A vietnámi tőzsde felnyitása


Hozzáadva: 2019. December 07. Megtekintve: 453

Az első feljegyzések 2005 elejéről származnak a még akkoriban Saigon Brókerház-nak nevezett, brókerházra egyáltalán nem hasonlító intézmányről. Itt egy kis táblára írták az adott részvények napi árfolyamát és volt néhány tárgyalóterem a kereskedők számára. Saigon-t ma Ho Chi Min városnak hívják, a brókerházat 1999-ben alapították, mint Vietnám legnagyobb részvény kereskedelmi intézményét és azt később átkeresztelték SSI Brókerház-ra.

Itt jelenleg angolul és más idegen nyelveken is jól beszélő vietnámi alkalmazottak várják azokat a magánbefektetőket, akik szeretnék a vietnámi gazdaság fejlődését nyomon követni és az esetleges gazdasági lehetőségeket kihasználva szeretnék tőkéjüket mozgatni egy robosztus dél-kelet ázsiai országban.


A brőkerházban van lehetőség kereskedésre alkalmas számla nyitására külföldieknek is. Ehhez természetesen be kell nyújtani egy útlevelet és igényeltni kell egy, az értékpapírok kereskedésére feljogosító személyes kódszámot. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy a brókerházban IPO (angol: Initial Public Offering, az a pont, amikor egy cég nyilvánossá válik a magánbefektetők számára) részvények kereskedelére csak vietnámi dong (ez a vietnámi pénznem) alapú számla nyitása után van lehetőség. A számlát helyi segítség nélkül különösen nehéz megnyitni.


Ho Chi Min városban az első értékpapír kereskedő központot 2000 júliusában alapították és a külföldi valuta áramlását erősen szabályozták az országban. Számlát nyitni különösen nehéz volt külföldieknek, ezáltal nagyon kevés külföldi tőzsde-spekuláns tevékenykedett Vietnámban.


2004 decemberében eltörölték a külföldi valuták banki utalását szabályzó rendeletet és a Ho Chi Min városba számla nyitás céljából látogató külföldiek száma fokozatosan elkezdett növekedni. Érdekes például, hogy ezt megelőzően tilos volt külföldi pénzt az országba utalni, azt vietnámi dong-ra váltani, majd azt visszaváltani a külföldi pénzre. Egy évnek el kellett telnie, ahhoz, hogy valaki vissza tudja váltani a valutáját. Ezzel szabályozták a rövid távú valutaspekulánsok tevékenykedését.


A Saigon Brókerház felfigyelt a japán magánbefektetők megnövekedett számára és egyre több, japánul jól beszélő alkalmazottat helyezett az irodákba. Egy időben az ügyfelek több, mint a fele japán volt. A japán tanácsadó cégek a mai napig szerveznek olyan vietnámi kirándulásokat, amelyeket összekötnek számla nyitással is.


A helyzet 2006-ban hatalmasat változik


A BRICs (Brazília, Oroszország, India és Kína rövidítése) befektetések hatalmas lendülete az országok fejlődésével lassan tetőzni kezdett és a befektetők új piacot kezdtek keresni. Vietnám, francia beütéssel, fejlődő gazdasággal és szorgos, munkaszerető emberekkel egyre inkább a figyelem középpontjába kezdett kerülni. A szocialista Vietnám az elmúlt 10 évben folyamatos népesség növekedést mutat, amely egy szaporulat robbanás eredménye és a lakosság nagy része 20 év körül van, akik az amerikaiakkal vívott háború után születtek és nagy erőbedobással dolgoznak az országuk újjáépítésén. A fiatalok hisznek egy jobb jövőben, pozitív életszemléletük becsületre méltó.


A népességrobbanás idején a piacra kerültek a Vietnámi Értékpapír Alap részvényei, amelyek egy pillanat alatt elkeltek és ez felkeltette az eddig csendben szemlélődő befektetők figyelmét. Főleg a japánokét, akikre a vietnámiak egyre jobban kezdtek felkészülni és egyre több olyan brókercég jelent meg, ahol voltak japánul jól beszélő alkalmazottak. Egy idő után már nem volt szükség az útlevél személyes benyújtására, hanem elegendő volt a másolatot postán elküldeni és a Vietnámban tőzsdei kereskedésre alkalmas számlát nyitó külföldiek száma robbanásszerűen megnövekedet. A vietnámiak egy időben képtelenek voltak kezelni ezt a mennyiséget és pánikhangulat alakult ki a számla-nyitó egységekben.


Hogy lehetett ezen keresni?


Nem mindenkinek van kedve az infrastruktúrálisan fejletlen Vietnámba elutazni és ott a helyi viszonyokkal megküzdeni egy számla nyitásárt, hogy majd azt vietnámi részvények kereskedésére használhassa. Az ilyen befektetőknek nyújtanak segítséget az anyaországban lévő bróker irodák, akik a vietnámi nyitás után a vietnámi részvényekből kialakított portfóliók széles választékát kezdék el nyújtani a befektetőknek. Ez természetesen a vietnámi részvények jelentős áremelkedését okozta, amelyet a spekulánsok a kezdeti időszakban kihasználtak. Nagy mennyiségű helyi részvényt vásároltak, amelyek ára szépen fokozatosan ment felfele. Erre a vietnámiak is felfigyeltek, majd pénzeiket elkezdték mozgatni a saját tőzsdéjük felé.


2007-re hatalmas változás áll be


A vietnámi pénzpiaci nyitást követően, 2007 tavaszára a bróker irodák megteltek ügyfelekkel, és egy idő után már nem lehetett beférni az ajtókon. Az utcák is a tőzsdei ügyletek színterévé váltak, ahol különböző brókerek üvöltözték az aktuális részvény árfolyamokat. Mindenki a tőzsde felfelé ívelésével volt elfoglalva. Az árfolyamokat projektorral vetítették a falakra, amelyek előt hatalmas tömegek alakultak ki.


Olvass még: Tudnivalók a Vietnámban való cégalapításról


A Vietnámban élő kínaiak, illetve a vietnámi társadalom felső, vagyonos rétegét alkotó befektetők a tőzsdei robbanást megelőzően kizárólag olyan ingóságokba és ingatlanokba fektettek pénzt, amelynek fizikai megjelenési formája is volt. Ezek az emberek szinte egy pillanat alatt megváltoztatták befektetési szokásaikat és értékpapírokkal kezdtek kereskedni.


A vietnámi értékpapír piac


2000 júliusában megszületett a vietnámi értékpapír piac. Ekkor a Ho Chi Min városában található tőzsdén összesen 2 céget listáztak. 6 éve elteltével 2006-ban ez a szám 40-re változott, de még ekkor is elmondható volt, hogy a tőzsdén csak néhány ember kereskedett, másoknak nem adtak beleszólási lehetőséget. 2005 júliusában Hanoiban nyitottak egy értékpapír kereskedelmi központot, amelyet kicsi és közép méretű vállalatoknak szántak. A kereskedés viszonylag itt is csendesen zajlik. Egy év elteltével összesen 10 listázott vállalat papírjait lehetett venni, eladni.


A vietnámi piacokon az értékpapírok árát 10.000 dongos egységekben adják meg és a részvények átlaga 50-100 ezer dong körül mozog. A helyi pénz jelentősen el van értéktelenedve, és állítólag volt olyan időszak, amikor körülbelül 500.000 forintnak megfelelő dong befektetésével az összes vietnámi értékpapírt meg lehetett vásárolni. Ezt tette annak idején a híres befektető, Jim Rogers. A vietnámi értékpapír árak a mai napra sajnos jelentősen megnövekedtek, illetve a minimálisan vásárolható egységszámot is felemelték, ezáltal ma már jóval nagyobb tőkere van annak szüksége, aki szeretné felvásárolni az egész vietnámi piacot. Ez inkább, csak egy érdekes példa arra, hogy milyen lehetőségek rejlenek egy fejlődő ország gazdaságában.


A helyzet sajnos nem ennyire egyszerű


A külföldiek részvény birtoklási arányát a vietnámi törvények szigorúan szabályozzák. Hagyományos részvény esetében a teljes piac 49%-a lehet külföldi kézben, banki papírok esetében 30%. A kvótát a külföldiek már elérték, így az új belépők csak tőlük vásárolhatnak, vagy reménykedhetnek abban, hogy új papírokat bocsátanak ki.


Tőzsdézés Vietnámban külföldről


A vietnámi részvények vásárlását külföldről is lehetett intézni. Ez a következő módon történt. A számla nyitásakor a vietnámi fél aláíratott eladási és vételi megbízási iratokat, amelyekkel ő már el tudott járni a külfölid befektető nevében. Természetesen a számlára pénzt is kellett rakni. A külföldi befektető a kiadta emailben a parancsot bizonyos mennyiségű részvény megvásárlására. Ezt a vietnámi fél teljesítette, de a tranzakcióban valamilyen szinten szabad kezet kapott. Ha a mennyiség nagy volt, az összes részvény megvásárlása akár napokat is igénybe vehetett.


A helyiek egymás között alkudoztak, illetve különböző más módszereket is alkalmaztak a tranzakciók teljesítésére, így nem egyszer megtörtént az, hogy valaki kétszer kiadta a brókerének ugyan azt az utasítást és más a két alkalommal különböző árakon ment végbe a tranzakció. A számla egyenleg, illetve a tulajdonban lévő részvények egy Excel táblázatban voltak vezetve, amelyből néha PDF fájl készült és azt küldték el a brókerek. Gyakran volt, hogy ha az ember jól megnézte a dokumentumot, akkor a pénz betételi összeg és a pénz kivételi összeg oszlopa fel volt cserélve. Ezt egy idő után szerencsére online felületen is lehetett látni és a helyzet valamelyest javult. A külföldi beketetől a valós realizált profitot csak akkor tudhadták a magukévá ha a tőzsdéről kivették a pénzüket, a vietnámi dongot átváltották egy külföldi valutára, majd azt kiutalták egy külföldi bankszámlára. Az akkori vietnámi tőzsdézés egy vidámparkbeli hullámvasutazáshoz hasonlított, annak minden jó és rossz pontjával együtt.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták

Scroll to Top