Amikor a készpénz mindennél fontosabb


Hozzáadva: 2020. Május 03. Megtekintve: 277

Olyan időket élünk, amikor a vállalkozásoknak komoly problémákkal kell szembe nézniük. Sok vállalkozás ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét, vannak olyanok, amelyek új munka módszereket dolgoznak ki és közben a kormányok próbálják őket megmenteni. A vállalkozás vezetők folyamatosan változtatják prioritási sorukat, megpróbálják a lehető legkevesebb alkalmazottat elbocsátani, csökkenteni a koczkázatukat és felkészülni a hosszú távú trendekre.


A vállalatok vezetőire hatalma nyomás helyezkedik, amelyet a folyamatosan változó gazdaság és üzemeltetési lehetőségek gerjesztenek. Egy pár hónapja, amikor még a bizakodhattunk a 2020 év álatal hozott fellendülésen például egy angliai vállalat átlagosan 35.000 font fizetési késedelemmel rendelkezett. Azonban most, amikor a bevételeket keményen megvágták, a piac teljesen kiszámíthatatlan az alkalmazottak felvétele és elbocsátása, a betétesek és a többletköltségek kezelése valamint a ki és befolyó pénzek ellenőrzése soha nem látott figyelmet kíván.


Ebben az meglehetősen bizonytalan gazdasági állapotban egy valamit biztosan kijelenthetünk: a készpénz mindent visz. Azért, hogy ezt a különösen fontos jószágot megvédjük és a vállalatunkat olyan helyzetbe hozzuk, hogy az bárhonnan vissza tudjon pattani (az életbe) a gazdasági csapatnak két területre kell összpontosítani: átláthatóság és ellenőrzés. Ez alapvetően azt jelenti, hogy a meg kell érteni a vállalkozás pénzügyi hátterét azért, hogy okosabb, gyorsabb és magabiztosabb döntéseket hozhassunk.


Nézzük a részleteket.


Minden apró részletet fel kell térképezni. A tőkéhez való hozzáférés az egyik legfontosabb tényező egy vállalat életében és sok vállalat ennek hiányában bukásra kárhoztatott. Ebből következik tehát az, hogy a pénzügyekbe való belelátás sokkal fontosabb, mint a válaszadás bizonyos helyzetekben, amikor csak feltételezésekre vagy hasraütésre hagyatkozunk.


A kintlévőségek és a rövidtávú készpénz szükségletek megállapítása. A beáramló pénzekre például az ellátási láncban keletkező probléma vagy a kereslet csökkenése azonnali hatással van. Ebből tehát az következik, hogy mindenképp leltárba kell venni az erőforrásokat a még nem fizetett kintlévőségeket valamint a még meg nem érkezett javakat és tisztában kell lennünk azzal, hogy mennyi készpénzre van szükség ahhoz, hogy az vállalkozás működését fenntartsuk bizonyos időtartamokig. Itt beszélhetünk hetekről, hónapokról vagy évekről is.


Számoljunk a ki nem fizetések kockázatával. A szükséges készpénz kiszámítása során számolni kell a legjobb és a legrosszabb eshetőséggel is. Jelenleg a koronavírus járvány alatt olyan időket élünk, amikor a vállalkozások nem normális körülmények között működnek. Nagy a valószínűsége tehát annak, hogy lesznek olyan ügyfeleink, akik nem tudnak fizetni, mert nekik sem fizettek.


A fő teljesítménymutatók folyamatos ellenőrzése. Mivel a vállalat nem képes olyan dolgok szabályozására, amelyek számokkal nem reprezentáltak a teljesítménymutatók, amelyet a legfontosabb vállalati tevékenységek képviselnek folyamatos ellenőrzést igényelnek gazdasági bizonytalanság idején. Ezek a mutatók segítik a pénzügyi döntéseket hozó vezetőket abban, hogy a fő teljesítményt befolyásoló tevékenységeket értékeljék. Ilyenek lehetnek a megkésett fizetések, amik lehet, hogy tolerálnak még valamennyi többlet időt. A folyamatos ellenőrzést valós időben kell végezni, mivel a heti vagy havi értékelések nem képesek az azonnal vészjelzések kiváltására.


Adatokra alapozott különböző kimenetelek elemzése. Amint a vállalat vezetése számára rendelkezésre állnak az előbb említett adatok érdemes azokat kielemezni és modellezni a lehetséges jövőbeli legvalószínűbb forgatókönyveket. Ennek segítségével lehetőség nyílik a profit, a befolyó és kifolyó pénzek és az esetleges veszteségek feltérképezésére rövid, közép és hosszútávon. Ne felejtsük el, hogy ezáltal észrevehetünk olyan potenciális lehetőségeket, amelyek a múltban nem voltak számunkra potenciálisan az asztalon.


Gondoskodjunk a vállalat átszervezéséről és a kommunikációról. Annak érdekében, hogy a vállalat folyamatosan átlátható legyen érdemes a pénzügyi döntésekért felelős csapatot reakcióra képes állapotba hozni és a fő részvényeseket értesíteni ezekről a döntésekről. Ezáltal az átszervezett vállalatban mindenki tájékoztatva lesz a fontos dolgokról és be lesznek avatva a fontos szereplők az olyan döntésekbe, amelyeket ráadásul pontos pénzügyi adatokra és előrejelzésekre alapoztak.


A káosz irányítása: A pénzügyi csapat képes kell legyen arra, hogy megragadja a vállalkozás kormányát.


A vállalati tervezés és az irányítás szoros kapcsolatban áll egymással. Amint a pénzügyi csapat feltérképezte a vállalat anyagi helyzetét és átgondolta azt, hogy milyen forgatókönyvek jöhetnek szóba a jövőben lehetőség nyílik a vállalat rendbe szedésére mégpedig úgy, hogy olyan helyekre irányítanak pénzt, amelyeket biztosan tudnak szabályozni. Az üzleti tervek időtartamának lerövidítése. A legtöbb vállalkozás 12 hónapos költségvetési tervvel dolgozik és sok stratégiai döntést ennél akár hosszabb időre is meghozhat. Azonban, akkor, amikor kiszámíthatatlanul nagy piaci ingadozással kellene kalkulálni érdemes a hosszú távú tervek helyett jobb ha a szigorú prioritási sort állítunk fel. 30 vagy 45 napos tervek segítségével a vállalkozás pillanatszerű reagálásra képes. Legyen itt szó kifizetésekről, kiadások csökkentéséről vagy a fizetőképesség szabályozásáról.


Olvass még: Adóparadicsomok meghökkentő helyeken, avagy kedvezményes adózás befektetőknek


Nézzünk rá a fizetési feltételekre a vásárlóinknál és a beszállítóinknál. Egyszerűen nincs olyan gazdasági szereplő, aki ne érezné a jelenlegi állapot hatásait. Elvárható tehát a beszállítóktól, a főbérlőktől, a kölcsönzőktől és akár az adóhatóságoktól is, hogy valamivel engedékenyebbek legyenek. A gazdaság hosszú távú egészséges egyensúlya mindenki érdeke és mindenki valószínűleg hajlik arra, hogy eltekintsen bizonyos fizetési kötelezettségektől vagy hogy meghosszabbítsa a határidőket.


A költségvetés átnézése is az esetleges kiaknázatlan pénzforrások feltérképezése, még akkor is ha nincs rájuk szükség. Valószínűleg sok olyan költségvetési paraméter van, amelyet vissza lehet nyesni, akkor amikor szinte mindenki otthonról dolgozik vagy vannak olyan tervek, amelyek kivitelezése feleslegessé vált. Ezek átnézése és átértékelése segíthet a lekötött pénzek felszabadításában.


A legtöbb vállalat már több, mint 50%-al vágta vissza a konferenciákra fordítandó költségvetést és jelentős mértékben befagyasztották az utaztatási kiadásokat is. A nem szükséges szerződéses munkavállalók kérdésének felülvizsgálata abban az esetben, ha azok hiánya nem terheli le túlzottan az többi alkalmazottat és nincs rossz hatással a vállalati teljesítményre, illetve a különböző béren kívüli juttatások, mint az étkezés és a szórakozás felülvizsgálata szintén segíthet az anyagi problémával küszködő vállalatoknak. Manapság egyre gyakrabban élnek az elbocsátások módszerével, azonban ezt óvatosan kell kivitelezni, hiszen a rövid távú problémákat valóban orvosolhatja, viszont a gyakorlott termékeny alkalmazottak elvesztése meglehetősen nagy problémákat tud okozni a hosszú távú fejlődés során, amikor az élet esetleg visszatér a normális kerékvágásba.


Az alacsony hatékonyságú műveletek és feladatok átnézése. Amikor egy vállalat stabilan fejlődik egy bizonyos mértékű hatékonyatlanság elfogadható, azonban most, amikor minden fillér számít ezt nem szabad megengedni. A befolyó pénzek növelése és a kifolyó pénzek csökkentése céljából különösen fontos az alacsony hatékonyságú folyamatok kiküszöbölése és a kézzel végzett munka automatizálása. Ilyen lehet például a fizetési késedelemmel rendelkező ügyfelek utolérése. Ezek segítségével a vállalat a hosszú távú változásokhoz is jobban tud alkalmazkodni.


Végezetül, a vállalati hitelek felvételét alaposan gondoljuk át. Egy hitel felvétele azonnali készpénz használatának céljából megfontolt döntést igényel. A hitelek kezelésénél a legfontosabb az, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a vállalatnak milyen befolyó pénzekre van szüksége és milyen kiadásokat kell fedeznie, majd azt is át kell gondolni, hogy miből lesz a hitel kifizetve. Abban az esetben ha a vállalat normális kerékvágásába való visszatéréséhez pár hónapot jósolunk nagy valószínűséggel nem követünk el nagy hibát ha akkor veszünk fel hitelt, amikor a kamatlábak alacsonyak, de ezt a döntést félvállról venni. A vállalat vezetésének szilárd marokkal kell fogni a hajó kormányát és nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a hitel felvétele kiszolgáltatott pénzügyi helyzetbe sodorhatja a szervezetet ha a hitel szükségessége nem lett alaposan átgondolva.


A koronavírus utáni új kerékvágás


Nyilvánvalóan senki sem tudja, hogy milyen lesz a normális kerékvágás a koronavírus járvány lecsengése után, de szemtanúi lehetünk a vállalkozások újraéledésének és joggal remélhetjük ezek fellendülését. Az új ötletek új üzleti modelleket és valószínűleg új iparágakat fog teremteni. Aki képes meglovagolni az új hullámokat és felismerni az új lehetőségeket az nyertesként fog kijönni az új korszakból is.


Ami ebben az időszakban is nagyon fontos lesz az a gyors fejlődési képesség és a gyors alaposan átgondolt jó döntések hozatala. Ezekhez a legfontosabb a pénzügyi csapat tanácsa. Ha a befelé és kifelé áramló pénzeket folyamatosan ellenőrizzük illetve szoros csomót kötünk a vállalati pénzeket tartalmazó zsákokra a vállalatot nyertes pozícióba hozhatjuk a jövőbeni siker útján. Ezen az úton a gazdasági döntési képességek minden bizonnyal értéket fognak teremteni és hosszútávon stratégiai üzleti partnerként fog kiemelkedni a vállalkozás szerkezetéből.


Olvass még: Mi köze a szuverenitásnak az adóparadicsomok létezéséhez?Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top