A hatalmas hozamok titka Makóban és Hong Kongban


Hozzáadva: 2019-11-25 Megtekintve: 123

Makó Hong Kongtól mintegy 65 kilométerre található délnyugatra. Főként kaszinóiról híres, amelyeket 7-80%-ban hongkongi vendégek látogatnak, de akadnak köztük japánok is, akik pókerezni, rulettezni, lóversenyezni és nyerőgépezni jönnek ide. Teszik ezt főként azért, mert a saját országukban nem engedélyezett a szerencsejáték. Makóba Hong Kongból hajóval vagy magánrepülővel juthatunk el és a szállodák hatalmas tárházából válogathatunk.

A makaói kaszinókban nem lehetetlen nyerni, de természetesen nagyon kevés ember távozik a kaszinókból teli zsebbel. A legtöbben mindent elvesztvén kullognak ki a helyről. Rájuk várnak a kaszinókkal együttműködő makaói uzsorások (大耳窿). A szerencsejátékban mindenét elvesztette kalandornak ajánlanak, természetesen csillagászati kamat mellett, gyorskölcsönt.

Vannak olyan uzsorások, akiket közvetlenül a kaszinók üzemeltetnek, de azok is akiket nem, szorosan együttműködnek a maffiával. Makóban nemcsak a makói maffia tevékenykedik, hanem a hongkongi is.

A kölcsönre felszámított kamat egy éjszaka alatt 33%. Ez azt jelenti, hogy ha valaki egy este 7500 hongkongi dollárt kér kölcsön, másnap nagyjából 10 000-et kell visszafizetnie az uzsorásnak. 1980-ban meghozott rendelkezés alapján az éves kamat maximális mértékét 60 %-ban állapították meg, viszont ez Makóra nem vonatkozik. Vannak más kamatozású gyorskölcsönök is, mint például az, amelyet 10 napra adnak. Itt 15% a kamat és ez már a kölcsön folyósítása során levonásra kerül, tehát ha valaki 10.000 hongkongi dollárt szeretne felvenni, akkor 7500-at kap, majd a 10 nap letelte után 10.000-et kell visszaadnia.

Mi történik akkor ha valaki nem adja vissza az uzsorás kölcsönét?

A makói kaszinókat előszeretettel látogatják a kontinentális Kínából érkező vendégek. Természetesen sokszor van, hogy ők is üres zsebbel távoznak és uzsorásokhoz fordulnak. Nem ritka az sem, hogy az adós képtelen visszafizetni a tartozását és az uzsorásoknak Kínában lévő rizsföldeket kell ajándékozni.

Van, hogy az adós Hongkongba menekül és ezekben az esetekben természetesen a hitelezett összeg kamatjának felszámolása mellett, a teljes visszatérítendő összeghez hozzáadásra kerül a behajtó útiköltsége, teljes ellátása valamint a potenciálisan felmerülő költségek.

A kölcsön visszaszerzésére a makaói maffia különböző kifinomult módszereket dolgozott ki. A kölcsön felvételét egy fényképezkedési folyamat előzi meg, amelynek során az ügyfélről fénykép készül. Ha a megadott napig nem hajlandó megadni a tartozást, legenyhébb esetben makaó utcáin az illető lakhelye körkénykét kiplakátolják arcképépével és nyomravezetői díjat ajánlanak fel annak, aki segít az adós kézrekerítésében.

Vannak természetesen durvább módszerek is. Ha az enyhébb eljárásokkal nem érnek célt van hogy felkeresik az adós munkahelyét, rokonait, lakhelyét és személyesen próbálják behajtani a tartozást.

Ha így sem járnak sikerrel kiplakátolják az adós háza környékét a következő felirattal: ”Hol bujkálsz? Add vissza a pénzünket!” és volt már rá példa, hogy elárasztották az adós házát, vagy felgyújtották azt. Az adósságbehajtók nem mindennapi módszereket alkalmaznak.

Japánban az uzsorásokat szabályzó rendeletek bevezetése előtt hasonló módon hangosbemondóval felszerelt autókat járattak a városokban és ezekből hívták fel az adós figyelmét a tartozására. Volt rá példa, hogy az adós gyerekeinek az iskolájában is megjelentek az adósságbehajtók és ott próbáltak meg hatást kifejteni. Ezek eredménye sokszor válás, eltűnés illetve öngyilkosság lett.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Scroll to Top