de szinglik vagyunk.


A mosogatók nettó fizetése New Yorkban


Láthatjuk, hogy az adó mértéke sokkal kevesebb. Az effektív adókulcs csupán 18.11%, tehát a fele annak, amennyit a sebészekre vetnek ki. 4421 dollár adó befizetése után nagyjából 20.000 dollárnyi tiszta fizetést vihetünk haza egy év alatt. Ha jól tudom New Yorkban egy egyszerű szállodai szoba ára egy éjszakára 300 dollár körül mozog, így ha mosogatunk New Yorkban valószínűleg fel kell kötnünk a gatyát.


Végezetül nézzük például az amerikai programozókra kivetett adókat. Tegyük fel, hogy a Szilikon völgyben dolgozunk, hiszen ez a legnépszerűbb programozókat összegyűjtő vidék. Házasok vagyunk és $92,610-t dollárt keresünk egy évben.


A programozók nettó fizetése San Franciscóban


Érdekes módon ha házasok vagyunk az Egyesült Államokban az adókulcsunk jelentősen lecsökken. Ebben az esetben például 18% körül van, így a hazavihető fizetés 75.000 dollár környékén lesz egy évben. Ebből ($6250 per hó) San Franciscoban tudunk lakást bérelni és egy viszonylag jó színvonalon élhetünk.


Dolgoztál már Amerikában? Mik a tapasztalataid? Írj kommentet!Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top